Kalitenin Adresi AA - Son Dakika
Güncel

Kalitenin Adresi AA

Kalitenin Adresi AA

Fehmi Çalmuk, Türkiye ve Avrupa'da kalite yönetim sistemini uygulayan tek basın kuruluşu olan AA'nın,basın kuruluşlarına destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

27.10.2010 14:48

İZMİR - Anadolu Ajansı Kalite Yönetimi Temsilcisi Fehmi Çalmuk, Türkiye ve Avrupa'da kalite yönetim sistemini uygulayan tek basın kuruluşu olan AA'nın, bu sistemi uygulamak isteyen basın kuruluşlarına destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

İzmir'de Swiss Otel Grand Efes'te dün başlayan 54. Avrupa Kalite Kongresi'nin ikinci gününde, "Kamu Sektöründe Kalite" başlıklı bir oturum düzenlendi.

Oturumda "Medya Etiği ve Kalite: Anadolu Ajansı'nın Kalite Yönetim Sistemi Tecrübesi" başlıklı bir sunum yapan Çalmuk, yeni enformasyon düzeniyle medyanın dünyayı küçülttüğünü, artık tüm dünyanın cep bilgisayarı ya da televizyona sığdırılabildiğini, medyanın "modernleşmenin ideolojik aygıtı" haline geldiğini ifade etti.

Medya etiği konusundaki kaygılar nedeniyle Basın Konseyi gibi örgütlerin yaptırımlar uygulamaya çalıştığını, ancak bunların kınama cezalarından öteye geçmediğini, parasal bir yaptırım konamadığını kaydeden Çalmuk, medya etiği ve kalitenin ilişkisini bilimsel olarak ortaya koymak amacıyla basında ilk olan bir araştırma yaptıklarını bildirdi.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da gazete, televizyon ve haber ajanslarında görev yapan 248 gazeteciye anket uyguladıklarını ifade eden Çalmuk, "Medya etiği sizce nedir ?" sorusuna gazetecilerin yüzde 37,2'sinin 'evrensel gazetecilik ilkeleridir' yanıtını verdiğini, yüzde 23,7'sinin de "basın meslek ilkeleridir" dediğini belirtti.

Ankete katılan gazetecilerin yüzde 47'sinin medya etiğini, medya çalışanının içselleştirmesi gerektiğini, yüzde 46'sının ise bunu kurumsal bir mesele olarak gördüğünü kaydeden Çalmuk, gazetecilerin yüzde 51,2'sinin medya etiğine uyduğunu belirttiğini, ancak yüzde 44,3'ünün "kısmen uyuyorum" yanıtını verdiğini bildirdi.

Çalmuk, "Burada bir tereddüt var, gazetecilerin bunu hemen ikame etmesi gerekiyor. Bunun nedeni çalışma koşulları ve medya etiği kurallarının ortaya konmamış olması olabilir" dedi.

KURUM VE ÇALIŞAN ARASINDAKİ ETİK ÇELİŞKİSİ

Çalışanların kurumlarının medya etiğini uyup uymadığı sorusuna "kısmen uyuyor" yanıtının ise yüzde 51,9 ağırlıkta olduğuna dikkati çeken Çalmuk, yüzde 40,7'sinin ise kurumunun medya etiğine uyduğunu belirttiğini söyledi.

Anketin "Çalıştığınız kurumla medya etik kuralları konusunda çelişki yaşadığınızda tavrınız ne olur? sorusuna, yüzde 57,6'nın "etik kurallarla kurum arasında uzlaşı ararım" yanıtını verdiğini kaydeden Çalmuk, bu yanıtın gazetecilerin işten atılma endişesinin etik ilkelerden taviz verilmesi gibi bir sonucu doğurup doğurmadığı konusunda yeni sorular ortaya koyduğunu belirtti.

Ankette gazetecilerin daha çok haber ve fotoğraf üretmenin etik kurallara uymayı güçleştirdiği, medyada uzmanlaşmayla etiğin doğru orantılı olduğu gibi görüşlerinin ortaya çıktığını dile getiren Çalmuk, kaliteli medya kuruluşu anlayışında, evrensel gazetecilik ilkelerine uymanın ön plana çıktığına işaret etti.

Medyada kalite denince en fazla tarafsızlık ilkesinin önemli olduğunu dile getirildiğini aktaran Çalmuk, kalite belgesine sahip medya kuruluşlarının medya etik kurallarına daha duyarlı olduğu görüşünün ön plana çıktığını kaydetti.

Çalmuk, medyanın kalite yönetim sistemine çok yakın olduğunu, haberin ana kuralı olan 5N-1K kuralının kalite yönetim sisteminin de kuralı olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalitenin Adresi AA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement