HADEP ve DEHAP'ın Eski Yöneticisi Cemal Kavak Defnedildi - Son Dakika
Güncel

HADEP ve DEHAP'ın Eski Yöneticisi Cemal Kavak Defnedildi

HADEP ve DEHAP\'ın Eski Yöneticisi Cemal Kavak Defnedildi

HADEP ve DEHAP kurucu üyelerinden olan ve Avusturya'nın İnsburg kentinde 15 Ağustos'ta intihar eden Cemal Kavak, yazdığı mektup ile beraber Diyarbakır'da defnedildi.

24.08.2012 18:54  Güncelleme: 15:25

Kapatılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) kurucu üyelerinden olan ve Avusturya'nın İnsburg kentinde 15 Ağustos'ta intihar eden Cemal Kavak, yazdığı mektup ile beraber Diyarbakır'da defnedildi.

Avusturya'nın İnsburg kentinde 15 Ağustos tarihinde intihar eden HADEP ve DEHAP'ın kurucu üyelerinden Cemal Kavak'ın cenazesi uçakla Batman Havaalanı'na, oradan da Diyarbakır'a getirildi. Çok sayıda aracın katıldığı konvoy ile Diyarbakır'a getirilen cenaze aracı Mardin karayolunda durduruldu. BDP yöneticileri ve ailesinin Kavak'ın cenazesini şehir içinden geçirerek evinin önüne götürmek istemesine izin verilmedi. Cenaze konvoyunda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve partililer polislerle görüşerek cenazeyi Yenişehir ilçesinde bulunan Kavak'ın evine götürmek istediklerini söyledi. Polis yetkilileri ise, kalabalık toplanmaması için konvoyu şehir merkezine sokmayacaklarını belirterek, eski Mardin yolundan Mardinkapı Mezarlığı'na götürülmesini istedi. Polisin gösterdiği güzergahı kabul etmeyen konvoydakiler yolda bekleyerek eylem yaptı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Özdal Uçer, 'ölümüz geçmiyorsa dirimiz de geçmeyecek' diyerek tepkisini ortaya koyup yolu trafiğe kapattı. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi, panzer ve zırhlı araç sevk edildi. Yaşanan kriz nedeniyle Diyarbakır - Mardin Karayolu yaklaşık 3 saat boyunca trafiğe kapandı. Kriz nedeniyle cenaze de 3 saat boyunca yolda beklerken BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konvoyun durdurulduğu yere geldi. Yapılan görüşmelerin ardından grup eylemi sona erdirerek polisin gösterdiği güzergahı kullanıp Mardinkapı Mezarlığı'na geldi. Kavak'ın cenazesi Mardinkap Mezarlığı'na getirilerek cenaze namazının ardından defnedildi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş burada yaptığı konuşmada, onurlu bir yaşam sürmüş yoldaşlarını kendi topraklarına emanet ettiklerini söyledi. Demirtaş, "Bu halkın bu kadar sabırlı olmasında, bu kadar erdemli olmasında inatla, ısrarla özgürlüğü, barışı bu kadar savunuyor olmasında şehitlerimizin çok önemli bir rolü var. Bu kadar değerli evladını toprağa veren bu halk bir yandan da sabır taşına dönmüştür. Cemal arkadaşımız ülkede bulunduğu her anı halkına adamış. Avrupa'ya gitmiş ve orada sürgünü benimseyememiş, kendi topraklarında kendi vatanında yatmayı sürgünde yaşamaya tercih etmiştir. Bir kez daha Cemal arkadaşımıza hoşgeldin diyorum. Bu halk özgür olana kadar, bu halk onurlu bir şekilde, eşitçe yaşayana kadar asla mücadeleden vazgeçmek yok. Tek bir geri adım atmak yok. Bir halk olarak bu sözü verdiysek bir gün gelecek şehitlerimizin mezarlarının başında uğruna öldükleri toprakların özgür olduğunu onlara müjdeleyeceğiz. Bu sözü bir kez daha tekrarlıyoruz" dedi.

Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, "Bir arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Arkadaşımızın arkasından konuşmak dünyanın en zor şeyi. Kendisini çok yakından tanıdığımız bir arkadaş. Cemal arkadaş inanç demek irade demek. Onu mücadelesine bağlılığıyla tanıdık. Hep çabaladı. Onurlu duruş için hep çaba sarf etti. Bu ölümü kabullenmek çok zor. Onu unutmayacağız her zaman yanımızda olacak" diyerek göz yaşlarına hakim olamadı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel HADEP ve DEHAP'ın Eski Yöneticisi Cemal Kavak Defnedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement