Bakan Yıldırım: 12 Eylül'de Milletin, Özgürlüklerin Yolunu Açtınız - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldırım: 12 Eylül'de Milletin, Özgürlüklerin Yolunu Açtınız

Bakan Yıldırım: 12 Eylül\'de Milletin, Özgürlüklerin Yolunu Açtınız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "12 Eylül'de milletin, adaletin, özgürlüklerin yolunu açtınız. Sizin yolunuzu açmak da bizim boynumuzun borcudur" dedi.

29.10.2010 20:09

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Artvin'in Hopa ile Borçka ilçelerini birbirine bağlayan yol ile Cankurtaran Tüneli'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada "12 Eylül'de milletin, adaletin, özgürlüklerin yolunu açtınız. Sizin yolunuzu açmak da bizim boynumuzun borcudur" dedi.

50 yıllık rüya gerçek oldu

Hopa-Borçka Yolu ve Cankurtaran Tüneli için Borçka'da temel atma töreni düzenlendi. Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, AK Parti Artvin Milletvekilleri Ertekin Çolak ve Metin Arif Ağaoğlu ile davetliler katıldı. Bakan Yıldırım, tören öncesi alanda toplanan vatandaşlarla selamlaştı. "50 yıllık rüya gerçek oldu". "Rüyaları gerçek edenlere Artvin'den selam olsun", "Artvin şoför camiasının 50 yıllık hayali gerçek oluyor" pankartları açtı. Bakan Binali Yıldırım'ın yanına gelen 8 yaşındaki Efe Aktan adlı çocuk da bakandan kartını istedi. Bakan Yıldırım'da imzaladığı kartını küçük çocuğa verdi.

"12 Eylül'de milletin, adaletin, özgürlüklerin yolunu açtınız"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasına, "Bu babamın yoludur, yolu neşe doludur, herkes neşeli bugün, bugün düğün günüdür" şeklindek Artvin türküsününün dörtlüğünü okuyarak başladı. Yıldırım, "Bugün düğün günü değil bayram günüdür. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87'inci yıldönümüdür. Ankara'da bugünü törenlerle kutladık. Şimdi Borçka'da ikinci bayramımızı kutluyoruz, Cankurtaran tünelinin temelini atıyoruz. Böylece sizlerin yarım asırlık hasretini sona erdiriyoruz. Ferhat'ın şirinle buluştuğu gibi bu tünelle Hopalılar Borçkalılarla, Artvinlilerle Ardahanlılarla, Erzurumlularla buluşacak. Artvin'in kaderini değiştirecek tünelin temelini atıyoruz. 3 yıldan kısa bir sürede bu tünel bitecek ve Türkiye'nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak. Ama şimdilik. Rize Ovit tüneli bunun iki mislinden daha uzun olacak. Dağları deleriz, Karadeniz'i Anadolu ile buluştururuz. Yeter ki sizlerin bu heyecanı bu sevgisi bu desteği artarak devam etsin. Siz 12 Eylül'de milletin, adaletin, özgürlüklerin yolunu açtınız. Sizin yolunuzu açmak ta bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Son 5 yılda 91 tünel yaptıklarını belirterek konuşmasını sürdüren Bakan Yıldırım şöyle devam etti: " Karadeniz'i Anadolu ile buluşturuyoruz. Zigana, Ovit ve Cankurtaran tünelleri ile dağları aşıp memleketi arşın arşın kat ediyoruz. Duble yol Türkiye için hayat kurtarmayı, trafik kazalarının azalmasını, yılda 6 katrilyon para tasarrufunu ifade ediyor. 6 bin 100 kilometre ile devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu 19 bin kilometrenin üzerine çıkardık. 69 yılda 6 bin 100 kilometre yol yapılmıştı. Şimdi bunun üzerine 13 bin kilometre daha ilave ettik ve 19 bin kilometreye çıkardık. "

Müteahhitlerle pazarlık yaptı, 910 günü 790'a indirdi

Bakan Yıldırım, tünel inşaatını yapacak müteahhitler Bilal Çelik ve Esat Ulu ile de inşaat süresi için pazarlık yaptı. Yıldırım, "50 yıl beklediniz. 3 yıl da uzun bir zaman sayılır. Bu müteahhitleri bir silkeleyelim. Boylarını Artvinliler bir görsün" dedi. Bakan Yıldırım, müteahhitlerle pazarlık yaptı ve tünel inşaatının tamamlanma süresini 910 günden 790 güne indirdi. Yıldırım'a Artvin şoförler Odası Başkanı Ahmet Alparslan da plaket sundu.

Türkiye'nin en uzun tüneli olacak

Cankurtaran tüneli, Artvin'in Hopa ilçesi ile Borçka ilçeleri arasında 5 bin 228 metre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edilecek. Bağlantı yolları ile birlikte tünelin toplam uzunluğu 7 bin 288 metre olacak. İhale bedeli 99 milyon 987 bin 240 lira olan tünelin tamamlanmasıyla kar ve buzlanmanın nedeniyle özellikle kış aylarında ulaşımda büyük aksamalar yaşanan 700 rakımlı Cankurtaran geçidi tarihe karışacak. Karadeniz'i Güney'e bağlayacak olan tünel ayrıca Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımını 12 kilometre daha kısaltacak. Cankurtaran tüneli yapımı tamamlandığında, Türkiye'nin 3 bin 875 metre uzunluğu ile en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan Ordu-Bolaman tünelini geride bırakarak 5 bin 228 metre ile ülkenin en uzun tüneli olacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldırım: 12 Eylül'de Milletin, Özgürlüklerin Yolunu Açtınız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement