3. İnegöl Ayçekirdeği Şöleni - Son Dakika
Güncel

3. İnegöl Ayçekirdeği Şöleni

3. İnegöl Ayçekirdeği Şöleni

İnegöl Belediyesi Ve Ziraat Odası İşbirliği İle Bu Yıl Üçüncüsü Düzenlenen Ayçekirdeği Şöleni, Bayram Havasında Kutlandı.

20.10.2010 15:10  Güncelleme: 15:11

İnegöl Belediyesi Ve Ziraat Odası İşbirliği İle Bu Yıl Üçüncüsü Düzenlenen Ayçekirdeği Şöleni, Bayram Havasında Kutlandı.

Yaklaşık 60 traktörün, konvoyu ile start alan Ayçekirdeği Şöleni, Merkez Pazaryeri'nde (MER-PA) devam etti.

MER-PA'da gerçekleştirilen şölene, Kaymakam Durmuş Gençer, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve ilçe yöneticileri, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Erol Kazanç, Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez, Tahtaköprü Belediye Başkanı Eşref Yiğit, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, Türkiye Kuruyemiş Toptancıları Birliği Derneği Başkanı Recai Kesimal, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bazı Oda ve dernek başkanları, çok sayıda tarımsal kalkınma kooperatif başkan ve yöneticileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

İnegöl Ayçekirdeği, Türkiye'nin Zirvesine Oturdu

62 Tarımsal alanda faaliyet gösteren firmaların stantlarının bulunduğu Pazar alanında düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, mobilyası, köftesi, kaplıcası ile ünlü İnegöl'ün artık ayçekirdeği alanında da Türkiye'nin zirvesine oturduğunu belirterek, "İnegöl tarımsal alanda da kendini göstermektedir."dedi.

Berlin İnegöl Ayçekirdeği Tüketiyor

Türkiye Kuruyemiş Toptancıları Birliği Derneği Genel Başkanı Recai Kesimal ise, "İnegöl'de böyle bir festival gerçekleştirilmesi çok sevindirici olmakla beraber İnegöl'ün kalitesini bu tür projelerle göstermesi de çok güzel. Yapılan gayretleri takdirle karşılıyorum. Yaklaşık 20 yıl önce İnegöl'de ayçekirdeği rekoltesi 500 tonlardayken, şimdi Türkiye'nin yıldızı oldu" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de İnegöl Ayçekirdeği'nin tüketildiğini vurgulayan Recai Kesimal, "Yapılan çabalar sonucunda, Türkiye'nin değil dünyanın her noktasına ayçekirdeğinin gideceğinden şüphem yok. Teknolojik anlamda gelişmenin yansıması çiftçimizin daha kaliteli üretim yapmasına vesile oluyor" şeklinde konuştu.

"İnegöl Ayçekirdeği Tohum Kalitesinde Türkiye Birincisi"

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise konuşmasında, "İnegöl Ayçekirdeği, İnegöl'ün markalarından biridir. Biz tüm markaları ile İnegöl'ümüzü geleceğe taşımaya çalışıyoruz. İşte İnegöl Ayçekirdeğini de gündeme taşımamız bu çabamızın bir ürünüdür.

İşin ehli bilir ki; İnegöl Ayçekirdeği, İnegöl'ün köftesi ve mobilyası gibi kaliteli bir markadır. İnegöl Ayçekirdeği tohum kalitesinde Türkiye birincisi, rekoltede Türkiye ikincisidir. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz İnegöl Ayçekirdeği şöleni ile İnegöl'ümüzün tarım potansiyelini Türkiye vitrinine taşıyoruz.

Örneğin İnegöl'de; 2006 yılında 1500 ton ayçekirdeği rekolte varken. Bu rakamı çiftçilerimiz; yapılan etkinlik ve çalışmalarla 6.000 tona çıkarmışlardır. 2006 yılında 4.500.000 TL getirisi olan ayçekirdeğinin 2010 yılında 18.000.000 TL'ye yükselmiştir. Şölenimiz esnafımıza, köylümüze, çiftçimize, tüm halkımıza hayırlı olsun." dedi.

"İnegöl Tarımın Farkına Vardı"

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı'da, İnegöl'de her şeyin var olduğunu, eksik bir şeyin olmadığını belirterek, "Mobilyası bütün dünya tarafından bilinirken, köftesi ve kaplıcasının ünü de Türkiye'yi sardı. Almanya'nın başkenti Berlin'de İnegöl çekirdeği var. Tabi bu bizi gururlandırdı" dedi.

Ayçekirdeği Ağası Seçildi.

Konuşmaların ardından Posof Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ertuğrulgazi Kültür ve Dayanışma Derneği folklor ekipleri Posof ve Domaniç yöresi halk oyunlarından güzel örnekler sundular. Daha sonra Ayçekirdeği Şölen programı kapsamında 'Ayçekirdeği Ağası' seçimine geçildi. 1 ton ağırlığındaki Ayçekirdeği tohumu 8 bin 500 TL fiyatla açık artırılma usulü satışa çıkarıldı. 10 bin TL fiyat veren İnegöl Tarım Firmasının sahibi Hasan Çalık, 'Çekirdek Ağası' seçildi.

Çekirdek Ağası'na ağa yeleği, şapka, tespih ve pipo ile Teşekkür plaketini Başkan Aktaş takdim etti. Ayırca En iyi Tohumluk Ayçekirdeği üreticisi dalında birinci olan Nevzat Bayrak, ikinci Ali Çınar ve üçüncü Şaban Ersoy'a plaketleri takdim edildi.

Başkan ve Beraberindeki ekip, stantları gezerek hayırlı işler dilediler. Saat 17.00 sıralarında sahne alan TRT Ses Sanatçısı Ayşe Taş, seslendirdiği Türk Sanat Müziği şarkılarıyla katılanlara müzik ziyafeti veridi. Şölen, Domaniçli Osman konseri ile son bulurken, katılanlara Ayçekirdeği ve yemek ikramında bulunuldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 3. İnegöl Ayçekirdeği Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement