İlişkiler Güvenliğin Ötesine Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

İlişkiler Güvenliğin Ötesine Taşınıyor

İlişkiler Güvenliğin Ötesine Taşınıyor

Van Valisi Münir Karaloğlu önemli açıklama...

16.07.2011 08:41

Türkiye ile İran arasında 6 ayda bir karşılıklı olarak yapılan 50. Alt Güvenlik Komitesi Toplantısı Van'da yapıldı. Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Türkiye Cumhuriyeti adına Van Valisi Münir Karaloğlu, İran İslam Cumhuriyeti adına ise Hoy Valisi Gulam Hüseyin Amari başkanlık yaptı. İki ülke heyetleri arasında sınır güvenliği ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinin ardından konuşan Vali Karaloğlu, Van ve Hoy illeri arasında yapılan görüşmelerin sadece güvenlikle sınırlı kalmaması gerektiğini, 400 yıldır dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile İran'ın ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerde de gelişme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Nisan ayında küçük araçların geçişi için açılan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın Van ve Hoy illeri için iyi bir fırsat olduğunu ifade eden Karaloğlu: "Bizim artık sadece sınır güvenliği değil, iki ülke arasındaki iyi ilişki düzeyini, iki şehir arasındaki ilişkileri de geliştirerek sürdürmemiz lazım. Kapıköy-Razı Sınır Kapısı bize imkânlar sunmaktadır. Bu kapıyı iyi işletir, özellikle de eylül ayında tır ve otobüs trafiğine açabilirsek, inanıyorum ki, hem iki ülke ilişkileri hem de iki şehrin ilişkileri çok üst düzeyde olacaktır." dedi.

-"KAPIKÖY'DEN 2 AY İÇİNDE 4 BİN ARAÇ TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI"

Kapının açıldıktan sonra araç ve vatandaşların giriş rakamlarını da toplantı heyetine aktaran Karaloğlu: "Küçük araçları fiilen kabul edeli henüz 2 ay olmadı. Şimdiden 4 bin 049 araç İran'dan Türkiye'ye giriş yapmış, 4 bin 825 araç ise Kapıköy Sınır kapımızdan çıkış yapmış. Yine 10 bin 451 yaya geçiş, 11 bin 088 yaya da çıkış yapmış. Karşılıklı sorunlarımızı çözdüğümüzde, vatandaşlarımıza daha rahat bir geçiş imkânı sağladığımızda bu rakamların çok daha yükseleceğini biliyoruz ve görüyoruz. Geçtiğimiz ay Kotur ve Saray ilçe kaymakamlarının sınırda yaptıkları toplantılarda birçok konu gündeme geldi. Orada geçiş yapan şoförlerin problemleri de dinlendi. Bu sorunları karşılıklı çok hızlı bir şekilde çözmemiz lazım." şeklinde konuştu.

-"İLK 6 AYDAKİ İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARI GEÇEN YILA GÖRE 5 KAT ARTTI"

2010 yılında İran'la yapılan ithalat ve ihracat rakamlarının, yılın ilk altı ayında 5 kat arttığına dikkat çeken Karaloğlu: " İthalatımızın artış oranı, ihracatımızın artış oranından 5 kat daha fazla. Rakamlar hala çok küçük rakamlar, ancak biz çok daha yükseltmek istiyoruz. Kapıköy'de hem tüccarımıza, hem de turistik amaçla gidip gelen insanlarımıza ne kadar iyi ve konforlu bir ortam hazırlarsak kapı da, o kadar iyi işleyecektir." dedi. Kapıköy-Kotur arasındaki transit yolun da bir an önce bitilmesini arzu ettiğini dile getiren Karaloğlu, Salmas'taki Kuzereş sınır kapısı için yapılan çalışmaları örnek göstererek şunları kaydetti: "İran tarafındaki transit yolun bir an önce bitmesi gerekir ki; kapıyı kamyon, otobüs ve tır trafiğine açabilelim."

-"HOY VE VAN'DA KARŞILIKLI FİLM GÜNLERİ YAPILSIN"

İran'la sadece ticari ilişkileri geliştirmek istemediklerini belirten Karaloğlu, Van ve Hoy illeri arasında spor, sanat ve kültürel ilişkileri de geliştirmek istediklerini vurguladı. Bunun ilk adımı olarak Nisan ayında Van'da '1. Van-İran Film Günleri' etkinliği düzenlediklerini anımsatan Karaloğlu, önümüzdeki yıl aynı etkinliği karşılıklı olarak devam ettirmek istediklerini dile getirdi. Karaloğlu: "Bizim arzumuz, İran tarafında da 'Türk Film Günleri' yapmaktır. Bu konuda Türkiye'nin Urumiye'deki Başkonsolosluğu ve Tahran'daki Büyükelçiliği her konuda yardım etmeye hazır olduklarını bize ilettiler. Yılda bir defa karşılıklı olarak Hoy ve Van'da film günleri yaparak iki ülke arasındaki bu kültürel geçişi sağlayabiliriz. Bu etkinliği yapabilirsek zaman içerisinde çok ciddi bir kültür alışverişi olabileceği kanaatindeyim." dedi.

-HOY'DAKİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VAN'DAKİ FUARLARA DAVET EDİLDİ

Van'da zaman zaman sektörel fuarlar düzenlendiğini anımsatan Karaloğlu, bu fuarlara İran'dan da sektör temsilcilerinin katılmalarını arzu ettiğini kaydetti. Bu yıl ekim ayında turizm fuarının ikincisini düzenleyeceklerini hatırlatan Karaloğlu, Hoy ili başta olmak üzere sektör temsilcilerini bu fuara beklediklerini dile getirdi. Hoy ile Van arasında karşılıklı spor müsabaka ve turnuvaları yapılmasını teklif eden Karaloğlu: "2 yıldır Van Denizi'nde Su Sporları Şenliği yapıyoruz. Şenlik kapsamında yelken, kürek, kano, dragon, tekne, yüzme, nehirlerde ise rafting yarışları oluyor. Bu tip sportif etkinliklere İran'dan da yarışmacıların katılmasını arzu ediyoruz. 2012 yılında yapacağımız su sporları yarışmasına mutlaka Hoy'dan bir ekibin katılmasını arzuluyoruz. Ferdi sporlar olan boks, karate, tekvando, güreşte de iki şehir arasında muhtelif zamanlarda turnuvalar düzenleyebiliriz. Gevaş-Abalı da ciddi bir kayak merkezimiz oluştu. İran tarafında karşılıklı yarışlar yapabiliriz. Ayrıca Hoy ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerimiz arasında da sempozyumlar düzenleyebiliriz. Bu yıl içinde Urumiye Üniversitesi'nin düzenlediği 'Mevlana sempozyumuna Van'dan akademisyenler katıldı. Hoy'da da Şemsi Tebrizi ile ilgili bir sempozyum düzenlenebilir." dedi.

"HOY'DA ŞEMSİ TEBRİZİ SEMPOZYUMU"

Hoy Valisi Gulam Hüseyin Amari de Vali Münir Karaloğlu'nun sınır ticareti olmak üzere spor, turizm ve kültürel etkinliklerin ortak yapılmasına sıcak baktı. Van ve Hoy illerini birbirine yakınlaştıracak Kapıköy-Kotur arasındaki transit yolun bitirilmesi için çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Amari şunları kaydetti: "Kapıköy-Kotur arasındaki yolun asfaltını inşallah Eylül ayına kadar bitirmiş olacağız. Yolun altyapıları da bir an önce biter. Otobüs ve yük taşımacılığı için de inşallah iki ülke arasında varılan mutabakatlar ve verilen sözler doğrultusunda inşallah onlar da gerçekleşmiş olacak. Devletimizin iradesi, sorunların giderilmesi doğrultusundadır. Kapıköy-Razi sınır kapısındaki ithalat ve ihracatın arttığına şahit oluyoruz. İki ülke arasındaki ticaret bizim arzu ettiğimiz ölçüde olmasa da daha da artmasını istiyoruz. Sportif ve kültürel faaliyetlerin yapılmasını bizde arzu ediyoruz. Hatta Hoy ve Van Valiliğimizin oluşturacağı bir komisyon aracılığı ile yapılacak turnuva ve maçlar bir programa bağlanır. Hoy kentinde de çeşitli sektörlerde fuarlar yapılmakta, Van'dan da fuarlara sektörel ve resmi kurumlardan katılım bekliyoruz. Hoy Üniversitesi'nde her yıl uluslarası çok kapsamlı bir 'Şemsi Tebrizi' sempozuyumu yapılıyor. Şemsi Tebrizi'nin yakın dostu Mevlana da Türkiye'de. Bu iki Allah dostunu birbiriyle irtibatlandırıp bir çalışma yapabiliriz" deyi konuştu.

HEYETLER EYLÜL AYINDA HOY'DA FAALİYETLER İÇİN BİRAYAYA GELECEK

Vali Karaloğlu, konuşmasının sonunda Van ve Hoy'da yapılacak sportif ve kültürel etkinliklerin bir program dahilinde yapılması için Vali Yardımcısının başkanlığında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nden birer temsilciden oluşan heyetin Hoy'a giderek, İranlı yetkililerle görüşeceğini ifade etti. Toplantıda varılan mutabakatlar yaklaşık 1,5 saat süren toplantı sonrası iki ülke arasında imzalanan mutabakat metinlerine de yansıdı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İlişkiler Güvenliğin Ötesine Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement