"Gelişen Teknolojiyle Yeni Suç Tipleri Ortaya Çıktı" - Son Dakika
Güncel

"Gelişen Teknolojiyle Yeni Suç Tipleri Ortaya Çıktı"

"Gelişen Teknolojiyle Yeni Suç Tipleri Ortaya Çıktı"

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç.Dr.Yalçın Büyük, gelişen teknolojinin suçlular tarafından da kullanılmasıyla beraber yeni suç tiplerinin ortaya çıktığını söyledi.
Adli Tıp Toplantısı'nın ilki Samsun Anemon Otel'de geniş katılımla başladı.

29.11.2013 13:47

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, gelişen teknolojinin suçlular tarafından da kullanılmasıyla beraber yeni suç tiplerinin ortaya çıktığını söyledi.

Adli Tıp Toplantısı'nın ilki Samsun Anemon Otel'de geniş katılımla başladı. Düzenlenen toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bilal Çalışkan, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Fırat, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Muharrem Ürgüp, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Baro Başkanı Necat Anıl, savcılar, hakimler, avukatlar ve çok sayıda adli tıp uzmanı katıldı. Programda konuşan Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, teknolojinin son zamanlarda çok geliştiğini söyledi. Büyük, "Adli Tıp Kurumu'nda yürütülen çalışmaların temeli bilgi olup, bu bilgi alanında uzmanlaşmış personel tarafından işlenmekte, yılların birikimiyle yoğrulmakta, yüksel teknolojili cihazlarla desteklenmekte, ortak akıl ile son şeklini alıp bilimsel bir kanıt olarak sizlerin hizmetine sunulmaktadır. Gerek ceza gerekse de özel hukukla ilgili dosyalarda bilirkişilik müessesi soruşturma ve kovuşturmanın önemli bir ayağını oluşturmakta, yargı makamının karar vermesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Teknolojide son zamanlarda olan baş döndürücü gelişmeler suçla mücadeleye delillerin elde edilmesini ve değerlendirilmesinde önemli katkılar sağlamış, fakat aynı zamanda gelişen teknoloji suçlular tarafından da gelişen teknolojinin kullanılmasıyla beraber yeni suç tiplerinin de ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Teknoloji suçu işleyen tarafından da kullanılmakta, soruşturmayla kovuşturma makamlarına daha fazla teknik bilgi gerektiren dosyalar bundan sonra intikal etmektedir. Değişen suç tipleriyle birlikte gelişen teknolojiden güncel bilgiden en iyi şekilde yararlanabilmek için tarafların karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunmaları kısacası oluşturulacak bu iletişim platformu önem kazanmaktadır" dedi.

Adli Tıp Kurumu'nun uluslararası projelere imza attığını söyleyen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bilal Çalışkan, " Avrupa Birliği'ne giriş sürecindeki ülkemizde adalet sistemiyle birlikte adli birimlerinde ilerlemesi de çok önemlidir. Bunun için biz de çaba sarf ediyoruz. Ülkemizde adli birimler açısından çok büyük önem taşıyan ve adalete büyük hizmetler veren Adli Tıp Kurumumuz son yıllarda Avrupa adli birimler ağı olan ENFSI üyesidir. İnsan haklarını önleyici geniş kapsamlı uluslararası projelere imza atmaktadır. Başka ülkelerden gelen adli tıp uzmanlarına eğitim vermekte, uluslararası bilimsel etkinliklere sürekli katılmakta ve dış dünyaya açılım konusunda önemli bir mesafe kaydetmektedir" diye konuştu.

Samsun'da birçok ilde olmayan 4 ağır ceza merkezinin olduğunu söyleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Adalet hizmetleri bakımından Samsun, Türkiye'deki birçok ile olmayan 4 ağır ceza merkezine sahip kentlerden birisidir. Bölge Adliye Mahkemesi burada kuruluyor ve birçok alt yapı hizmetleri de hızla gerçekleştiriliyor. Toplumların en önemli ihtiyaç duyduğu hizmetlerin başında adalet hizmetleri geliyor. Adalet hizmetlerinde küçük bir aksaklık olduğunda onun toplum üzerinde bıraktığı etki, kaos anlatılması tarifsiz boyutlara ulaşabilir. Mahkemelerimizin daha sağlıklı karar verebilmesi bakımından Adli Tıp Kurumumuzun vereceği kararlar büyük önem taşıyor. Türkiye'de de Adli Tıp Kurumu en önemli kurumlarımızın başında gelmektedir ve vermiş olduğu kararlarla yargılamaya çok önemli kararlar sunmaktadır" şeklinde konuştu.

Samsun'da yapımına devam edilen adli makamlar hakkında bilgi veren Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "35 bin metrekare arsa üzerine inşa edilen, Samsun Adalet Sarayı, mahkemeler, kreş salonu, otoparkı, danışma masaları gibi birçok birinden oluşmaktadır. Adli birimleri ile ceza infaz kurumları arasında sesli ve görüntülü iletişimin 20 ayrı duruşma salonunda ve savcılık biriminde hizmete alınacak olup, vatandaşlarımızın adli süreçlerle ilgili takibi ise danışma masaları ve ön bürolar marifetiyle kısa yoldan yerine getirilebilecektir" açıklamasında bulundu.

Adil karar vermeye her zaman ihtiyaç olduğunu söyleyen Samsun Baro Başkanı Necat Anıl, "Adalete erişmede uygun ve adil karar vermeye her zaman ihtiyacımız vardır. Son merci olarak mahkemelerin en önemli delil kaynağı olan bir kurumun toplantısı Samsun'da yapılmaktadır. Bu kurumun Samsun'da da kurulmasında vesile olan Adalet Bakanlığı yetkililerine ve kurum yetkililerine şükranlarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Gelişen Teknolojiyle Yeni Suç Tipleri Ortaya Çıktı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement