Ocağı İşleten Şirket: 'Taş Ocağı Yoğurtçu Kalesi'ne Zarar Vermiyor' - Son Dakika
Güncel

Ocağı İşleten Şirket: 'Taş Ocağı Yoğurtçu Kalesi'ne Zarar Vermiyor'

Ocağı İşleten Şirket: \'Taş Ocağı Yoğurtçu Kalesi\'ne Zarar Vermiyor\'

Manisa merkeze bağlı Uzunburun Köyü'ndeki tarihi Yoğurtçu Kalesi'nin, yakınındaki taş ocağında meydana gelen patlamalardan zarar gördüğünü iddia eden Muradiye Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı'nın açıklamasını yanıtlayan şirketin Genel Müdürü Yücel...

11.06.2013 11:32

Manisa merkeze bağlı Uzunburun Köyü'ndeki tarihi Yoğurtçu Kalesi'nin, yakınındaki taş ocağında meydana gelen patlamalardan zarar gördüğünü iddia eden Muradiye Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı'nın açıklamasını yanıtlayan şirketin Genel Müdürü Yücel Aydın, "Taş ocağımızın tarihi kaleye zarar vermediğine yönelik İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun raporu var" dedi.

Manisa merkeze bağlı Uzunburun Köyü'nde bulunan 900 yıllık Yoğurtçu Kalesi'ne yaklaşık 1 km uzaklıktaki taş ocağının kaleye zarar verdiği yönünde, Muradiye Belediye Başkanı CHP'li Erdinç Yavaşlı'nın iddialarına yanıt geldi. Taş ocağını işleten Manisa Madencilik Ltd. Şti.'nin Genel Müdürü Yücel Aydın, 2009 yılında faaliyete geçen taş ocağının asla tarihi kaleye zarar vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Aydın, "Taş ocağını açmadan önce yanında tarihi kale bulunduğu için hemen İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduk. Kurul tarafından 7 üniversiteden oluşan bir heyet taş ocağının kurulacağı yerde incelemelerde bulundu. Heyetin gözetiminde yapılan patlamalarda taş ocağı faaliyetlerinin tarihi kaleye zarar vermediği görüldü. Sonra kurduğumuz taş ocağının tarihi kalenin bir taşına bile zarar vermediğine yönelik rapor sunuldu. Biz taş ocağını kaçak yollarla açmadık. Herşeyi düşünerek yasal izinlerimizle açtık. Asla tarihi kaleye zarar verme gibi bir niyetimiz yok" dedi.

Aydın, tarihi kalenin çevresindeki koruma alanı sınırının da 70 metreden 300 metreye kendilerinin talepleri üzerine çıkarıldığını dile getirdi. Aydın, "Taş ocağı kaleden kuş uçuşu ile 1400 metre uzaklıkta. Zaten kale ile taş ocağının arasında bir tepe ile dere yatağı var. Zarar vermesi asla mümkün değil" dedi.

İKİNCİ KEZ RAPOR VERİLDİ

Aydın, Manisa Belediyesi'nin 2012 yılındaki talebi üzerine Anıtlar Kurulu'nun kendilerinden taş ocağının kaleye zarar verip vermediği hususunda tekrar yazı istediğini hatırlatarak, "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden gelen bir ekip bir hafta boyunca taş ocağında incelemelerde bulundu. Patlamalar yapıldı. Bu patlamaların etkisi ölçüldü. Bu heyetin de verdiği rapor olumlu çıktı. Taş ocağındaki bir patlamanın ve faaliyetin tarihe zarar vermediğine yönelik rapor verdi. Bu raporların hepsi elimizdir. Tarihi yapıları korumak bizim de görevimizdir. Bu nedenle tarihi kalenin bir taşına bile zarar gelmemesi hususunda hassasiyetle yaklaşıyoruz. İsteyen her kurul, kurum ve kuruluş incelemelerde bulunabilir" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANINI ANLAMADIM

Genel Müdür Aydın, Muradiye Belde Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı'nın neden bu iddialarda bulunduğunu anlamadığını dile getirerek, "2009 yılından beri bu işletme faaliyette. Neden bu zamana kadar bir şey söylemedi. Neden şimdi böyle bir iddialarda bulundu anlamış değiliz. Kendisine de bize verilen raporları sunmaya hazırız. Buraya 12 milyon euroluk bir yatırım yaptık. 54 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kimsenin bizi tarihi kaleyi yıkmakla suçlamasını istemiyoruz" dedi. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ocağı İşleten Şirket: 'Taş Ocağı Yoğurtçu Kalesi'ne Zarar Vermiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement