Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep - Son Dakika
Güncel

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep Doğu Karadeniz'de vakaların en yüksek olduğu illerin başında gelen Giresun'da Covid-19 tedbirleri kapsamında uzun bir aradan sonra açılan ilk pazar yeri biraz olsun hem vatandaşı hem de pazarcı esnafını sevindirdi.

08.05.2021 14:11  Güncelleme: 16:31

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

GİRESUN - Doğu Karadeniz'de vakaların en yüksek olduğu illerin başında gelen Giresun'da Covid-19 tedbirleri kapsamında uzun bir aradan sonra açılan ilk pazar yeri biraz olsun hem vatandaşı hem de pazarcı esnafını sevindirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın 'Pazar Yerleri' genelgesine göre 8 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri hizmet vermeye başladı. Genelge kapsamında Giresun'da ilk olarak Gemilerçekeği Mahallesi'nde cumartesi pazarı açıldı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında açılan pazar yerleri hem vatandaşı hem de pazarcı esnafını biraz olsun sevindirirken, çok az sayıda pazarcı esnafının tezgah açtığı pazara vatandaşlarda yasak kapsamında pek fazla yoğunluk göstermedi. Alışveriş için gelen vatandaşlar ise fiyatlardan memnun olduklarını söylediler.

Pazarcı Ali Özaydın, "Uzun süredir yasak nedeniyle pazara çıkamıyorduk. Elimizdeki mallar çürümeye başlamıştı zaten bir kısmı da bozuldu ancak en azından elimizdeki ürünleri satmaya başladığımız için memnunuz. Şuanda elimizdeki ürünler gayet uygun fiyata satılıyor. Kuru soğan 1,5, patatesi 2 liraya alabiliyorsun. Yeni ürün almadım çünkü pazarın ne olacağını bilemiyorduk" derken, yaklaşık 35 yıldır pazarcılık yaptığını belirten Hasan Uzun da, "Vatandaşımız her zaman sebzenin, meyvenin en ucuzunu pazardan alıyordu. Marketlerde iki katına aldığımız ürünü pazarda yarı fiyatına bulabiliyorsun. Şuanda da 3,4 liraya pazarda meyve var. Marketlerde ise 7-8 lira. Yasakların ardında ilk defa pazar açıldığı için pazarcı esnafı da vatandaş da ne olacağını bilmediği için çok yoğunluk görülmüyor ama yine de tezgahını açan da pazara gelen de memnun oldu" dedi.

Pazara alışveriş için gelen vatandaşlar ise marketlere göre sebze ve meyve fiyatlarını çok uygun bulduklarını ifade ettiler.

KİLİS - İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile kurulmasına izin verilen pazarlar Kilis'te yoğun ilgi gördü. Görevliler semt pazarlarına gelerek alış veriş yapanları kurallara uyması konusunda uyarılarda bulundu.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kilis'te de semt pazarları kuruldu. Kilis Valiliği yoğunluğun yaşanmaması için Kilis kent merkezinde 3 ayrı semtte pazarlar oluşturulmasına karar verdi. Semt pazarlarının girişleri, demir bariyerler ile kapatılırken, içeriye girişler kontörlü bir şekilde vatandaşların girmesine izin veriliyor. Evlerine en yakın olan 3 ayrı semt pazarında gelen vatandaşlar alış veriş yapıyor. Girişleri maske ve dezenfekte hazır bulunurken, Zabıta ve güvenlik güçleri semt pazarlarının içerisindeki satıcıları ve vatandaşları maske takmaları ve kurallara uymaları konusunda uyarıyor. Yoğunluk olmaması için görevliler vatandaşları uyarıyor.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da halk pazarları korona virüs tedbirleri alınarak açıldı. Genelgeye göre, pazar yerlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze, meyve ile fide satışı yapılabilecek.

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen genelge kapsamında pazar yeri esnafı bugün tezgahlarını açtı. Tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze, meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılmasına izin verilmesinin ardından pazarcılar, Yenişehir ilçesi Ofis Semtinde sabah saatlerinde tezgahlarını açarak satışa başladı. Pazarcılar, bir günlük açılmadan dolayı halcilerin fiyatları yükselttiğini savundu.

"Çeri domates bende 6 lira, markette 14 lira"

Pazarcı Rıdvan Köse, marketten korkanların pazara geldiğini söyledi. Köse, "1 kilo çeri domatesi benim satmışım 6 liraya, markette 14 lira. Vatandaş, mecbur kaldığı için şu anda pazara gidiyor. Yoksa market her gün açık. Fiyatlar fahiş olduğu için pazara geliyor. Bize belirlenen süre yetersiz" dedi.

Vatandaşlardan Abdurrahman Atlı, marketlerde ürünlerin pahalı olduğunu ileri sürdü. Atlı, "Pazarın açılması bu şekil sakindir. Bir iki saat sonra burada bir şey bulamazsın. 8 saat normaldir. Zaten 17.00'ye kadar da herkes evine gidiyor" şeklinde konuştu.

Pazarcı Osman Baran ise pazarların daha önce açılması gerektiğini dile getirdi. Marketlerin kapalı alan olduğunu savunan pazarcı Baran, "Pazar açık alandır. Korona açısından bakılırsa semt pazarı daha mantıklıdır. Sera salatalığı halde 50 kuruştu. Bugün Pazar açıldı diye 1.30 oldu. Bir gün için halcılar fiyat yükselti. Halde her şey yüzde 50 arttı" diye konuştu.

BARTIN - Bartın'da pazar yerleri geniş tedbirler altında açılırken vatandaşlar yürüme mesafesinde yer alan pazarlara giderek ihtiyaçlarını karşıladı.

Tam kapanma dönemi sürecinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olmasına yönelik genelgenin ardından Bartın'da Pazar yerleri geniş tedbirler altında kuruldu.

Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin edebilmeleri amacıyla ikametlerine yürüme mesafesindeki en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verildi.

Pazar yerlerine girişler kontrollü noktalardan sağlanırken vatandaşların HES kodları da sorgulandı. Pazar alanlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi amacıyla pazarcı esnaflarının tezgahları arasındaki mesafe artırıldı.

Bartın'da 200 yıldır kurulan ve sadece kadınların satış yaptığı Galla Pazarında sabah saatlerinde kısmi olarak başlayan yoğunluk öğle saatlerinde arttı. Sosyal mesafe kuralının ihlal edilmemesi için zabıta ekiplerince pazar yerlerinde sürekli denetimler gerçekleştirildi.

Köydeki tarla ve bahçelerinde ürettikleri ürünleri Galla Pazarında satışa sunan Ayten Çotuk pazar yerlerinin açılmasına sevindiklerini belirterek, "Allah'a şükür. Buna da şükür diyelim. Yoksa ki mahsullerimiz hep ziyan olacaktı. Bu da bizim için bir avantaj oldu." dedi.

Pazardan alışveriş yapan vatandaşlardan İhsan Gül ise, "Haftada bir defa açılması lazım. Şimdi bir defa açıldı bir günlüğüne iyi ama bir haftalık sebze alınır mı? Bugün için iyi ama yarın yine aynı." İfadelerinde bulundu.

KOCAELİ - Kocaeli'de tam kapanma sürecinde 1 hafta kapalı kalan pazarlar bugün açılınca yoğun kalabalık oluştu. Pazara girebilmek için dışarıda kuyruk oluşturan vatandaşların, yoğun kalabalık sebebiyle sosyal mesafe kuralına dikkat etmedikleri görüldü. Çıktıkları pazar alışverişinde fiyatların yükseldiği gören bazı vatandaşlar ise duruma tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelge kapsamında semt pazarları bugün açıldı. 17 günlük kısıtlama döneminde sadece 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze-meyveyle fide satışı yapan pazar yerlerinin açılmasına izin veriliyor. Kocaeli'de de semt pazarları vatandaşların akınına uğradı. 1 haftadır pazar alışverişi yapamayan vatandaşlar, pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarında yoğunluk oluşturdu. Zabıta ve polis ekipleri de pazar alanlarının giriş ve çıkışlarına kontrol noktaları oluşturarak, ateş ölçümü ile HES kodu sorgulaması yaptı. Pazar alanına girebilmek için sırada olan vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken, tezgah başında da yoğunluk sebebiyle sosyal mesafeye dikkat edilemediği görüldü.

Diğer yandan fiyatların da yüksek olduğunu düşünen bazı vatandaşlar duruma tepki göstererek, market ile pazarlarda satılan ürün fiyatlarının birbirine yakın olduğunu vurguladı.

"Pazar alanlarının her gün açık olmasını istiyoruz"

Pazarların her fırsatta kapatılmasının uygun olmadığını söyleyen pazarcı esnafı Halil Aslan, "Pazarlar çok ucuz. Pazarların her gün açık olması lazım. Pazarlarımız marketlerden daha güvenli. Çünkü marketlerin alanları çok dar ama pazar alanları geniş. Pazar alanlarının her gün açık olmasını istiyoruz. Her gün pazarlar açık olursa yoğunluk azalır. Bu kalabalık da normal" diye konuştu.

"Fiyatlar bana çok yüksek geldi"

Pazarların açıldığı için memnun olduğunu ifade eden Hatice Yakut, "Pazar fiyatları ile market fiyatları arasında bir fark göremedim. Fiyatlar bana çok yüksek geldi" dedi.

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement