Bakan Günay, Van'da Depremde Hasar Gören Tarihi Mekanları Gezdi - Son Dakika
Güncel

Bakan Günay, Van'da Depremde Hasar Gören Tarihi Mekanları Gezdi

Bakan Günay, Van\'da Depremde Hasar Gören Tarihi Mekanları Gezdi

Van'da incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay depremde hasar gören Van Müzesi ile tarihi Hüsrev Paşa ile Kaya Çelebi Camii'ni gezdi.

08.01.2012 13:17

Van'da incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay depremde hasar gören Van Müzesi ile tarihi Hüsrev Paşa ile Kaya Çelebi Camii'ni gezdi. Bakan Günay, depremde zarar gören tarihi camilerin en kısa sürede tekrar onarılacağını söyledi.

Van'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gezisinin ikinci gününü tarihi mekanlara ayırdı. Bakan Günay'ın ilk durağı depremde zarar gören ve orta hasar verilen Van Müzesi oldu. Burada incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Bakan Günay, depremden dolayı meydana gelen çatlakları da dikkatle inceledi. Kendisine daha önce hediye edilen 'Ahlat bastonu'nu zaman zaman kullanan Bakan Günay, ardından Van Kalesi'nin güneyinde bulunan tarihi Van şehrindeki Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa camiilerini inceledi. Depremden kısa süre önce restorasyonları tamamlanan ancak deprem nedeniyle hasar gören her iki camidede incelemelerde bulanan Bakan Günay burada yetkililerden detaylı bilgi aldı.

TARİHTEDE YER SEÇİMİNDE HATALAR VAR

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde tarihi eserlerde çok büyük hasar oluşmadığını kaydeden Bakan Günay, 9 Kasım 2011'deki 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde ise, Hüsrev Paşa ve Kaya Çelebi Camii'nde önemli hasar olduğunu söyledi. Günay, şöyle dedi:

"Bu camilerimiz daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Deprem ile birlikte oluşan hasarlar yine restorasyonu yapan firmalar tarafından yeniden yapılacak. Camiilerimizin iç tarafında da ciddi tahribatlar var. Kale tarafında yapılan restorasyonlarda bir sıkıntı yok. Bu da gösteriyor ki tarih içinde de yer seçimlerinde hata ve yanlışlıklar yapılmış. Kale ve yamaçlara yapılan yapılar sağlam, ova ve düz alanlara yapılan yapılarda ise, ciddi hasarlar var. Bunlar hepsi bizim için birer dersttir."

Van'A YENİ MÜZE

Van Müzesi'nde de hasarlar görüldüğünü vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Müzede yapılan incelemelerde taşıyıcı kolonlarda bir sıkıntı görünmüyor. Ancak, çatlaklar oluşmuş. İncelettik, tekrar inceletiyoruz. Üniversitede gelecek raporu bekliyoruz. Bu rapor doğrultusunda müze ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bunun yanında bizim zaten Van'a güzel bir müze yapma planımız vardı. Bu planımızdan vazgeçmedik. Yer belirleme ve imar çalışmalarını başlatmıştık. Şimdi depremlerle birlikte yer seçimine daha dikkat edeceğiz. Zemin etüdlerini daha iyi yapacağız. Sağlam bir zeminde yeni müzemizi yapacağız" dedi.

Bakan Günay, daha sonra Van'a yapılacak yeni müzenin planlandığı Van Kalesi'nin Kuzey Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Yeni müzenin yapılması planlanan alanı gezen Günay, ardından beraberindekilerle birlikte Van Kalesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Günay, Van'dan ayrıldı. - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Günay, Van'da Depremde Hasar Gören Tarihi Mekanları Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement