İşçilerin Sorunları TRT Haber'de - Son Dakika
Güncel

İşçilerin Sorunları TRT Haber'de

İşçilerin Sorunları TRT Haber\'de

İşçilerin sorunları, Konfederasyon ve Sendika Yetkilileriyle TRT Haber'de masaya yatırıldı…

01.05.2012 10:39

TRT Haber, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi, işçilerin sorunlarını, Konfederasyon ve Sendika yetkilileriyle masaya yatırdı.

Neler Oluyor programının konukları Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Başkanı Erol Ekici, KESK Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk'du...

TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken'in sordu, konfederasyon ve sendika yetkililer cevap verdi.

Soru: Neden 3 Ayrı Bölgede ayrı olarak kutlama yapılıyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu

" Taksim'i tabu olmaktan çıkardık. Önemli olan bu. Bu yıl da yeniden bir araya geldik bildiride uzlaşılamadı. Biz Tandoğan meydanda kutluyoruz. Diğerleri Bursa ve İstanbul'da kutlanıyor."

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk

"Çalışanların bu kadar sorun yaşandığı bu gün gönül isterdi ki bütün konfederasyonlar bir günlüğüne siyasi görüşlerinden sıyrılarak 1 Mayıs'ı beraber kutlasaydı. Ama sonuç olarak emek bayramını tüm Türkiye'de kutluyoruz. Bize her yer Taksim. Bir ortak dil oluşturmak için Kamu-sen çok mücadele etti. Ama ortak bir bildiri yayınlayamadık."

DİSK Başkanı Erol Ekici

İdeolojik tartışmalardan bir kenara bırakılarak geçen yıl ortak bir metin yayınlandı. Bu yıl da geçen yıl ki gibi bir metin üzerinde anlaşarak kutlamayı istedik. O günkü toplantıya Mustafa Kumlu katılamadı. Diğer sendikalarla anlaşma sağlanamaması nedeniyle ortak bir kutlama yapılamadı. Siyasal metinlerden rahatsızlık olduğu için imzaların atılmadığı oldu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan

Geçen yıl ki 1 Mayıs bildirisine Hak-İş olarak imza attık. Senkidal hareket aslında siyasal bir mücadele. Bu sebeple siyasi taleplerin olması abes değil. Önemli olan konfederasyonların bir konu üzerinde anlaşması. Kamu-sen ve KESK itiraz etti. Ayrışma oldu. Ortak bildirinin arkasında durduk. Bu yıl da bir uzlaşma olsaydı biz yine uzlaşırdık. Yine birlikte olmalı tartışmaları 1 Mayıs'ın önüne geçmemeli. İlla bir arada Taksim'de kutlanacak diye bir şart yok.

Ayrışma görmek siyasi mekanizmanın elini güçlendirmez mi?

Bütün konfederasyon kendine ait öncelikleri hedefleri vardı. Siyasal ve ekonomik amaçları vardır. Bursa'da arkadaşlarımız var. Ankara'da kutlayanlarımız var. Esnek bir çalışma aradık. Birbirimize kitlesel destek versin istedik. İstanbul'dan bu konuya itiraz etmiş. DİSK ve KESK'ten. Biz her yerde kendi bildirimizi okuyacağız dendi.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu

Şu rahatsız etti bize biz ayrışmaları değil birleşmeleri konuşmalıyız. Türk-İş olarak biz mağdur edildik. 2009'da kürsüde konuşturmadılar. Ortak bir metinde mutabakat sağlanmıyor. Ayrı illerde olalım ama ortak bildiri yayınlayalım istedik. Ama itiraz edenler oldu.

KESK Lami Özgen

Geçen yıl imza atılan metine bu gün imza atılmıyor ne değişti de imzalar geri çekildi. Kamu-Sen bizim kürt sorununun çözümü ile ilgili önerilerimize karşı çıktı. Kamu-Sen'nin tutumu diğer konfederasyon tarafından bize fatura edildi. Faturanın bize çıkarılmasını kabul etmiyoruz.

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Lami Özgen'in sözlerine, "Kürt probleminin çözümü için getirdikleri önerilerin, sadece kürt kökenli vatandaşlarımız için değil etnik köken ayrımı yapılmaması yönünde değiştirilmesi halinde anlaşma sağlanabileceğini söylemiştik. "dedi.

Memurların zam pazarlıkları sürerken TRT Haber'e konuk olan memur temsilcileri hükümetten taleplerini tekrar dile getirdi…

TRT Haber Kanal Koordinatörü Ali Ahmet Böken'in Neler Oluyor programında bu akşam konuk ettiği Memur Konfederasyonları temsilcilerinin talepleri şöyle:

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu

"550 bin toplu sözleşme yetkisi almış üyemiz var. Birinci sendika yetkili olanlar masada. KESK kültür sanat hizmet kolunda yetkili. 300 sayfalık kitap yazarak gittim. 2,5 milyon memurun ve 1,6 milyon emeklinin sorumluluğunu taşıyorum. 2012 için yüzde 14 zam talep ediyoruz. Seyyanen zam istiyoruz memurlar arasındaki pergelin kapanması için. 141 liralık aile yardımının en azından 200 liraya çıkarılmasını talep ediyoruz. 4\c'li çalışanlarımız var. Onların durumu bizim için önemli. "

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk

"Kamu çalışanları umutsuz. Görevini yapamaz hale geldi. Milli gelirden yüzde 8 civarında pay alan kamu görevlileri yüzde 5 pay alıyor. Kamu görevlilerine düşen payı artırmamız lazım. 4 kişilik ailenin geçim sınırı 3300 lira olurken memur bunun yarısına çalışmak durumunda. 5 aydır memur maaş zammını alamadı. Sayın Mehmet Şimşek'in açıklamaları yüzde 2,5+2,5'dan bahsediyor. Sayın Ali Babacan'ın aynı yönde açıklamaları var. Doğalgaza yüzde 34 zam yapacaksınız. Elektiriğe zam yapacaksınız. Memura yüzde 10 zam yapmayacaksınız. Masa üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Kamu çalışanları zorluk içinde. Memurumuza ve emekli memurumuza ikramiye verilmesini istiyoruz. 886 lira bayramlarda ikramiye verilmesini talep ediyoruz."

KESK Lami Özgen

Enflasyon oranı ortadadır. Her ne kadar yüzde 10 olarak açıklansa da, vatandaşın cebine yansıyan enflasyon TUİK'in açıklamalarından da fazladır. Önceden yapılan yüzde 2'lik, 3'lük zamlardan kaynaklanan kayıplarımızı da hesaplayarak 2012 için yüzde 30'luk zam istiyoruz. Hatta bu rakam düşük bile sayılır. Gelir vergisi diliminden 6 aydan itibaren etkileniyoruz. Ocakta verilen zamlar vergi dilimiyle temmuzda geri alınıyor. Aralık ayında memurlar Ocak ayındaki maaşlarından çok daha düşük maaş alıyorlar. Bunların çözülmesini istiyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İşçilerin Sorunları TRT Haber'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement