'Yapı denetimini müteahhide bırakmayın'
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, müteahhitle kat karşılığı anlaşan arsa sahiplerinin yapı denetim konusunu müteahhide bırakması nedeniyle baskı altında kaldıklarını söyledi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen İrfan Varol, Türkiye'de Afet Yasası'nın 1999 depreminin ardından ciddi derecede değiştiğini, ancak halen yeterli seviyede olmadığını belirtti. İrfan Varol, Antalya'daki binaların 4'te 3'ünün halen riskli olduğunu söyledi. Yapı denetim firmalarının 15 yıl boyunca denetlediği binanın taşıyıcı sistemlerinden sorumlu olduğunu kaydeden Varol, 'Biz sizin binanız ne kadar sallanırsa sallasın çökmesin diye çalışıyoruz. Deprem öldürmez, binalar öldürür" dedi.
'İŞVERENİMİ DENETLEYEMEM'
Yapı denetim şirketlerine 4 Nisan 2015 tarihinde torba yasayla müteahhitleri Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne ihbar etme görevi verildiğini belirten İrfan Varol, şöyle konuştu:
'İnşaatlardaki iş güvenliği ile ilgili aksamaları ihbar etmemiz isteniyor. Bu bizim yükümüzü bir kat daha artırdı. Bu görev bizi iş yaptığımız firmayla karşı karşıya getirmektedir. Ayrıca biz esasen arsa sahibi adına müteahhidi denetliyoruz. Ama arsa sahibi müteahhitle kat karşılığı sözleşme yapıyor. Sözleşmede, projeyi müteahhit yapacak, iskanı müteahhit alacak, yapı denetimini müteahhit yaptıracak diye sıralıyor. Ben işverenim olarak müteahhidi görüyorum karşımda. Ben müteahhide 'buraya demiri niye az koydun' dediğim zaman 'sen ne diyorsun hem parayı vereceğim hem de beni denetleyeceksin. Başka firma mı yok' deyip gidiyor. Yapı denetimlerini arsa sahibinin yaptırması kendisinin lehine olacaktır."
VELİ GÖÇER 'GÜNAH KEÇİSİ' OLDU
15 yıldır bu konuyu başbakanlığa iletmek istediklerini ancak randevu alamadıklarını savunan Varol, "Bir zamanlar Veli Göçer vardı, aldılar önce cezaevine attılar. Sonra çıkarıp tekrar içeri attılar. Ne yapıp edip bir kişinin üzerine yıkacaklardı. Bu işin bir sorumlusunu bulmamız lazım derken 'tamam bulduk' dediler. Ama Veli Göçer'in bir suçu yok ki. Proje kontrolü var, belediyenin kontrolü var sadece Veli Göçer'le bitmiyor bu işler. Bu hususlarla ilgili şimdi bakanlık bir günah keçisi arıyor. Yapı denetim firmaları da artık günah keçisi konumunda" diye konuştu.
BELEDİYELERDE FİRMA AYRIMI
Şirket kapatmaları önleyeceği varsayılan yeni yönetmelikle daha zor duruma düştüklerini savunan İrfan Varol, her şirkete 300 bin TL'lik teminat mektubu verme zorunluluğu getirildiğini kaydetti. En küçük evrak eksikliğinde verilen cezaların şirketleri kapama noktasına getirebileceğinin altını çizen Varol, 'Belediyelerin kendi güçlerini kullanarak işi belirli firmalara yönlendirmesinden dolayı rahatsızız. Başta Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Aksu ve Döşemealtı belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler hangi firmalara ne kadar iş vermişler açıklasın. Yoksa biz 15 gün sonra elimizdeki evrakları açıklayacağız" dedi.
Son Dakika › Güncel › Antalya - 'Yapı Denetimini Müteahhide Bırakmayın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)