Kamuda İnovasyon Konferansı - Son Dakika
Güncel

Kamuda İnovasyon Konferansı

Kamuda İnovasyon Konferansı

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, internetin önemine dikkat çekti.

08.12.2011 15:21

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, internetin yaratmış olduğu bir modern canlılık, bir vahşi orman ortamının oluştuğunu belirterek, "O yüzden sizi hangi haber manipüle ediyor, hangi twitter sizi başka bir yere çekmek istiyor, bunu bilemezsiniz. Ama Anadolu Ajansı farkıyla verilen bir haber sizi rahatlatacak. Anadolu Ajansı muhabiri vermişse, 'bunda bir manipülasyon yoktur, bunda bir kandırmaca, bir yalan yoktur' diyeceksiniz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ev sahipliğinde Turkcell stratejik ortaklığında, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde, "Kamuda İnovasyon Konferansı" düzenlendi.

Konferansta bir konuşma yapan AA Genel Müdürü Öztürk, Anadolu Ajansı'nın 100. yıl vizyonunun hazırlandığını belirterek, "2020 yılında nasıl bir Anadolu Ajansı ile karşı karşıya kalacağız- Bugün günlük olarak 700 tane haber üretiyoruz. AP, 3 bin haber üretiyor. Ajans France Press (AFP) 4 bin haber üretiyor, günlük olarak. Şimdi biz 2020 yılında haber sayımızı hesap ederken, daha çok hesap ettiğimiz bir konu var. Haberin güvenliği, internetin yaratmış olduğu bir modern canlılık, bir vahşi orman ortamı oluşmuş durumdadır. O yüzden sizi hangi haber manipüle ediyor, hangi twitter sizi başka bir yere çekmek istiyor, bunu bilemezsiniz. Ama Anadolu Ajansı farkıyla verilen bir haber sizi rahatlatacak. Anadolu Ajansı muhabiri vermişse, 'bunda bir manipülasyon yoktur, bunda bir kandırmaca, bir yalan yoktur' diyeceksiniz" dedi.

-"AA, katkısız, saf, her yerde kullanılabilecek un üretiyor"-

Turkcell, bir gazete veya televizyonun AA için "fırın" statüsünde olduğunu ifade eden Öztürk, "Biz ise un üretiyoruz. Katkısız, saf, her yerde kullanılabilecek bir ürün, un üretiyoruz. Bunun içerisine Turkcell bir şey katıp, cep telefonlarından mesaj olarak haber gönderiyor. Başka birisi bir katkı maddesi koyup, gazetelere, televizyonlara gönderiyor. Ama biz, temiz, katkısız, saf un üreticisiyiz ve bu pozisyonumuzu hiçbir zaman değiştirmeyeceğiz. İşte bizim farkındalığımızla birlikte, dünyada da bu farkındalık büyük ölçüde değişebilir. Ama konvansiyonel basın dediğimiz, yani kağıda basılmış gazete, büyük dev ekranlardaki televizyon sistemleri bunların hepsi çok değişecek" diye konuştu.

2012 yılında Türk medyasının çok değişeceğini, büyük değişiklikler beklediklerini, kendini teknoloji ve bilim konusunda yenilemeyen birçok medya kuruluşunun bu sahneden silineceğini öngördüklerini anlatan Öztürk, "Ama Anadolu Ajansı içerik ürettiği için, kendimizi buna göre yeniliyoruz. O yüzden yatırımlarımızın büyük bir kısmını sosyal medyaya yapacağız" dedi.

İleşitim kuruluşlarıyla haber üreten kuruluşların yakınlaştıklarını ifade eden Öztürk, bugün Reuters'in dünyanın en büyük haber üreticisi konumundan, dünyanın en büyük finans datası üreten kurumu haline geldiğini, 13,5 milyar dolarlık bütçesinin bulunduğunu, bu bütçenin içinden habere ayırdığı payın ise yüzde 5 olduğunu anlattı.

Haberin kavramının değiştiğine dikkati çeken Öztürk, "Bizim bildiğimiz onlarca kelimelik haberler değil artık. Bir kelime, New York Borsası düştü veya çıktı, bu datayı alabilmek için insanlar günlük/aylık olarak 60 bin dolar para ödüyorlar bu ekrana. Dolayısıyla haberin kavramı ve içeriği değişecek. Buna kendini ayarlamayanlar maalesef bu sektörde yer alamayacaklar" diye konuştu.

-"Sansür kavramı ortadan kalkacak"-

Sosyal medyanın ve teknolojinin gelişmesiyle Türkiye'de ve dünyada sansür kavramının ortadan kalkacağını, hiçbir haberin sansürlenmeyeceğini ifade eden Öztürk, "Sizin bastırdığınız bir haber, Twitter'dan, Facebook'tan, Google'dan başka bir yerden çıkacaktır. Hiç kimse haberi kontrol edemez, değiştiremez. Ama güvenli haber konusunda çok dikkat etmek gerekir, işte bizim farkındalığımız, kelimemiz 'güvenlik' olacaktır ve bunun üzerine yatırım yapıyoruz" diye konuştu.

-Anadolu Ajansı Haber Akademisi-

Sadece Iphone ile Tahrir Meydanı'nında canlı yayın yapıldığını, artık Iphone, Ipad ya da cep telefonu ve bilgisayarla yeni bir gazetecilik modelinin doğduğunu anlatan Öztürk, "Anadolu Ajansı buna kendini uydurmak için Türkiye'de ilk defa bir akademi kuruyor, Anadolu Ajansı Haber Akademisi. Artık yeni gazeteci tipini biz kendimiz oluşturacağız" dedi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kamuda İnovasyon Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement