Kamu Denetçileri Yemin Etti - Son Dakika
Güncel

Kamu Denetçileri Yemin Etti

Kamu Denetçileri Yemin Etti

Kamu denetçiliğine seçilen 5 kişi, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonlarından oluşan Karma Komisyon toplantısında yemin etti.

11.12.2012 17:47

Kamu denetçiliğine seçilen 5 kişi, TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonlarından oluşan Karma Komisyon toplantısında yemin etti. Toplantıda, denetçilerin AK Parti üyesi oldukları iddiasıyla, seçilme yeterliliklerinin bulunmadığını öne süren CHP'liler ile AK Parti'li komisyon üyeleri arasında tartışma çıktı.

Karma Komisyon, kamu denetçilerinin yemin etmesine ilişkin gündem maddesiyle Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş başkanlığında toplantı. Toplantının başında söz alan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, usul itirazı olduğunu söyledi. Bu sırada Daniş, kameramanların salondan ayrılmasını istedi.

Buna itiraz eden Gök, başkan ya da üyelerin kameramanları dışarı çıkarma yetkisi olmadığını öne sürdü ve "Her şey basının önünde konuşulmalı" dedi. Daniş, yazılı basının komisyon toplantısını izleyeceğini ifade ederek, geçmişten beri uygulamanın bu yönde olduğunu söyledi.

Kameramanların salondan ayrılmamasını isteyen Gök ile AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışma çıkması üzerine Daniş, toplantıya ara verdi. Verilen arada da CHP ve AK Parti milletvekilleri arasındaki tartışmalar sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yazılı ve görsel basın arasında ayrım olamayacağını ifade etti. Daniş'in kameramanları tekrar dışarıya davet etmesi üzerine TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği görevlilerinin kameramanları dışarı çıkarmak istemesi üzerine, CHP'li milletvekilleri müdahalede bulundu.

Komisyonun AK Parti'li üyeleri ise kameramanların salondan çıkmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda da kameramanların görüntü aldıktan sonra dışarı çıkarıldığını anımsattı. Bostancı, "Yazılı basının olduğu yerde bir şey saklanır mı-" diye sordu.

-"Tehditkar konuşamazsınız"-

Gök, kamu denetçiliğine seçilen Elkatmış'ın AK Parti kurucu üyesi, diğer kişilerin ise eski AK Parti milletvekili, AK Parti Kadın Kolları MYK üyesi, eski AK Parti TBMM Grup Müdürü ve AK Parti lehine karar veren emekli Yargıtay üyesi olduğunu iddia etti. Daniş ise Elkatmış'ın AK Parti kurucu üyesi olmadığını söyledi.

Levent Gök, "Toplumda bizim de ittifak edeceğimiz saygın insanlar var. Neden ille de AKP bağlantısı-" diye sordu. Bu sırada Komisyon Başkanı Daniş, salondan ayrılmayan kameramanların bir kez daha dışarı çıkmasını istedi ve

"Karma Komisyon olarak bütün toplantılarımızda aynı usulü uyguladık. Daha önce de çalıştık, bundan sonra da çalışacağız" dedi. CHP'li Tanrıkulu, Daniş'e

"Tehditkar konuşamazsınız" diyerek tepki gösterdi.

Daniş'in kameramanların salondan ayrılmadığını tekrar ifade etmesi üzerine Tanrıkulu, "Ne yapacaksınız-" diye sordu. Daniş de "Ne yapabilirim, tabii bir şey yapmayacağım" dedi.

"Bizim bu kamu denetçilerine güvenimiz yok"-

CHP'li Gök, AK Parti'nin, bağımsız olması gereken kurumlara yandaşlarının seçilmesini sağlayarak, denetimden kaçmaya çalıştığını öne sürdü. Kamu Denetçiliği Kanunu'ndaki 'kamu denetçisinin görevlerini' okuyan Gök, "Bizim bu kamu denetçilerine güvenimiz yok" diye konuştu. Kamu denetçilerinin seçilme yeterliliği olmadığını iddia eden Gök, Elkatmış'ın daha önce milletvekilliği yaptığını, eski AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Zekeriya Aslan'ın da

"denetçilik başvurusu 30 Ekim'de bitmesine rağmen siyasi parti üyesi olmadığına dair belgeyi istifa dilekçesi yazdıktan sonra, 9 Kasım'da sunduğunu" iddia etti. Denetçilerin seçilme yeterliliği taşımadıkları için seçimin iptal edilmesine dair önerge verdiğini ifade eden Gök, bu önergenin dikkate alınmadığını söyledi.

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, CHP'li üyelere yönelik, "Amaçları, halktan alamadıkları vekaleti, tehdit ve şantajla almaktır" eleştirisinde bulundu.

Komisyon Başkanı Daniş'in, Gök'e, "Alt komisyon çalışmalarında bunlar hep tartışıldı. O zaman neredeydin-" diye sorması üzerine bazı AK Parti'liler

" Suriye'de şovdaydı" ifadesini kullandı.

CHP'li Gök ise gazeteci Cüneyt Ünal'ın Suriye'den getirilme sürecini anlatırken, Ünal'ın ailesinin Cumhurbaşkanlığı'na başvurduğunu ve başvurunun Başbakanlığa geldiğini ifade ederek, "Başbakan da Ünal'ın ailesine MİT'e başvurulması gerektiği cevabını verdi" iddiasında bulundu. Gök'ün bu sözleri üzerine tartışma büyüdü ve Komisyon Başkanı Daniş, toplantıya tekrar ara verdi.

-CHP'liler toplantıyı terk etti-

Aranın ardından Daniş, kameramanların salondan ayrılmasını bir kez daha istedi. Bunun üzerine kameramanlar salondan çıkarken, CHP'li milletvekilleri Daniş'in tutumunu protesto ederek, toplantıyı terk etti. Toplantının bundan sonraki bölümüne CHP'li üyeler olmaksızın devam edildi.

AK Parti Amasya Milletvekili Bostancı, insanların bir siyasi partiye üye olmasının ya da partide görev almasının tarafsız ve objektif olamayacakları, diğer kesimlere kategorik yaklaşacakları anlamına gelmediğini söyledi. CHP'li Gök'ün tutumunu da eleştiren Bostancı, "Muhalefetken bu kadar agresif ve kuralsız davranan bir kişi, Allah korusun iktidar olsa hiç kural tanımayacak" diye konuştu.

-"Bir tek Elkatmış'a güvenirim"-

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, denetçilerin profilinin kendileri açısından da kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Ben bu isimlere baktığımda bir tek Elkatmış'a güvenirim" dedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de toplantıya katılan CHP'lilerin tavrını "siyasi haydutluk ve eşkıyalık" olarak niteledi. Milletvekili olmaktan giderek sıkılmaya başladığını dile getiren Metiner,

"Bunlar nasıl sıkılmıyor anlamıyorum. Geçmişlerinden dolayı özür dilemiyorlar" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yemin törenine geçildi ve kamu denetçileri salona davet edildi. Denetçilere Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu da eşlik etti ve yemin töreninde hazır bulundu.

Kamu denetçiliğine seçilen Mehmet Elkatmış, Zekeriya Aslan, Abdullah Cengiz Makas, Serpil Çakın ve Muhittin Mıhçak yemin etti.

Kısa bir konuşma yapan Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, kamu denetçiliği kurumunun, Dilekçe ve İnsan Hakları komisyonlarından önemli destek alacağını belirtti. Görevlerini bağımsız ve tarafsız olarak yerine getireceklerine komisyon üyeleri ve kamuoyunun inanmasını isteyen Ömeroğlu, "Bize gösterilen teveccüh ve güveni boşa çıkarmayacağız" dedi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kamu Denetçileri Yemin Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement