Burhaniye Zeytin Hasadının Başladığı Burhaniye'de Rekoltede Düşüş Bekleniyor - Son Dakika
Güncel

Burhaniye Zeytin Hasadının Başladığı Burhaniye'de Rekoltede Düşüş Bekleniyor

Burhaniye Zeytin Hasadının Başladığı Burhaniye\'de Rekoltede Düşüş Bekleniyor

Zeytin hasadının başladığı Burhaniye'de rekoltede düşüş bekleniyor ÜLKENİN en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde, zeytin hasadı başladı.

02.10.2015 10:07

Zeytin hasadının başladığı Burhaniye'de rekoltede düşüş bekleniyor

ÜLKENİN en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde, zeytin hasadı başladı. Geçen seneye oranla bu yıl, rekoltenin düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Son günlerde düşen yağmurların irileştirdiği Burhaniye'nin vazgeçilmez ürünlerinden yeşil zeytinin hasadına başlandı. Zeytinlerden büyük olanlarının yeşil cizik zeytin için salamuraya ayrıldığı, küçüklerinin ise sıkım için fabrikaya gönderildiği belirtildi. Başta Balıkesir'in merkez köyleri olmak üzere İvrindi ve Balya gibi ilçelerden gelen tarım işçileri de mesai başına geçti. Yaklaşık 12 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğu Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık'ı içine alan körfez yöresinde; erkek işçilerin günlük 40- 50, kadınların ise 30-40 lira arasında yevmiye aldığı belirtildi. Burhaniye'de geçen yıl 31 bin 110 ton zeytin üretiminin yapıldığı; 60 tonun sofralık, geri kalanın yağ için fabrikaya gönderildiği ifade edildi. Geçen yıl 5 bin 500 ton zeytinyağının üretildiği Burhaniye'de, bu yıl rekoltede düşüş bekleniyor.

YAĞ ORANI YÜKSEK

Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, Geçen yıla oranla yarı yarıya bir düşüş bekliyoruz. Nedeni ise soğuk hava alçakta kalan arazilerde etkili oldu. Ağaçların yaprakları döküldü. Bu da rekolteyi yarı yarıya düşürdü. Yağda ise herhangi bir kalite sorunumuz yok. Sıkılan zeytinlerden 4 dizem'lik yağ elde edildi. Yeşil zeytinde şuan için yüzde 20 oranda yağ çıkması önemli. Zeytin daha da olgunlaştıkça bu oran artacak. Yağın bu denli kaliteli olmasının gerekçesi; zeytin sineğinin olmaması. Yazın sıcak geçmesi, sineğin üremesini azalttı. Bu nedenle zeytinin kalitesi arttı. Henüz ilaçlama yapılmamasına rağmen zeytinde sinek zararı görülmedi. Bu da kalitenin artmasını olumlu etkiledi dedi.

İŞÇİLER MEMNUN

İşçilerden Ali Uçar, İvrindi'nin Pelitören Köyü'nden geliyoruz. Zeytin hasadına başladık. Üç ay bu işe devam edeceğiz. İşçiler evlerine ekmek götürecek. Hasat, hayırlı olsun dedi. Bir diğer işçi Mustafa Gül, Balıkesir bölgesi bu işten evine ekmek götürüyor. İşimizden memnunuz diye konuştu. Kadın işçilerden Ayşe Akbaş, 30 yıldan beri zeytin topluyoruz. Zeytin sayesinde evimize ekmek götürüyoruz. İşimizi çok seviyoruz. Bu işten çok memnunuz dedi. İşçilerin dayıbaşısı Ali Kabak, Yeni sezona başladık. Seyrek ama salamura için depolama yapıyoruz. Yağmur yağınca zeytin irileşti dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burhaniye Zeytin Hasadının Başladığı Burhaniye'de Rekoltede Düşüş Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement