TAV, Afrika'yı Zorluyor - Son Dakika
Güncel

TAV, Afrika'yı Zorluyor

TAV, Afrika\'yı Zorluyor

Hamdi Akın, Avrupa'da havalimanı kurmak istediklerini, ancak bir türlü lisans alamadıklarını belirtti.

03.10.2012 16:32

Siyasi sebeplerden dolayı bir türlü Avrupa'da hava alanı lisansı alamadıklarından yakınan AKFEN Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Avrupa'daki bu tutum nedeni ile biz de Kuzey Afrika'ya yöneldik. Şu bir gerçek ki AB'ye girmeden Avrupa ülkelere açılmamız imkansız" dedi.

Türkiye'de ve Türkçe yayımlanmaya başlayan Harvard Business Review Türkiye'nin (HR Türkiye) lansman toplantısı sonrası gerçekleştirilen "Bölgesel ve Küresel Ölçekte Rekabetçilik ve Türkiye'nin Yeri" başlıklı panelde konuşan AKFEN Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Avrupa'da havalimanı kurmak istediklerini, ancak bir türlü lisans alamadıklarını belirtti. Avrupa'da yaşadıkları bu durum karşısında Kuzey Afrika'ya yönelerek Mısır, Tunus, Libya, Suudi Arabistan, Katar ve Abu Dabi'de yer aldıklarını söyleyen Hamdi Akın, "Siyasi sebeplerden dolayı Avrupa'da hava alanı lisansı alamıyoruz. Ancak biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Ne zaman ki; AB kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır" dedi.

"Avrupa'nın içine bizi sokmuyorlar"

Moderatörlüğünü HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan'ın yaptığı panelde konuşan Hamdi Akın, Letonya'nın başkenti Riga'da da belli hizmetleri sunduklarını ifade ederek, "Ama tam bir havaalanı işletmeciliği sayılmaz. BOT (yap-işlet-devret) ihtiyaçları var, ama onları ikna edemedik, yapmıyorlar. Makedonya'da Üsküp'e gittik, en son olarak batı bölgesinde. Onun ötesine de geçemedik ve geçemiyoruz. Bulgaristan'da, Varna, Kosova hava alanlarında ve Burgas hava limanlarında bizi yeterli görüp belge dahi vermediler" şeklinde konuştu. Bulgaristan, Makedonya ve Letonya'daki havalimanlarının küçük olduğuna dikkat çeken Hamdi Akın, "Ama bunlarda birçok siyasi etken rol oynuyor. Avrupa'nın içerisine bizi sokmaları kolay değil, sokmuyorlar. Kimse de aksini iddia edemez. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Hava alanı operatörlerinin hepsi ülkemizin her tarafta gayet rahatlıkla girip işletebiliyorlar, bize de ortak olabiliyorlar" dedi.

"İnsanlar bize çılgın diyor"

Avrupa'da yaşadıkları sorunlar nedeni ile Kuzey Afrika ülkelerine yöneldiklerini bildiren Hamdi Akın, "Tunus'ta yaptığımız yatırım 1 milyar Avro'dur, Medine'de yaptığımız yatırım 1,2 milyar dolar. Katar'da yaptığımız 4 milyar dolar, yani şimdi bu rakamlara baktığımız zaman çıkıp da 'işte 10-15 tane hava alanı yapacağız' dediğimiz zaman, bu rakamlarla sanki gırgır geçiyormuş gibi oluyor bir yerde. Onun için de insanlar size çılgın diyebiliyor''dedi. Hamdi Akın, ayrıca TAV'da çalışan insan sayısının inşaatlarla beraber 42 bin civarında olduğunu söyledi.

''Çin pazarında Godiva ile büyüdük"

Panelde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ise, Türkiye'nin yetişmiş insan gücü bakımından çok iyi bir yerde olduğunu ifade ederek, şirketlerin krizler atlatan tecrübeli yapılar olduğunu vurguladı. Dünya çapında Türkiye'nin ve firmalarının yaptıkları yatırımlara ilişkin ''İyi bir üretim ülkesiyiz ve yeterli iş gücümüz var" değerlendirmesinde bulundu. Artık lokal olmanın bir anlam ifade etmediğini de söyleyen Ali Ülker, "Biz Ülker olarak Kazakistan, Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelere yatırımlar yaptık. Godiva ile en hızlı büyüdüğümüz pazar Çin oldu.

Hindistan'a, Rusya'ya direksiyonu çeviriyoruz. Japonya, Çin ve Tayvan'da çift haneli büyüme rakamlarına ulaştık. Godiva'yı satın altın, ancak yönetimini değiştirmedik. Mevcut yönetim ile ilerledik. Biz sadece gidip çikolataları gidip tattık'' dedi. Ülker'in 1990'lı yıllardan itibaren teknolojik dönüşüme çok önem verdiğini belirten Ali Ülker, ''Fabrikalarımızdaki otomasyonun tamamlanmasıyla 3 bin çalışanımızdan 600 kişiyi ne yazık ki işten çıkartmak zorunda kalmıştık. Üzücü bir hadiseydi ancak geleceğe yatırımımızdı. 1990 yılındaki 3 bin mevcudumuz bugün 30 bin kişiyi geçiyor. 10 mislinden fazla büyüme yakaladık. Bu bir zaruret'' dedi. North Star isimli bir Ar-Ge merkezi kurduklarını da vurgulayan Ali Ülker, North Star'ın bu seneki bütçesinin 14 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Panele Türkiye ekonomisine dair açıklamalar yapan Harvard Business Review yetkilisi Anand Raman ise, küresel ekonomik resimde Türkiye'nin rolünün arttığını söyledi. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Boyacıgiller paneldeki konuşmasında rekabetçilik konusunun önemine dikkati çekerek, ''Ar-Ge ve inovasyona daha fazla kaynak aktarılmalı ve bunlar etkin bir şekilde kullanılmalı'' dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TAV, Afrika'yı Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement