Hdp Genel Başkanı Tuncel: Yeniden Yargılamalar, Yasalar Değiştirilerek Olmalı - Son Dakika
Güncel

Hdp Genel Başkanı Tuncel: Yeniden Yargılamalar, Yasalar Değiştirilerek Olmalı

Hdp Genel Başkanı Tuncel: Yeniden Yargılamalar, Yasalar Değiştirilerek Olmalı

Cezaevinden tahliye edilen BDP Milletvekillerinin de katıldığı grup toplantısında konuşan HDP Eşgenel Başkanı Sebahat Tuncel, "Yeniden yargılama olmalı ama bu yasalar değiştirilerek olmalı" dedi.

07.01.2014 15:14

Cezaevinden tahliye edilen BDP Milletvekillerinin de katıldığı grup toplantısında konuşan HDP Eşgenel Başkanı Sebahat Tuncel, "Yeniden yargılama olmalı ama bu yasalar değiştirilerek olmalı" dedi.

TBMM'de düzenlenen BDP Grup Toplantısına BDP'li ve HDP'li milletvekilleri alkış ve sloganlarla girdi. Hastalığı nedeniyle BDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş katılmadığı toplantının başkanlığını, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan yaptı. Buldan, "Bu kürsüden sürekli dile getirdiğimiz tutuklu milletvekilleri konusuydu. Biran önce özgürlüklerine kavuşmalarını, TBMM'ye gelmelerini ve aynı zamanda kendilerini seçen iradenin yanında olmaları gerektiğini sürekli ifade ettik. Bugün arkadaşlarımız aramızdalar, geç de olsa aramıza katıldılar. Başta Hatip Dicle ve hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutsakların biran önce özgürlüklerine kavuşmalarını temenni ediyorum" diye konuştu.

Toplantıya serbest kalan BDP'li Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Gürsel Yıldırım, İbrahim Ayhan ve Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ile BDP'li ve HDP'li milletvekilleri katıldı. Grup toplantısında kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, buruk bir sevinç yaşadıklarını söyleyerek, Hatip Dicle'nin de bu halkın seçtiği bağımsız aday olarak milletvekilliğini kazandığını, Dicle'nin önce milletvekilliğinin çalındığını daha sonra da özgürlüğünün çalındığını ifade ederek, özgür kalması için ellerinden geleni yapacaklarının söyledi.

Kürtlerin her yerde direndiğini ve hukuksuzluğa karşı mücadele ettiğini belirten Tuncel, "Bu arkadaşlarımız bunca süredir cezaevinde kayıp faaliyetlerini yerine getirememesini nasıl izah edeceğiz. KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlara biran önce son verilmesini istiyoruz" dedi.

Tuncel şöyle devam etti:

"Biz her yıl daha özgürlükçü, barışçıl bir dünya isterken, her yıl yapılan uygulamalar bizim umudumuzu bir kez daha kırmaya yöneliktir. Bugün Roboski'ye ilişkin alınan karar var. Roboski katliamını kınıyorum, bu katliamı yapanlardan hesap soracağız. 34 can yaşamını yitirdi, 2 yıldır bu aileler adalet arayışındalar. Alınan bu karar ile bir darbe daha vuruldu. Buradan soruyoruz. Emri kim verdi, biz biliyoruz, siz yargılayacak mısınız? Bu kararı nasıl okuyabiliriz. Roboski katliamını unutmak demek insanlığımızı, adaleti, barışı unutmak demektir. Biz bunları asla unutmayacağız.

Yargı devletin ideolojik yaklaşımlarına göre karar vermiştir. Türkiye şimdi yargı değerlendirilirken, daha önceki savcılar şimdi kötü oldu, yargı kararları o zaman uygundu, şimdi uygunsuz oldu. Ne oldu da bu yargı bu kadar sorunlu hale geldi. Yargı zaten başta da sorunluydu. Ne zaman ki iktidardakilerin çıkarına dokundu o zaman yaygara koparıldı. O zaman soruyorum, Anayasayı değiştirecek misiniz, Kürtlere özellikle uygulanan Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirecek misiniz? Bunları değiştirmeden adil yargılamanın kime faydası var. Adil yargılanma olmalı, adil yargılama bu yönde olmalı. Yeniden yargılanma olacaksa bütün bu çürümüş sistem değişmelidir. Yeni bir sistemi birlikte kuralım. Yeni sistem demokratik, özgürlükçü, cinsiyetçi olmalı, inanç özgürlüğünü esas almalı, bunlar olursa yeniden yargılanma olsun. Faili meçhul cinayetlerin hesabı verilecek mi, verilmeyecek mi? Yasama, yürütme ve yargı güvenilirliğini kaybetmişse o ülkede kaos olur.

Cezaevleri hala ciddi bir sorun. Hasta tutuklular ölümle karşı karşıya. Biz tutuklu milletvekillerimiz cezaevinden çıkarken, başka bir yerde tabut çıktı. Bir yandan halay çekerken diğer yandan ağladık. Hasta tutuklularımız var, Adli Tıp karar verdiği halde serbest bırakılmayan arkadaşlarımız var. Bırakın bu insanlar ailelerinin yanında ölsünler. Biz hasta tutukluların özgürlüğe kavuşması gerektiğini düşünüyoruz. Cezaevinde çocuklarımız var. Kürtler bu sistem karşısında hala terörist görülüyor. Çocuk tutuklular meselesi bir vicdan meselesidir. Zindanlar boşalsın. Adalet mekanizması zedelenmesi zedelenmeden bunun yapılması çok önemli."

BDP Grup toplantısında tutuklu milletvekilleri zafer işaretiyle katılımcıları selamlarken, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, "Hatip Dicle, Amed (Diyarbakır) Milletvekili" yazan bir kağıdı oturduğu sıraya koydu. Tuncel'in konuştuğu kürsüye HDP'nin flaması yapıştırılırken, başkanlık divanını da HDP'li milletvekilleri yer aldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hdp Genel Başkanı Tuncel: Yeniden Yargılamalar, Yasalar Değiştirilerek Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement