İran Dışişleri Bakanı Salehi Kıbrıs Rum Kesiminde - Son Dakika
Güncel

İran Dışişleri Bakanı Salehi Kıbrıs Rum Kesiminde

İran Dışişleri Bakanı Salehi Kıbrıs Rum Kesiminde

İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi'nin, Kıbrıs Rum kesiminde yaptığı temaslarda, İran ile Kıbrıs Rum kesimi arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ön plana çıktı.

26.06.2012 21:39

İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi'nin, Kıbrıs Rum kesiminde yaptığı temaslarda, İran ile Kıbrıs Rum kesimi arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ön plana çıktı.

Rum haber ajansına göre, Salehi, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve Maliye Bakanı Vasos Şarlis ile Güney Kıbrıs ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi yöntem ve mekanizmalarını görüştü.

Salehi, Hristofyas ve Rum Dışişleri Bakanı E. Kozako Markulli yurt dışında olduğundan ona vekalet eden Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis'le ayrı ayrı bir araya geldi.

Salehi, Rum Maliye Bakanı Şarlis'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu ve İran'ın 1960-ta Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu" ifade ederek, "Doğal olarak ticari ve ekonomik ilişkilerimiz siyasi ilişkilerimiz kadar iyi değil. Dolayısıyla (Güney) 'Kıbrıs'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirme yöntem ve mekanizmalarını görüştük" dedi.

Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını devralacak olmasına da değinen İran Dışişleri Bakanı, "İran'ın da arzusunun, bu dönem başkanlığı sırasında İran-AB ilişkilerindeki sorunların aşılması olduğunu" belirterek, şöyle konuştu:

"(Güney) Kıbrıs AB dönem başkanlığını devralıyor ve (Güney) Kıbrıs'la iyi ilişkilerden yararlanarak, bu başkanlık sırasında İran ile AB arasında var olan bazı yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırabilecek duruma gelmek istiyoruz. Çünkü AB bizim için çok önemlidir. Bu İran'ın siyasi ve uluslararası diplomasisinin önceliklerindendir. İran ile AB arasında daha iyi bir ilişki oluştuğunu görmek isterdik."

İran Dışişleri Bakanı, Hristofyas ve Şarlis'le görüşmeleri sırasında ikili ilgi alanında olan kültür ve bilim gibi başka konuları da ele aldıklarını söyledi.

-Nükleer enerji ve İran'a yaptırım konusu-

"AB'nin pazar günü itibarıyla İran'a yaptırım uygulama niyetiyle" ilgili bir soru üzerine Salehi, İran'ın bir süreden beridir yaptırımlara alışık olduğunu belirterek AB'nin bu meseleyi daha doğru ve akılcı şekilde görmesi dileğinde bulundu ve "Çatışma kimseye fayda getirmez. Fayda taahhüde bağlıdır ve zannederim (AB) yanlış yoldadır. Geçmişteki ilişkilerimizi yeniden canlandırmamız gerekir. Yanlış istikamette ilerlememizin bir mantığı yoktur ve tarafların hiçbirinin çıkarına olmaz" dedi.

"Doğru istikametin neresi olduğu" sorusuna karşılık da İranlı Bakan, "Bu iki taraf arasındaki taahhüttür. Pek çok konuda farklı görüşlere sahip olmalarına karşın barış içerisinde bir arada yaşayan birçok ülke gibi biz de pek çok konuda farklı görüşlere sahip olabiliriz" diye konuştu. Bu konuda AB'nin 27 üyesini örnek gösteren Salehi, bunların görüşlerinin de örtüşmediğini söyledi.

Salehi, "Elbette imal edilmiş nükleer enerjiye sahibiz, buna imal edilmiş diyorum çünkü politize olmuş bir ateştir. Ancak meseleyi çözme yönündeki irademizi ortaya koyduk ve İstanbul, Bağdat, Moskova'daki görüşmeler doğru istikamette ilerliyor" ifadesini kullandı.

Kendisinin tünelin ucunda ışık gördüğünü ifade eden Salehi, yaptırımların hiçbir şeye hizmet etmeyeceğini belirterek, ekonomik kriz nedeniyle AB'nin bile enerji konusunda muteber bir ortağa ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: İbrahim Uyar - LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Dışişleri Bakanı Salehi Kıbrıs Rum Kesiminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement