Akdamar'da 4'üncü Ayin - Son Dakika
Güncel

Akdamar'da 4'üncü Ayin

Akdamar\'da 4\'üncü Ayin

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nin restorasyonundan sonra yılda bir kez izin verilen ayinlerden 4'üncüsü başladı.

08.09.2013 12:47

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nin restorasyonundan sonra yılda bir kez izin verilen ayinlerden 4'üncüsü başladı. Ayin için aralarında yurt dışından gelen Ermenilerin de bulunduğu yaklaşık 800 konuk, Akdamar İskelesi'nden teknelerle adaya çıktı. Ermeniler, mum yakıp ilahiler eşliğinde dua etti. Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 20 Mayıs 2005 tarihinde başlatılan restorasyon çalışmaları 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi, 29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda 1 kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi. İlki 2010 yılında düzenlenen ayine, bu yıl aralarında ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza'nında bulunduğu Ermenistan, Avusturalya, Amerika, Kanada, Almanya, İran ve Türkiye'den yaklaşık 800 kişi katılmdı. Türkiye'den Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Gevaş Belediye Başkanı AK Partili Nazmi Sezer katıldı.

MUMLARIN GELİRİ KİLİSENİN BAKIMINA HARCANACAK

Saat 11.00'de başlayan ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti. Tarihi kilisenin içine yaklaşık 100 kişi alındı. Diğer konuklar ise kilise önünde kurulan çadırlarda ses sisteminden ayini takip etti. Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua eden Ermeniler, zaman zaman gözyaşlarına engel olamadı. Kilisede yakılan mumların satışından sağlanan gelirin, bu yıl Akdamar Kilisesi'nin bakım ve onarımında kullanılacağı belirtildi. Ayinin ardından 'kutsanan' ekmek ve su ayine katılanlara dağıtıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Ayine katılacaklar 60 tekne ile Akdamar İskelesi'nden adaya taşındı. Tarihi kilisedeki ayin sırasında polis ve jandarma yoğun güvenlik önlemi alındı. Yaklaşık 60'ı polis 200 güvenlik görevlisi ayinin sorunsuz geçmesi için görev yaptı. Bir polis helikopteri de sürekli havadan güvenlik sağladı.

OB,GÖ,MÇ - Van

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement