Mardin - Sinemardin, Halep'te Sonlanacak Sinemasız Kentte, Sinema Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

Mardin - Sinemardin, Halep'te Sonlanacak Sinemasız Kentte, Sinema Festivali Başladı

Mardin - Sinemardin, Halep\'te Sonlanacak
Sinemasız Kentte, Sinema Festivali Başladı

Sinema Salonu Olmayan Mardin'de 5'incisi Düzenlenen Uluslar Arası Sinemardin Film Festivali, Bu Yıl Mardin'le Suriye'nin Halep Şehirlerini Buluşturuyor. Festivalin İki Günlük Bölümü Suriye'nin Halep Kentinde Düzenlenecek ve Ödüllü Türk Filmleri Suriyeli Sinemaseverlerle Buluşacak.

18.09.2010 17:06

SİNEMA salonu olmayan Mardin'de 5'incisi düzenlenen Uluslar arası Sinemardin Film Festivali, bu yıl Mardin'le Suriye'nin Halep şehirlerini buluşturuyor. Festivalin iki günlük bölümü Suriye'nin Halep kentinde düzenlenecek ve ödüllü Türk filmleri Suriyeli sinemaseverlerle buluşacak.

Sinema salonu olmamasına rağmen Mardin'de 5 yıldır düzenlenen 'Sinemardin'in Film Festivali'nin startı, kentin tarihi mekanları arasında önemli bir yere sahip olan Kasımiye Medresesi'nde düzenlenen görkemli bir törenle verildi. Festivalin açılışına Temel Gürsu, Gürsel Korat, Şemsi İnkaya, Aclan Büyüktürkoğlu, Tayfun Atay, Yetkin Dikinciler, Şebnem Gürsoy, Selçuk Candansayar, Mehmet Demirhan, Hakan Salınmış, Sibel Oral, Erdem Öztop, Saadet Işil Aksoy, Cüneyt Cebenoyan, Mustafa Altıoklar, Eren Aysan, Tuncer Yığcı, Işıl Özgentürk, Veysel Diker Hakan Haksun, Hami Çağdaş, Nihat Durak, Cengiz Sezgin, Erol Demiröz, İlker Barış, Yavuz Sepetçi, Theron Patterson, Kamil Masaracı, Mete Özok, Reha Özcan, Haktan Pak, Bahadır Karataş, Alper Evirgen, Özcan Alper ve Sırrı Süreyya Önder gibi sanatçılar katıldı.

BU YIL ANA TEMA: ÇOCUK

Türkiye'nin senaryo ağırlıklı tek festival olan ve 17-23 Eylül'de gerçekleşecek Sinemardin Festivali'nin bu yılki temesı 'çocuk' belirlendi. Festival'in 'Japanorama' başlıklı bölümü kapsamında, gezici TIR sahnesi ile Mardin'in ilçelerindeki çocuklara animasyon film gösterimleri yapılacak. SineMardin Uluslararası Film Festivali'nin ilk filmi, 'Usta' Cumhuriyet Meydanı'nda gezici Tır sahnesiyle Mardinlilerle buluştu.

MARDİN'DE BAŞLADI, HALEP'TE BİTECEK

Festivalin bu yıl ilgi çeken bir diğer yanı ise, bir bölümünün Süriye'de devam edecek olması. Festival kapsamında, 21-23 Eylül'de Halep'te ödüllü Türk filmlerini Suriyeli sinemaseverlerle buluşturacak.

Festivalde, ayrıca Almanya, Hollanda, Amerika sinemasından örnekler gösterilecek ve Ken Loach, Costa Gavras, Francois Ozon, Coen Kardeşler gibi ünlü yönetmenlerin ödüllü filmleri Mardinlilerin beğenisine sunulacak.

ÜNLÜ YÖNETMENLER MARDİN'DE BİRİKİMLERİNİ PAYLAŞACAK

Sinemardin 'de gibi bu yılda film analizleri ve senaryo üzerine atölye çalışmalarına devam edilecek. Genç sinema sanatçıları, yönetmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek faaliyetler katılmak isteyen herkese açık olacak. Işıl Özgentürk, Hakan Haksun, İlker Barış, Tayfun Atay, Selçuk Candansavar ve Theron Patterson gibi birbirinden değerli isimler bilgi ve birikimlerini genç sinema sanatçıları ve öğrencilerle, atölye çalışmalarında birikimlerini paylaşacak.

Festivalin açılış kokteylinde konuşan Madin Valisi Hasan Duruer, Mardin'in her şeyin en iyisine layık olduğunu belirterek, tarihi kentin 5 yıllık hedeflerini anlattı. Mardin'i Avrupa'nın Kültür Başkaneti yapmak için sanatsal etkinliklerinin devam edeceğini ifade eden Vali Duruer, ôDüşüncelerimizi çocuklara ve gençlere aktarma imkÔnı verdiği için bu tür festivaller ve buralarda sergilenen filimler çok önemli. Mardinli çocuklarımızı sanatla sinema ile tanıştırmak için düzenlenen bu festivalin Halep'de devam edecek olması daha da önemliö dedi.

SELDA ALKOR: KOŞA KOŞA GELDİM

Festivale katılan Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Selda Alkor, tarihi yapısı itibarı ile insanların büyülendiği Mardin'de bir film festivaline katılmaktan büyük bir onur duyduğunu dile getirerek, ôDaha önce buralara bir 1967 yılında bir de GAP Projesi kapsamında gelmiştim. Sanatsal anlamda buraların gelişmesi için düzenlenen bu tür festivaller büyük önem taşıyor. Festivalleri destekleyen biri olarak Mardin'de bu tür bir festivalin düzenleneceğini söylediklerinde koşa koşa geldimö diye konuştu.

ÇOCUKLARA DESTEK VERMEK İÇİN GELDİM

Festivale katılan sinema sanatçısı Yetkin Dikinciler ise, ôBu bölgelere olan vefa borcumuzu ödemek için bu tür festival ve etkinliklere destek vermek lazım. 4 yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda çalıştığım için buraları çok iyi biliyorum. Dünyalar kadar sevimli bu bölge çocuklarına bir nebze bile olsa destek olabilmişsek ne mutlu bizeö dedi.

MİNİK OYUNCU SİNAN: SİNEMAYA YATKINIZ

Festivalde ayrıca, I Love You filminde Aliko rolüyle kendinden söz ettiren 10 yaşındaki Sinan Dağ'la kısa bir söyleşi yapıldı. Dağ, söyleşisinde film hakkında bilgiler vererek. bölgedeki çocukların sinemaya yatkın olduklarını söyledi.

Türkçe, Arapça ve Kürtçe parçalarla devam eden festival açılışında, Nusaybinli Mehmet Engin ve Devran Harman ismindeki çocukların kemençe ve darbuka çalarak söyledikleri parçalar ise, büyük beğeni topladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin - Sinemardin, Halep'te Sonlanacak Sinemasız Kentte, Sinema Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement