TOBB Yönetimi Diyarbakır'da - Son Dakika
Güncel

TOBB Yönetimi Diyarbakır'da

TOBB Yönetimi Diyarbakır\'da

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Suriye ve Irak krizleri olmasaydı Diyarbakır muhtemelen ihracat rekoru kıracaktı" dedi.

30.11.2014 15:39

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri'nin Diyarbakır programı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ziyareti ile başladı.

DTSO Eski oda başkanlarından Tarım Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Milletvekili Galip Ensarioğlu, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası YK Başkanı Ebubekir Bal, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, DTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ve STK temsilcilerinin de katıldığı DTSO ziyareti kapsamında, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan projeler tanıtıldı.

"Buraya Atölye Değil, Fabrika Kurmaya Geldik; Bacasız Bir Fabrika"

Konuşmasına DTSO'nun dört başkanının da burada bir arada olmasından dolayı duygulandığını belirterek başlayan Hisarcıklıoğlu, "Garaj Girişimcilik Atölyesi verdiğimiz projemizi DTSO ile gerçekleştireceğiz. Aslında biz buraya atölye değil, fabrika kurmaya geldik; bacasız bir fabrika" dedi.

"Ne Kadar Girişimcin Varsa O Kadar Zenginsin"

Diyarbakır'ın en önemli potansiyelinin Diyarbakır dışındaki girişimcileri olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu, iyi değerlendirilirse Diyarbakır'ın müthiş bir potansiyeli olduğunu dile getirerek "Ne kadar girişimcin varsa o kadar zenginsin. Her bir girişimci 10 kişinin istihdamına karşılık geliyor. İşsizliğin çözümü de girişimciliktir" dedi.

Hisarcıklıoğlu: DTSO, Beş Yıldızlı Bir Oda Kalitesinde Hizmet Vermektedir

Bu kadim şehirde olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başlayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, yönetim kurulu toplantılarını ilk kez Diyarbakır'da gerçekleştireceklerini belirterek, "Allah Diyarbakır'a her şeyi vermiş. Makarnalık buğday, tarım arazileri burada. Burası medeniyetler başkenti ve tarihinde ticaret ve sanayi kenti olmuş. Maalesef girişimcilerini sanayicilerini tüccarlarını ihraç etmek zorunda kalmış. Sizde her şey var; DTSO, bugün beş yıldızlı bir oda kalitesinde hizmet vermektedir. Berlin Paris odalarıyla eş değer hizmet veren bir odamızdır. Ticaret Borsamız da akredite olmak aşamasındadır" dedi.

Diyarbakır'ın Güvenilir Bir Ticari Ortamı Var

Belirli ekonomik verileri değerlendirerek Diyarbakır'ın ekonomik ortamının geliştiğini ve güvenilir bir ticari ortamının olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yüzde 38 oranındaki ihracat artışına dikkat çekerek, Suriye ve Irak krizleri olmasaydı Diyarbakır'ın muhtemelen ihracat rekoru kıracağını dile getirdi. İhracat rakamlarını değerlendiren Hisarcıklıoğlu, sınır kapılarının modernizasyonu ve genişletilmesi sonucunda bunun artacağını dile getirerek, bu yatırımları bölgede gördükleri potansiyel nedeniyle yaptıklarını belirtti.

Çözüm sürecinin bölgeye huzur ve gelişime dair umut getirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun turizm rakamlarına da yansıdığını sözlerine ekledi. Ancak 6-7 Ekim olaylarının bu umudu azalttığını da dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Biz sadece ülkemizde değil, bütün bölgemizde de huzur olmasını istiyoruz. Çünkü bölgede yatırım yapacağız, ticaret yapacağız ve ülkemizi zenginleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Google, Microsoft ve Apple gibi garajlardan doğan markaların hikayesinden esinlenerek projeye Garaj ismini verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, daha sonra projenin detaylarını anlatmak üzere sözü TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı ve TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak'a bıraktı.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar da burada yaptığı kısa konuşmada, Diyarbakır'ın ortalama yaşının plakası gibi 21 olduğunu belirterek, "Dinamik bir nüfusumuz var. Gençler proje üretmek istiyorlar ama buna imkan bulamıyorlar. Bugün sayın başkanımız tarafından tanıtılacak olan girişimcilik projesinin genç girişimcilerimizi teşvik edecek önemli bir proje olduğunu belirtmek istiyorum. Projenin hayırlı olmasını diliyorum"

Oda Ve Borsalar Müşterek Toplantısı

Valilik ziyaretinin ardından Bölge Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısını gerçekleştirmek üzere Hilton Otele geçilerek bölge oda ve borsaları ile bir araya gelindi.

Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Bal, "Surları, camileri, kiliseleri, hanları ve diğer tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ilimiz önemli bir inanç ve kültür turizm kentidir. İlimiz 30'lu yıllarda İstanbul ve Bursa'dan sonra sanayide 3. Sırada iken bugün sosyo ekonomik açıdan 67. sıradadır" dedi.
Bal, barışın ve huzurun önemine dikkat çekerek her kesin çözüm sürecine sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayar: Güven, istikrar ve demokrasinin olmadığı yerde kalkınma sağlanamaz
Daha sonra konuşan DTSO Başkanı Ahmet Sayar ise, güven, istikrar ve demokrasinin olmadığı yerde kalkınma sağlanamadığını belirterek, "Bunu görmek için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yanı başımızda geçmişte önemli ticaret merkezleri olan, petrol zengini kentlerin, bugün ne durumlara düştüğünü hep beraber görüyoruz. Yanı başımızdaki bu yangınları görerek, ülkemizin temel sorunlarını bir an önce çözüme kavuşturmak durumundayız. Ülkemizde Kürt sorunu kaynaklı, son 30 yılda kaybettiğimiz maddi ve manevi kayıplardan yola çıkarak, çözüm sürecinin nihai barış ile noktalanmasının ülkemize ne derece katkı sağlayabileceğini kaybettiklerimiz üzerinden görebiliyoruz" dedi.

Diyarbakır'daki bir acının Edirne'yi etkilememesi; Konya'daki bir sevincin yine Diyarbakır'a yansımamasının mümkün olmadığını belirten Sayar, "Barış süreci için, tüm kesimler zamana yaymadan, siyasi kaygı taşımadan üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Ülkemizde hiç kimsenin kendi kimliğinden ve inancından dolayı ötekileştirilmediği bir zeminin oluşturulması gerekmektedir. Demokrasimizin bunu sağlayacak şekilde geliştirilmesi önemlidir" şeklinde konuştu.

Siyasi adalet ve güven ortamının yanı sıra, iller ve bölgeler arası gelişmişlik farkı makasını daraltacak formüllerin geliştirilmesinin de önemine değinen Sayar, "Başta uygun yatırım ortamının sağlanması için gerekli alt yapı sorunlarının giderilmesi ve vizyon olarak açıklanan projelerde de bölgeye öncelik verilmesi gerekmektedir" dedi. Sayar, konuşmasında Diyarbakır'ın ekonomik verilerine de yer vererek, kentin turizm yönünden hızlı bir gelişim imkanına sahip olduğunu vurguladı.

Daha sonra Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu söz alarak huzur ve güven ortamına vurgu yaptı. Daha sonra UMEM Beceri'10 projesi kapsamında ödül alan firmalara plaketleri takdim edildi.

TOBB Yönetim Kurulu'nun Diyarbakır programı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve OSB ziyaretlerinin ardından Ticaret Borsası'nda yapılan yönetim kurulu toplantısı ile tamamlandı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel TOBB Yönetimi Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement