Büğdüzlüler, Sulama Suyunu 'Güneş' ile Çıkarıyor - Son Dakika
Güncel

Büğdüzlüler, Sulama Suyunu 'Güneş' ile Çıkarıyor

Büğdüzlüler, Sulama Suyunu \'Güneş\' ile Çıkarıyor

Proje ile güneş enerjisinden yıllık 85 bin kilowatt elektrik elde edecek ve yüzde 40 tasarruf sağlayıp fazla elektriği de satacak.

23.06.2012 10:23

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2010 Mali Destek Programı'nda hibe desteği alan Burdur'un Büğdüz Belediyesi, hayata geçirdiği projesiyle sulama suyunu güneş enerjisi kullanarak çıkarıp yılda yüzde 40 oranında tasarruf sağlayacak ve üretilen fazla elektriği de satarak gelir elde edecek.

Görevleri arasında 'Yerel potansiyeli harekete geçirmek', 'Bölgedeki kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK'lara planlama ve proje yapma konularında destek sağlamak' bulunan BAKA'nın desteğiyle Burdur'un merkeze bağlı beldesi Büğdüz'de bir proje hayata geçirildi. BAKA'nın desteğiyle uygulamaya başlanan projeyle; kullanılan sulama pompaları için geçen yıl 200 bin lira elektrik faturası ödeyen Büğdüz Belediyesi, kendi elektriğini elde etmek için 280 bin liraya mal ettiği 'Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi Projesi' ile güneş enerjisinden yıllık 85 bin kilowatt elektrik elde edecek ve yüzde 40 tasarruf sağlayıp fazla elektriği de satacak.

Burdur'un Büğdüz Beldesi'nde kurulan 'Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi Projesi' için düzenlenen törene, Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız, Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, kaymakamlar, belediye başkanları, Burdur protokolü ile Büğdüzlüler katıldı.

'YILLIK YÜZDE 40 TASARRUF SAĞLANACAK'

Burdur Valisi Süleyman Tapsız, güneş tarlası projesinin BAKA ve Büğdüz Belediyesi tarafından ortak yapılan Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi Projesi'nin 280 bin liraya mal olduğunu belirtti. Projeye BAKA'nın 210 bin lira hibe desteği verdiği kaydeden Vali Süleyman Tapsız, sistem sayesinde yıllık 85 bin kilowatt/saat elektrik üretimi yapılacağına dikkat çekti. Vali Tapsız, "Projenin tamamlanmasıyla çiftçilerimiz, belediyemiz ve vatandaşlarımız yıllık 25 bin lira tasarruf yapacak. 2 bin kişinin yararlanacağı proje sayesinde elektrik masraflarından yüzde 40 tasarruf sağlanacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2020 yılı hedefinin elektrik enerjisinin yüzde 30'unu güneşten elde etmek olduğunu hatırlatan Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Tapsız, "Bizler yerelde bu tür projelerle hedefe destek sağlıyoruz. Burdur Türkiye'de güneş ışınlarını en açıyla alan bölgelerden. Yerli ve yabancı birçok firma bizlerle bu konuda görüşüyor. BAKA olarak yatırımcıların bu bölgede yatırım yapmaları için çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

Büğdüz Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise, bölgede sulama yapılması amacıyla kullanılan sulama pompalarının elektrikle çalıştığını ve 2011'de 200 bin lira elektrik faturası ödediklerini söyledi. Elektrik faturasının belediye tarafından ödendiğini söyleyen Başkan Erdoğan, "Elektrik faturası belediyemiz için ağır bir gider kalemi. Bu nedenle kendi elektriğimizi üretme kararı aldık. Güneş panelleriyle elektrik üretip, sulama pompalarında elektrik masrafından kurtulacağız, ayrıca ürettiğimiz elektriğin kullanmadığımız kısmını da Tedaş'a satacağız. Bu bizi büyük bir külfetten kurtaracak. Elektrik faturası için harcanan parayı beldeye yatırım için kullanacağız. Projemize destek veren BAKA'ya teşekkür ediyorum" dedi.

'BAKA ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM'

BAKA'nın çalışmaları ve faaliyetleriyle ne kadar önemli bir kurum olduğunun bir kez daha anlaşıldığını, Antalya, Burdur ve Isparta için çok önemli kurum olduğunu vurgulayan Milletvekili Bayram Özçelik de, "Önümüzdeki dönemde Antalya, Burdur ve Isparta'nın kalkınma ajansı çok önemli işlere imza atacak. Tüm çalışanlarını kutluyorum" diye konuştu. Güneş enerjisinin gelecekteki önemine dikkat çeken Milletvekili Özçelik, projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

Burdur Valisi Süleyman Tapsız ile protokol üyeleri 'Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi'nin açılışını yaptı. Güneş panelleri ve sistemi inceleyen Vali Tapsız ile beraberindekiler, projenin örnek ve hayırlı olmasını diledi.

BAKA'nın hibe desteği sağladığı proje ile; belediyenin tahsilatında zorlandığı su borçları ve neticesinde tedarikinde zorlandığı elektrik girdisi yükünden kurtulmayı, bölge çiftçisinin enerji girdisinin fiyatı ile doğru orantılı olan su girdisi maliyetini düşürülmesi, üreticinin ekmediği yetiştiremediği ürünlerin yetiştirilmesini sağlanması ve tarımsal üretimde maliyetler düşürülerek verimlik artırılması hedefleniyor.

Bu sayede tarımsal üretimi teşvik ederek bölge ve ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlanacak projenin çevre il, ilçe ve beldelere, sulama birlikleri ile kooperatiflerin ucuz ve çevreci güneş elektriğinin tanıtımının yapılmasına ve bilincin oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büğdüzlüler, Sulama Suyunu 'Güneş' ile Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement