Çağlayan: Kızımız Mitsubishi'yi Oğlumuz Hidromek'e Aldık - Son Dakika
Ekonomi

Çağlayan: Kızımız Mitsubishi'yi Oğlumuz Hidromek'e Aldık

Çağlayan: Kızımız Mitsubishi\'yi Oğlumuz Hidromek\'e Aldık

Türkiye'nin önde gelen iş makinaları üreticilerinden olan HİDROMEK, Japon devi Mitsubishi'nin motor greyder iş kolunu satın aldı.

18.11.2013 16:12  Güncelleme: 17:23

Türkiye'nin önde gelen iş makinaları üreticilerinden olan HİDROMEK, Japon devi Mitsubishi'nin motor greyder iş kolunu bünyesine kattı. Anlaşma kapsamında Mitsubishi'nin Tayland'da yerleşik greyder üretim tesisi tüm tasarım, üretim, know-how ve satış sonrası hizmetleriyle HİDROMEK firmasına geçecek.

"YENİ TÜRKİYE'NİN EKONOMİ BAKANIYIM"

HİDROMEK firmasının Mitsubishi Heavy Industries'in motor greyder iş kolunu satın almasına ilişkin Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yapılan anlaşma ile HİDROMEK'in tam bir makas değişikliğine gittiğini belirtti. 11 yıl öncesine kadar Türkiye'nin yurtdışına yatırım yapmasının ayıplandığını ve bu durumun ülkeden sermaye kaçışı olarak değerlendirildiğini söyleyen Çağlayan, "Bugün hala maalesef bunu idrak edemeyenler var. Geçenlerde bir konuşmamda Türk firmalarının 25 milyar dolardan fazla uluslararası yatırımını iftihar ederek söylemiştim. Ana Muhalefet Partisi'nin Genel Başkanı bir konuşmasında 'Bakın, Ekonomi Bakanı'na gülüyor. Firmaların yurtdışında yatırım yapmasına seviniyor' dedi. Evet, sonuna kadar sevinirim. Çünkü ben, yeni Türkiye'nin Ekonomi Bakanıyım" dedi.

MAKİNE SANAYİNİN İHRACATTAKİ PAYI

2023 hedefleri arasında makine sanayinde 100 milyar dolar ihracat yapılmasının ön görüldüğünü dile getiren Çağlayan, bu açıdan makine ihracatına çok önemli görevler düştüğünü vurgularken "500 milyarlık ihracatın yüzde 20'sinin makine sektörü tarafından karşılanması gerekiyor. 100 milyar dolarlık pastanın, 14-15 milyar doları bu sektörden karşılanmalı. HİDROMEK bunun yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Türkiye 500 milyar dolarlık ihracatı bu şekilde gerçekleştirecek. Bugün makine sektöründen dünyanın aldığı pay, 748 milyar dolar" şeklinde konuştu.

YURTDIŞINDAKİ ÜÇÜNCÜ YATIRIM TAYLAND'A

HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, anlaşma kapsamında Mitsubishi'nin Tayland'da yerleşik greyder üretim tesisini de tüm tasarım, üretim, know-how ve satış sonrası hizmetleriyle birlikte satın aldıklarını belirtti. Bozkurt, Tayland'daki yerleşik üretim tesisinin İspanya ve Rusya'dan sonra yurtdışındaki üçüncü yatırımları olacağını kaydederek, söz konusu yatırım ile firmanın Asya ülkelerinde daha etkin hale geleceğini söyledi.

AMAÇ 2023 HEDEFİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK

Bozkurt, "2023'te ihracatımızın 1,10 milyar dolara ulaşması, ciromuzu 2,10 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Bu da iş makinelerinin 2023 hedefi için verilen yüzde 14'lük hedefi gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedef çerçevesinde, yeni üretim tesisleri için yatırımlar yapıyorum." ifadelerini kullandı.

"KIZIMIZI OĞLUMUZA ALDIK"

Konuşmaların ardından HİDROMEK ile Mitsubishi Heavy Industries firmaları arasında Japon firmanın motor greyder işinin devralınmasına ilişkin anlaşma imzalandı. İmza töreni sırasında Bakan Çağlayan, "Kızımız Mitsubishi'yi oğlumuz HİDROMEK'e aldık" şeklinde espri yaptı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çağlayan: Kızımız Mitsubishi'yi Oğlumuz Hidromek'e Aldık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement