Hakkında Hapis Cezası Verilen Torbalı Belediye Başkanı Uygur Karara Tepkili - Son Dakika
Güncel

Hakkında Hapis Cezası Verilen Torbalı Belediye Başkanı Uygur Karara Tepkili

Hakkında Hapis Cezası Verilen Torbalı Belediye Başkanı Uygur Karara Tepkili

Yazı işleri müdürü Osman Benzer'in görev yerini değiştirdiği gerekçesiyle hakkında açılan dava sonunda 1 yıl 15 ay hapis ceza alan ve cezası Yargıtay tarafından da onanan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na...

12.09.2013 11:21

Yazı işleri müdürü Osman Benzer'in görev yerini değiştirdiği gerekçesiyle hakkında açılan dava sonunda 1 yıl 15 ay hapis ceza alan ve cezası Yargıtay tarafından da onanan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na götürmeye hazırlanıyor.

Üst ceza sınırından ceza verildiği için bir kez daha belediye başkanlığı için aday olması tehlikeye giren Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, kararı kendisine tebliğ edilir edilmez Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na itiraz edeceklerini belirtti.

UYGUR: "KARAR TEBLİĞ EDİLİR EDİLMEZ BAŞVURACAĞIZ"

Üçüncü dönem de belediye başkanı olması beklenen ve ilçe halkı tarafının yoğun olarak desteklediği görülen İsmail Uygur, "Ceza sınırı 15 gün geçerse bir yılı seçilme hakkım kayboluyor. Bu açıdan tamamen bizim seçime girmemizi engelleye bir karar. Hukuki dayanaktan yoksun, tamamen hatalarla dolu bir karar. Bu hataları hukukçu arkadaşlarımız hazırlıyor, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gerekli itirazımız yapacağız. Sanıyorum memleketimizde hakimlere, savcılara hala güveniyoruz. Mutlaka değerlendireceklerdir ve yanlış hesap Bağdat'tan dönecektir. Bu güven içerisinde müracaatımızı yapacağız. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na başvurduğumuzda işlem duracaktır. Sabıka kaydıma işlenmeyecektir bu ceza, genel kuruldan onaylanmadığı sürece. ve seçilmeme de herhangi bir engel konu kalmayacaktır. Seçimden önce kurul da gerekçelerimizi haklı görmeyip onaylarsa o zaman yapacak birşey yok. Ama şu anda böyle bir şey yok. Karar bize henüz tebliğ edilmedi, edilir edilmez başvuracağız" şeklinde konuştu.

"Kararın olumlu yönde çıkacağına inanıyorum. Hala adalete inanıyorum, insanların da vicdanı var" diyen Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Türkiye'de bugüne kadar memurunun görev yeri değiştirildiği için bu kadar yüksek oranda ceza alan başka bir yöneticinin bulunmadığına vurgu yaptı.

UYGUR: "SABIKA KAYDIM YOK AMA HÜKMÜN ERTELENMESİ KARARI VERİLMEDİ"

Uygur, hükmün ertelenmesi hakkının da sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle kabul edilmemesine de tepki gösterdi ve mahkemeye sabıka kaydı olmadığına dair adli sicil kaydın da sunduğuna dikkat çekti: " Ama bu hükmün açıklanmasının ertelenmesi talebim mahkemece kabul edilmedi. Sabıkam olduğu gerekçesiyle. Ancak benim sabıkam yok. Sabıkamın olmadığına dair adli sicil belgemi aldım, mahkemeye ibraz ettim ama bu da değerlendirmeye alınmadı. Yani en temel insan hakkım bile kullandırılmıyor."

İSMAİL UYGUR: "ADAM ÖLDÜRMEDİK, HIRSIZLIK YAPMADIK"

İsmail Uygur, hukuki sürecin sürdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Memurun yerini değiştirmişiz. Bugün binlerce kurumda, binlerce memurun her gün yeri değiştiriliyor. Böyle bir emsal karar yok, Türkiye'de böyle bir karar yok. O zaman her yeri değiştirilen memur nedeniyle idarecileri mahkum etmeye kalkarsanız, Türkiye'de idarecilik yapacak birini bulamazsınız. Bu çok yanlış. Hukuken de sosyolojik olarak da neresinden bakarsanız bakın yanlış bir karar. Yargıtay'dan böyle bir sonuç beklemiyorduk. Tabi mahkeme kararları tartışılmaz ama hukuki süreç devam ediyor. Ceza Genel Kurulu'na itiraz hakkımız var ve bunu kullanacağız. Kararın değiştirilmesini talep edeceğiz. Hukuki olarak böyle bir hakkımız var. Netice olarak da karar, mahkeme kararı bizce hukuki olarak birçok hatalarla dolu. Eksiklerle dolu. ve benim suçlu bulunsam, ceza alsam dahi 'hükmün açıklanmasının ertelenmesi' diye bir hakkım var. Tabi, bu tamamen hukuki dayanaktan yoksun siyasi bir karar olduğunu düşünmemize neden oluyor. ve kamuoyuyla da bunu paylaştığımızda herkes de aynı fikre sahip. Neticede biz adam öldürmedik, hırsızlık yapmadık, üç kağıtçılık yapmadık. Bir memurumuzun yerini değiştirdik sadece."

UYGUR: "GÖREV YERİNİ DEĞİŞTİRDİK AMA RÜTBESİNE, MAAŞINA, UNVANINA KARIŞMADIK"

Kendisine dava açan yazı işleri müdürü Osman Benzer'in görev yerini değiştirmesine karşın rütbesi, özlük haklarına karışmadığına vurgu yapan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, şöyle konuştu:

"Niye değiştirdiğimize gelince. Bu arkadaşımızla biz ilk bir yıl seçildikten sonra çalıştık. Hiçbir memurumuzun yerini değiştirmedik ama bu arkadaşımızla çalışırken silsileyle bu arkadaşımız sürekli bizi yanılttı. Zaten yeterli mevzuat bilgisi de yokmuş. En basit örneği vereyim; bir vezne kuralım dedik bilgisayar sistemli. Hala kara kaplı defterlerle makbuz kesiliyordu biz başladığımızda. Bana, 'Vezne kurulması için Bakanlar Kurulu kararı lazım' dedi. ve beni aylarca oyaladı, hizmetin gelmesini engelledi. Hasta, yaşlı insanların dört kat merdiven çıkmasına neden oldular. Bunun gibi birçok neden var, görevden almamızda. Yani görevini yapamıyordu, belediyenin gelişmesine ayak uyduramıyordu. Bu yüzden de görevden aldık. Görevden alıp başka bir yere verirken, yasal haklarıyla ilgili hiçbir oynama, işlem yapmadık. Yani yasal haklarında, maaşında, rütbesinde hiçbir oynama yapmadık. Sadece görev yerini değiştirdik. Yazı işlerinde çalışıyordu, zabıta müdürlüğüne verdik. Başka yaptığımız bir şey yok. Müdürlük kadrosunu almadık, ünvanını almadık."

CHP TORBALI İLÇE BAŞKANI FARUK AKPINAR: "ORTADA HUKUKSUZLUK VAR"

Uygur'a sonuna kadar destek verdiklerini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Torbalı İlçe Başkanı Faruk Akpınar da, "Ortada bir hukuksuzluk var. Biz biran önce bu hukuksuzluğun ortadan kalkmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde alınmış böyle bir karar yani bir memurun görev yerinin değiştirilmesi nedeniyle alınmış böyle ağır bir ceza görülmemiştir. Ama ne yazık ki bunun bir örneğini ilk kez Torbalı'da başkanımıza yapılmış olarak görüyoruz. Bu kararın biran önce yapacağımız itirazla düzeltilip adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Biz adalete güveniyoruz ve inanıyoruz. Torbalı halkına inanıyoruz, güveniyoruz. Sandıkla gelen bir belediye başkanı mutlaka sandıkla gitmelidir. Kesinlikle masabaşı oyunlarla görevden uzaklaştırılma taktikleri uygulanmamalıdır. Bu, çok yanlış ve çirkin bir durumdur" diye konuştu.

FARUK AKPINAR: "YAZILAR OLSUN"

"Biz belediye başkanımıza güveniyoruz. Ortada bir usulsüzlük, yanlışlık, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık yok. Torbalı halkına hizmet var, görev aşkı var. Eğer bunu yapmak suçsa buna yazıklar olsun demekten başka birşey diyemiyorum" diyen CHP Torbalı İlçe Başkanı Akpınar, yerel seçimlerde adaylarının yine Torbalı halkının çok sevdiği İsmail Uygur olacağını söyledi.

AKPINAR: "ADAYIM YİNE UYGUR OLACAK. SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ"

Akpınar, "Biz Başbakanın dediği gibi, 'sandıkla gelen sandıkla gitmelidir' diyoruz. Torbalı Belediye Başkanı sandıkla gelmiştir ama rakipleri ne yazık ki masabaşı oyunlarla her türlü entrikayı oynamaktadırlar. Yazıklar olsun. Torbalı halkına güveniyoruz. 2014 Mart seçimlerinde yine Cumhuriyet Halk Partisi zaferle çıkacaktır. Bizim adayımız yine İsmail Uygur. Sonuna kadar arkasındayız" dedi.

ASUMAN ALTINAY: "İNSANLARDA TEREDDÜT VE ACABA OLUŞTU"

Uygur'a ceza verilmesini siyasi bir karar olarak yorumlayan ilçe halkı da, karara tepkili. İlçedeki kanaat önderlerinden de olan Demokrat Parti (DP) Onursal Başkanı Asuman Altınay, kararın ilçe halkında 'acaba?' sorunun oluşmasına neden olduğunu gözlemlediğini söyledi.

Altınay, "Esas Demokrat Partiliyim ama tüm partilere sonsuz saygım var. Başkanımızı da seviyorum. Çok yanlış, bunca yıl hizmet etmiş bir insan. Gerçekten Torbalı bir Torbalı daha oldu. Allah razı olsun, şıkır şıkır bir Torbalı oldu. Tam seçimler yaklaşırken bu olayın olması biraz tabi ki insanları rahatsız etti. Soru işareti oluştu. Siyaset demek ille de kavga etmek demek değil. Böyle olmamalıydı. Zaten seçimlere gidilecekti. Değiştirir canım niye değiştirmesin memurunu. Bu ceza biraz fazla oldu. Haksızlığa tahammülüm yok. Bekle kardeşim sandık başına gitsin millet, kimi seçiyorsa onu getirsin. Seçimlere çok yakın üstelik. İnsanlar da bir tereddüt, acaba oluştu" dedi.

ŞAHİN ÇOK: "KARAR VATANDAŞ NEZDİNDE TERS TEPECEK"

İlçe esnaflarından Şahin Çok, Uygur hakkında seçim arefesinde verilen kararın herkeste siyasi karar düşüncesini oluşturduğunu söyleyerek, "Yaptığı hizmetlerden ve vatandaşa davranışından dolayı çok memnunuz başkandan. Başkanımızın karşısına bir daha aday çıkamayacak kadar kuvvetli bir başkan. Başkanımız dürüstlüğüyle takdirini almış birisi. Her idarecinin yardımcılarını seçme, yerini değiştirme gibi hakları olduğuna inanıyorum. Bizim başkanımız da memuru başka bir göreve vermiş olabilir ama adli makamların tam seçim arefesinde başkanımıza vermiş olduğu, seçilme hakkını yasaklayacak bir kararı, ben vatandaş olarak siyasi bir uygulama olarak görüyorum. Ama bu kararın vatandaş nezdinde ters tepeceğine inanıyorum. Bu yanlıştan dönüleceği kanısındayım. Dönülmezse İsmail Başkanımızın göstereceği bir adayın yanında da dururuz" şeklinde konuştu.

Çay satarak geçimini sağlayan vatandaşlardan Hakan Kocaayan da, Başkan Uygur'a güvendiklerini belirterek, tepkisini, "Ben başka bir partidenim ama başkanımıza güveniyoruz. Bu olayın da siyasi bir rant üzerine kurulduğunu düşünüyoruz. Başkanımızın arkasındayız, sonuna kadar arkasındayız. Cezayı katlaya katlaya vermişler, siyasi yasaklı olması için. Siyasi bir karar olarak düşünüyoruz. Esnaf da herkes de böyle düşünüyor" şeklinde dile getirdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hakkında Hapis Cezası Verilen Torbalı Belediye Başkanı Uygur Karara Tepkili - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement