Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış Konferansı - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış Konferansı

Azerbaycan\'dan Türk Dünyasına Bakış Konferansı

Türk Ocakları Antalya Şubesi'nin düzenlediği 'Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış' konulu konferans, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

18.04.2012 12:22

Türk Ocakları Antalya Şubesi'nin düzenlediği 'Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış' konulu konferans, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Derneği Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Uysal, aradan geçen zaman diliminde 20.asrın Türk asrı olacağı beklentisinin gerçekleşmediğini söyledi.

Türk dünyasının meselelerini konuşmak için bir konferans düzenlediklerini anlatan Uysal, şöyle konuştu: "Vatan coğrafyasından silinmek istenen Türk'ün var olma iradesini, Türk Ocakları taşımıştır. 90'lı yılların başında dünyada yaşanan bir depremden sonra Sovyetler Birliği dağılmış, bütün siyasi değerleri yeni baştan değişmiştir. Bunun bizim için önemli yanı ise 5 Türk Cumhuriyetinin bağımsızlığı olmuştur. Aradan geçen 20 yıl sürecinde 20. asrın Türk asrı olacağı beklentisi maalesef gerçekleşmemiştir"

'Azerbaycan'dan Türk dünyasına Bakış' konulu konuşmasına 20. yüzyılın başında Türk dünyası için büyük işler yapan aydınları anlatarak başlayan Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, o aydınların dünyadaki Türk halklarının birliği için çalıştıklarını vurguladı.

Bugünkü gençliğin dedelerinin dil ve düşüncede birlik anlayışına sahip çıkamadığına değinen Paşayeva, "Bizim en büyük sorunumuz dedelerimizi sorgulayamamız. Hep dedelerimiz doğru söyler düşünüyoruz. Ama bugün onların devamcıları olabilecek genç nesil yoksa bu dedelerimizin suçu" dedi. Birlik sağlanmadığı için Türk milletinin birleşemediğini söyleyen Paşayeva, artık duygusal bağlardan kopma zamanının geldiğini ifade etti. Kardeş demekle birlik konusunda bir sonuç alınamadığını anlatan Paşayeva, şöyle

konuştu: "artık iş yapmamız gerekiyor. Türk milletinin bir çatı altında birleşmesi için ciddi şekilde faaliyete geçmemiz gerekiyor"

Bu konuda sosyal şebekelerin de önemli rol oynadığını kaydeden Paşayeva, "Sosyal şebekedeki gençlerin sadece yüzde 20'si bu soruların farkında. Ama bu işbirliği sosyal şebekelerde de yapılabilir" dedi.

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir millet iki devlet anlayışına dayandığını ifade eden Paşayeva, konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Bu ilişkiler her geçen gün daha da hızlanıyor. Bizim de istediğimiz bu iki devletin kardeşliği ve işbirliğinin daha da artması. Sadece hükümetler ve parlamentolar arası seviyede değil, toplumun tüm kısımları, sivil toplum, aydınlar, bilim adamları arasında ilişkilerin gelişmesine ciddi şekilde ihtiyaç var. Gençlerimizin birbirlerine ve sorunlarına sahiplenmesine ihtiyaç var. Yani Dağlık Karabağ sorunu bir Azerbaycan Türkü için ne kadar büyük bir acıysa, Hocalı soykırımı Azerbaycan için ne kadar önemli bir

konuysa, bir Türkiye Türkü genci için de o kadar önem taşıması gerekiyor. ya da sözde Ermeni soykırımı iddiaları bir Türkiye Türkü için ne kadar ciddi bir sorunsa bir Azerbaycan Türkü genç için de o kadar önemli olması gerekiyor. Bu bizim ortak sorunumuz."

Suriye konusunda Azerbaycan'ın Türkiye'nin tutumunu her zaman destekleyeceğini belirten Milletvekili Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü: "Azerbaycan'ın Suriye konusundaki tutumu açık olarak ortada. Biz her zaman bunu söylüyoruz, Azerbaycan her zaman dost ve kardeş Türkiye'nin yanında yer alıyor, biz hiç bir zaman hiçbir konuda Türkiye aleyhine bir faaliyet yapmadık, yapmayız. Azerbaycan'ın Suriye konusundaki görüşlerinde herhangi ikili bir görüş yok. Umut ediyoruz ki Suriye'deki sorunlar da çözülür,

suçsuz insanların kanının akıtılması durdurulur" - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Azerbaycan'dan Türk Dünyasına Bakış Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement