Kasım Süleymani 2 Bin Askeriyle Halep Sınırında - Son Dakika
Güncel

Kasım Süleymani 2 Bin Askeriyle Halep Sınırında

Kasım Süleymani 2 Bin Askeriyle Halep Sınırında

İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlar birimi Kudüs Güçleri kumandanı Kasım Süleymani, 2 bin İran askeri ile Halep sınırına konuşlandı.

17.10.2015 14:49  Güncelleme: 21:30

Suriye'nin Türkiye'ye komşu ticaret kenti Halep'in büyük kısmını kontrol altında tutan muhaliflere karşı Suriye ordusu, İran ve Hizbullah militanları büyük bir saldırı başlatırken, İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlar birimi Kudüs Güçleri Kumandanı Kasım Süleymani de 2 bin İran askeri ile bölge sınırında.

İran askerleri ve Lübnan Hizbullah'ı milislerine komuta eden Süleymani, Şii askerleriyle Halep sınırında fotoğraf çektirdi.

RUSLARDAN HAVA DESTEĞİ

İran'ın Kudüs Tugayları'na bağlı binlerce askere, Hizbullah'ın yanı sıra Rus hava güçleri de hava saldırıları ile destek veriyor.

KARA HAREKÂTINDA ÖLENLER VAR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamada hala 2 milyon kişinin yaşadığı şehirde özellikle Cebel Ezan bölgesinde yoğunlaşan kara harekâtında ölenlerin olduğu belirtildi. Ahrar El Şam ve El Nusra militanlarının etkili olduğu 3 köyün Esad güçleri tarafından ele geçirildiği açıklandı.

İRAN'IN ORTADOĞU'DAKİ KILICI: KASIM SÜLEYMANİ

Süleymani, 11 Mart 1957'de İran'ın güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hakim olduğu Rabord köyünde doğdu.

Daha çocuk yaşta, çiftçi olan babasının devlete olan 9 bin Riyal borcunu ödeyebilmek için Kirman'da inşaatlarda çalışmaya başladı. İlkokulu bitirdiğinde 13 yaşındaydı; aynı yıl köyünü terk etti. Devrim Muhafızları'na katıldıktan sonra aldığı 45 günlük askeri eğitim sayılmazsa, bütün eğitimi bu 5 yıllık ilkokul tecrübesiyle sınırlı kaldı.

On sekiz yaşındayken, işçi olarak Kirman Su İşleri'ne girdi. Bir yıl sonra, şimdiki dini lider Hamaney'in öğrencilerinden biri tarafından verilen sohbetlere katılmaya başladı; Süleymani için "devrimci çalışmalar" dönemi açılmıştı, İran İslam Devrimi'ne daha üç yıl vardı.

HAMANEY'İN ARKASINDA DURDU

Bu yıllarda Kirman eyaletinin Ciroft bölgesine sürgüne gönderilmiş bulunan Hamaney ile bağlantı kurdu. O andan itibaren de Hamaney'i içerde ve dışarıda giriştiği her türlü iktidar mücadelesinde destekledi.

1979'daki İran devriminin ardından Devrim Muhafızları adına yürütülen çalışmalara katıldı. Kendisi o günleri "Hepimiz gençtik ve devrime bir şekilde hizmet etmek istiyorduk" diye anlatıyor.

SADAKAT TESTİ: KÜRT AYAKLANMASI

Devrimin gerçekleştiği 1979'da merkezi yönetimin zayıflamasından istifade etmek isteyen Mahabad Kürtleri ayaklandılar. Süleymani ve birçok yakın arkadaşı ayaklanmayı bastırmak için bölgeye gönderildi. Ayaklanma bastırıldığında henüz 22 yaşındaydı ama, gösterdiği performansla Tahran'ın gözüne girmiş, "devrime sadakat"ini ispatlamıştı.

Mahabad'dan döndükten sonra Kirman'daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildi. Ardından çok geçmeden patlak veren İran- Irak savaşında birçok büyük askeri operasyona katıldı, cephe hattında savaştı.

Süleymani'nin Irak savaşında kurduğu ilişkiler, bütün kariyeri boyunca onun en önemli dayanağı oldu. Çünkü savaşın ardından İran'daki güçlü siyasetçiler, istihbarat içindeki etkili kişiler, yargı ve devleti yöneten bütün hassas kurumların üst düzey yöneticileri İran-Irak savaşında sadakatlerini ispatlamış kişilerden oluşturulmaya başladı. Gelenek bugün de sürüyor: Halihazırda Devrim Muhafızları'ın bütün komutanları ve ordunun 12 generali İran-Irak savaşında cephe komutanlığı yapmış kişiler… Bu eski savaş arkadaşları birbirilerini sürekli kolladılar ve birlikte İran'ın iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin oldular.

Kasım Süleymani İran-Irak Savaşı sırasında, cephede kaybettiği arkadaşlarının ardından konuşurken ağlamıştı.

DİSİPLİN TESTİ

Savaşın bitmesinden sonra Kirman'a dönen Süleymani, emrindeki 41. Sarallah Bölüğü ile İran'ın doğu sınırında büyük bir kargaşaya neden olan "eşkıyalar" ile mücadeleye başladı. Süleymani yüzlerce adamını Şii bir devlette Sünni bir bölge olan Sistan-Belucistan bölgesini uyuşturucu kartellerinden arındırmaya çalışırken kaybetti.

Tahran'dan yayın yapan ve İran istihbaratı ile de sıkı ilişkileri olan Mashregh adlı haber sitesine göre, Kirman, Sistan ve Belucistan'da yaşayanlar, Kasım Süleymani'nin bölgede olduğu dönemi bugün dahi doğu ve güneydoğunun en disiplinli zamanları olarak görüyorlar.

KUDÜS GÜCÜ KOMUTANLIĞINA ATANMASI

Kudüs Gücü'nün başına getirildiği 1997'de İran kritik zamanlardan geçiyordu. Afganistan'da büyük oranda Sünni Peştunlardan oluşan Taliban hareketi, zaten güvenliği pamuk ipliğine bağlı doğu sınırlarında İran için ciddi bir tehdit olmaya başlamıştı. Tahran yönetimi Taliban'ın yükselişini doğu sınırlarında Suudi Arabistan ve Pakistan'ın pençelerinin İran'a doğru açılması olarak görüyordu.

İçte ise değişim isteyen reformcu hareket Muhammed Hatemi liderliğinde iktidara gelmişti. Hatemi, İran'da Devrim Muhafızları'nın etkisini kırmaya çalışırken, dini lider Hamaney, tam tersine onları güçlendirmeye gayret ediyordu.

Irak savaşının en önemli cephe komutanlarından Kasım Süleymani, İran için böyle kritik bir zamanda ülkenin en kritik gücünün başına bizzat Hamaney tarafından atandı. Bunda, Afganistan'ı çok iyi tanımasının da rolü vardı.

O tarihten itibaren Süleymani'ye desteğini hiç esirgemeyen Hamaney, kamuya açık alanlarda birçok kez onu "Cephede defalarca şehit olduğu halde hala yaşayan bir devrim şehidi" diye övdü.


İran-Irak Savaşı, Kasım Süleymani (soldaki) silah arkadaşları ile dini törende

Hamaney'in, İran-Irak savaşı sürerken cepheyi ziyaretinde çekilen ender fotoğraflarının birinde sağ tarafında Süleymani, sol tarafında Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhsin Rızai oturuyordu.

"ORTADOĞU'YU PARMAĞINDA ÇEVİREN ADAM"

Farsça yayın yapan Aparat adlı sitede Süleymani'nin konuşmalarının toplandığı koleksiyonun en tepesinde "Khavermiyane roye engoşte in merd miçerkhed" ibaresi bulunuyor. Yani, "Ortadoğu bu adamın parmağında dönüyor!"

Ortadoğu'nun bu önemli adamı rakiplerinin de tanımak, profilini çıkartmak için yoğun çaba harcadığı biri. Cevabı aranan sorulardan biri, dinle ilişkisine dair… 2007'den 2009'a kadar ABD'nin Bağdat Büyükelçisi olarak görev yapan Ryan Crocker, Süleymani ile görüşen Iraklı bazı yöneticilere onun "münhasıran dindar" olup olmadığını sorduğunda şu cevabı almıştı: "Düzenli olarak camiye gider ama onu harekete geçiren asıl şey dindarlığı değil, İran milliyetçiliğidir."

Son Dakika Güncel Kasım Süleymani 2 Bin Askeriyle Halep Sınırında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (67)

  • Beyaz Toros: İran seninde sonun yakın zafer elbet Türkiye nin olacak 18 42 Yanıtla
  • kürt isyanı : kürtler geliyor sizin dünyanızı balşınıza yıkacağız. 15 37 Yanıtla
  • has mardinli: iran suriye esad putin bide YPG havadan karadan ösö işid Türkmenleri temizleyin serkeftın 42 8 Yanıtla
  • gara: lan bu herifi abartmayın. 1 bordo bereli 10 Süleymani ye bedeldir 24 23 Yanıtla
  • İslam devleti: Kabirleri ne koşmaya gelmisler 11 32 Yanıtla
  • Musluman: Bu islam düşmanı iranın Allah belasını versin 25 12 Yanıtla
  • adanalı: Kudus güçleri komutanıysa o adi askerlerinle kudusu kurtar ruhsuz genaral..şia zaten islamın yüzkarasıdır.. 7 29 Yanıtla
  • Hadan Türki: geç kaldin simdiye kadar cehenneme gitmeliydin kasim.bekliyoruz sabirla seni ve kafir ordunu. 27 8 Yanıtla
  • Kürşad.: Bu lavuk mu çeviriyomuş ortadoğuyu parmağında.bu parmağında tesbih çeviremez.iranın işi gücü fitne.tarihte de bugünde hiç bir kafirle savaşmamış tek müslüman devlet.hoş müslüman mı o da ayrı bi konu.perde arkasında hep kafirlerle sevişiyor.islam ülkelerindeki şiileri kışkırtıp orkalığı karıştırıyor. 25 10 Yanıtla
  • suıkastcı ısıd: bız bunun ...kafasını keserızz tıpkı dıgerleri gibi... 3 31 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement