"Aşk Tanrısı Eros" Mozaiği Korumaya Alındı - Son Dakika
Güncel

"Aşk Tanrısı Eros" Mozaiği Korumaya Alındı

"Aşk Tanrısı Eros" Mozaiği Korumaya Alındı

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde bir ev inşaatı için yapılan sondaj çalışması sırasında bulunan Yunan mitolojisinde geçen 'Aşk Tanrısı Eros'a ait 36 metrekarelik mozaik, Adana Müze Müdürlüğü tarafından olarak korumaya alındı.

15.06.2012 09:47

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde bir ev inşaatı için yapılan sondaj çalışması sırasında bulunan Yunan mitolojisinde geçen 'Aşk Tanrısı Eros'a ait 36 metrekarelik mozaik, Adana Müze Müdürlüğü tarafından olarak korumaya alındı.

Adana Müze Müdürü Kazım Tosun, Türkiye'nin adeta bir açık hava müzesi olduğunu, Yumurtalık ilçesinin de bu açık hava müzelerinden biri olduğunu belirterek, "İşte bu nedenle 1., 2. ve 3. sit alanları var. Tarihi yerlerde ikamet eden vatandaşlar buralara bir yapı yapacağı zaman 3. sit alanındaysa bize başvuru yapıyorlar. Biz de ev yapılacak yerde sondaj çalışması yapıyoruz. Bu arsanın sahibi Şerife Turhan da bize başvuruda bulundu. Biz de bunun üzerine arkeolog arkadaşlarımız Oya Arslan, Sevim Yıldız, Tülay Ünlü ve Hayrettin Şahin'i görevlendirdik. Arkadaşlarımız 120 metre açma yaptıkları sırasında mozaiğe rastladılar. Yapılan çalışma sonucunda Aşk Tanrısı Eros'a ait mozaik bulundu" dedi.

Tosun, mozaiğe zarar verilmemesi için özenle korunduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"Mozaiğin düzgün bir şekilde sergilenip turizme kazandırılması için genel müdürlük ile görüşmelerimiz başladı. Biz onlara mozaiğin genel özelliklerini anlatarak, yerinde sergilenmesinin daha uygun olacağını belirttik. Bizim kişisel görüşümüz mozaiğin burada bir cam fanus içinde turizme kazandırılmasıdır. Tıpkı Gaziantep'teki Zeugma gibi. Aksi halde mozaik bozulabilir. Şuanda biz mozaiği hem güneşten hem de dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı üzerini önce bez daha sonra ise deniz kumu ile kapatarak koruyoruz. Ayrıca buranın korunması için özel bir bekti tahsis edildi" diye konuştu.

Tosun, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Ersin'in kendilerine çok yardımcı olduğunu, alanın turizme açılması için önce arsa sahibinden istimlakın yapılması gerektiğini bu konuda da belediye başkanının yardımcı olacağını kaydetti.

"YUMURTALIK'TAKİ YAŞAMI ANLATIYOR"

Arkeolog Tülay Ünlü, tarihi Ortaçağ'a kadar uzanan ve Antik Kilikya'nın en önemli liman kenti olan, ünlü kaşif Marko Polo'nun da iki kez ziyaret ettiği bilinen Yumurtalık'ta, Ayas Mahallesi'nde bir ev inşaatı için sondaj çalışması yapılırken tarihi kalıntılara ulaşıldığını anlatarak, "Yapılan kazılarda Yunan mitolojisinde aşk, şehvet ve bereket tanrısı olarak bilinen Eros'un mozaiği bulundu. 36 metrekarelik mozaikte Eros'a ait 4 ayrı figür saptandı. Genç Roma dönemine ait olduğu sanılan mozaikte Eros'un gençliğinden yaşlılığına doğru tasvirler yer alıyor. Hasar gören orta bölümünde ise yılan başlı Medusa resmi olduğu sanılıyor. Mozaik tarihi açından büyük önem taşıyor. Genç Roma dönemine ait olduğu sanılan mozaik 1500- 1600 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Mozaikte Aşk Tanrısı Eros'un dört adet figürü yer alıyor. Eros, gençlikten yaşlılığa doğru tasvir edildiği bu figürlerin ikisinde oltayla, diğer ikisinde ise ağla balık avlarken resmedilmiş. Mozaiğin orta bölümü hasar görmüş ancak bu kısımda yılan başlı Medusa resmi olduğunu düşünüyoruz. Bu mozaik çok önemli. Çünkü diğer mozaiklerden çok farklı ve ayrıca işçiliği çok kaliteli."

Ünlü mozaikte Eros ile birlikte Yumurtalık'taki yaşamın anlatıldığını dile getirerek, "Bu mozaikte Yumurtalık'ın deniz yaşamı ile ilgili pek çok ayrıntıyı görebiliyoruz. Bugün de bu sularda avlanan lagos, herkül yengeci, ahtapot, ıstakoz ve diğer balıklar bu mozaikte resmedilmiş. Bir ekip gelerek bu mozaiği restore edecek ve gerekli bakım, onarım çalışmalarını yapacak. Umarım bu mozaik bölgede yer alan diğer mozaiklerin ortaya çıkmasını sağlayan bir kıvılcım olur."

AŞK TANRISI EROS KİMDİR?

İlkçağ'ın en eski metinlerinden itibaren karşımıza çıkan, evrensel birleşme ve üremeyi simgeleyen doğal güçtür. Bazı anlatımlarda tanrı değil, ölümlü-ölümsüz arası bir varlık, yani cindir. Bir başka efsaneye göre Eros, Yoksulluk Tanrıçası Penia ile Bolluk tanrısının Poros oğludur. Bazı önemli efsanelerde de Aphrodite ile Hermes'in oğlu olarak karşımıza çıkar. Anteros (Karşılıklı aşk) adıyla anılan Eros efsaneleri, Eros'un özündeki çok yönlülüğü dile getirmek için sonradan uydurulmuş olarak da düşünülebilir.

Tasvirlerin çoğunda Eros ya küçük, tombul, yaramaz kanatlı bir bebek ya da çok genç sırtında kanatları olan bir delikanlı olarak görülür. Delikanlı olarak gösterildiğinde ya da anlatıldığında, Eros'un tıpkı kelebek gibi kanatlı, uçan çok güzel bir genç kız olarak tasvir edilen Psykhe (ruh) adında bir sevgilisinden söz edilir. Eros ile Psykhe'nin aşkını anlatan bir masal dilden dile dolaşır. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Aşk Tanrısı Eros' Mozaiği Korumaya Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement