Arap Baharı Büyük Bir Değişim Fırtınasıdır - Son Dakika
Güncel

Arap Baharı Büyük Bir Değişim Fırtınasıdır

Arap Baharı Büyük Bir Değişim Fırtınasıdır

Prof. Dr. Bekir Karlığa, Medeniyetler İttifakı girişiminin yüz yılın en önemli küresel barış girişimi olduğunu söyledi.

14.01.2013 10:29

Medeniyetler İttifakı Konferansları kapsamında "Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu" konulu konferans veren Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, Arap Baharı'nın Arap aleminde büyük bir devrim ve değişim fırtınası olduğunu, baştan başa tüm Arap alemini kapsadığını söyledi. Başbakan Başdanışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa ise, Medeniyetler İttifakı girişiminin yüz yılın en önemli küresel barış girişimi olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Medeniyetler İttifakı Konferansları kapsamında Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi "Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu" konulu konferans verdi.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği konferans öncesi konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Fehmi Hüveydi'ye teşekkür ederek, Mısır'ın refahının, huzurunun ve kardeşliğinin tesisinde kolaylıklar diledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeryüzünde savaşın yerine barışın, husumetin yerine kardeşliğin, haksızlığın ve adaletsizliğin yerine hakikatin ve hakkın egemen olmasını arzu ettiklerini belirterek, Arap uyanışının ve Mısır'daki gelişmelerin bu arzunun gerçekleşmekte olduğunu gösterdiğini söyledi. Başkan Akyürek, Türkiye'nin, İslam dünyasının ve bölgenin arzu ettiği hedeflere ulaşacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

MEDENİYETTLER İTTİFAKI YÜZYILIN BARIŞ GİRİŞİMİDİR

Başbakan Başdanışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa ise, Medeniyetler İttifakı girişiminin yüzyılın en önemli küresel barış girişimi olduğunu vurguladı. Son 20-25 senedir dünyayı kana bulamaya çalışan, insanları birbiriyle düşman ederek acılara ve savaşlara sebep olan Medeniyetler Çatışması tezinin bir tez olmanın dışında bir proje olduğunu vurgulayan Karlığa, Medeniyetler İttifakı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulduğunu, Medeniyetler Çatışması tezine de, Büyük Ortadoğu Projesi'ne de karşı bir tezi ifade ettiğini söyledi.

Medeniyetler İttifakı'nın silaha silahla değil, ateşe ateşle değil; barışla, sevgiyle, dostlukla, Mevlana'nın ortaya koyduğu evrensel barış idealiyle karşı koyabilmek amacıyla kurulduğunu kaydeden Karlığa, projenin 110 ülke, 20 uluslararası kuruluş tarafından desteklendiğini ifade etti. Karlığa, 4 yıldır devam eden konferansları İstanbul ve Ankara dışında da yapmayı planladıklarını ve Anadolu'ya açılan konferansları ilk kez Konya'dan başlattıklarını vurguladı.

ARAP BAHARI BÜYÜK BİR DEĞİŞİM FIRTINASIDIR

Konuşmaların ardından, "Arap Uyanışı: Mısır ve Ortadoğu" konulu konferansına başlayan Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, Hazreti Mevlana'nın şehrinde bulunmanın ve konuşma yapmanın ağırlığını hissettiğini söyledi.

Arap Baharı'nın Arap aleminde büyük bir devrim ve değişim fırtınası olduğunu, baştan başa tüm Arap alemini kapsadığını kaydeden Hüveydi, Körfez'de, Fas'ta, Cezayir'de gizli baharlar yaşandığını kaydetti.

BÜYÜK BİR TARİHİ DEĞİŞİMİN ÖNÜNDEYİZ

Mısır'ın bu hareketin kalbinde olduğunu belirten Hüveydi, "Mısır hareket ederse Arap alemi de hareket eder. Mısır'da değişim olmazsa Arap aleminde değişim yapmak istemeyenler olur. Arap aleminde olup bitenler bu noktada gelişiyor. Ortadoğu'nun 3 önemli sütunu vardır. Mısır, Türkiye ve İran. Bu üçünün tarihi geçmişi var. Stratejik noktaları var. Nüfusları çok fazla. Tabiii kaynakları var. Hayır istemeyen güçler bu üç ülkenin bir araya gelmesine de izin vermiyorlar. İsrail bir ara İran'a, sonra Mısır'a ve Türkiye'ye güveniyordu. İran'ı kaybetti. Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Şimdi de Mısır'ı kaybediyor. Uluslararası stratejide nasıl bir değişim olacağını düşünün. Şu anda çok büyük bir tarih değişiminin önündeyiz. Bunun da mutlaka tehlikesi olacak, karşısında bir güç bulacak" dedi.

ÖNÜMÜZDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ VAR

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geniş bir şemsiye altında siyaset oluşturduğunu, ülke için projeler geliştirdiğini vurgulayan Hüveydi, şöyle devam etti: "Devlet başkanı bir çatı olacak ve toplumu o çatının altına alacak. Bu birikim bizde yoktu. Öğreniyoruz ama. Burada, önümüzde Türkiye örneği var."

RÜYALARIMIZ GERÇEK OLDU

Arap aleminde bundan sonra da önemli adımlar atılacağını belirten Hüveydi, iç ve dış tehlikelere dikkat çekerek konuşmasını şöyle tamamladı: "Doğruyu-yanlışı öğrenmemiz gerekiyor ki ayağa kalkabilelim. Mısır'ın Türkiye ile paralel gitmesini istiyoruz. Umarız ki gelecek, bu umutları birleştirir. Ummadığımız şeyler vardı ama dünkü rüyalarımız gerçek oldu. Halkımız birbiriyle yardımlaşarak bunu gerçekleşti. Bu birliğin devam etmesi en büyük dileğimizdir."

Konuşmasının ardından programa katılanların sorularını da cevaplayan Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi'ye Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun çeşitli hediyeler verdi.

Programa katılanlar daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu'nda gerçekleştirilen sema programını izlediler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Arap Baharı Büyük Bir Değişim Fırtınasıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement