"Türkiye -Çin Yakınlaşması"na Eleştiri - Son Dakika
Güncel

"Türkiye -Çin Yakınlaşması"na Eleştiri

"Türkiye -Çin Yakınlaşması"na Eleştiri

Los Angeles Times Gazetesince " Asıl Endişe Yaratan, NATO Ortağı Türkiye ile Çin Arasında Gelişmeye Başlayacak.

16.11.2010 14:00

Çin Halk Cumhuriyeti'nin, Ortadoğu'daki artan varlığı ve bu ülke ile Türkiye arasında hızla artan ilişkiler dikkat çekiyor. Los Angeles Times'ın, yayınladığı bir makalede Çin'in Ortadoğu'daki artan varlığı irdelenirken Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin gelişme hızı "şaşırtıcı" olarak nitelendirildi. "Yakınlaşan ekonomik ilişkiden çok asıl endişe yaratan, NATO ortağı Türkiye ile Çin arasında gelişmeye başlayan askeri ilişkidir" denilen makalede Çin'in Anadolu Kartalı tatbikatına katılması için "Washington ile NATO ortağı arasında mevcut güven krizini daha da körüklediği" öne sürüldü, "Çin ve Türkiye'nin Ekim'de yaptığı, ikili ilişkiyi resmen "stratejik ortaklık'a çıkartığı yönündeki ortak açıklama, durumu daha kötüleştirdi" görüşü dile getirildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times tarafından yayımlanan, "Çin'in Ortadoğu'daki Yükselişi"nin irdelendiği makalede Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler dikkat çekti. Washington Enstitüsü'nün Arap Siyaseti Programı Direktörü David Schenker ve aynı enstitüde çalışmalarda bulunan Christina Lin imzalarını taşıyan makalenin spotunda "Washington'un Beijing'i Ortadoğu'nun dışarıda tutabileceğini beklemek gerçekçi olmazdı. Ancak, Çin'in hızlı ilerlemesi, ABD'nin bölgeden çekildiği algılaması bulunan bir dönemde meydana geliyor" argümanının altı çizildi.

Kısa bir süre önce Çin'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ankara ile Beijing arasındaki "yeni işbirliği paradigması"na ilişkin sözleriyle başlayan malakede Çin'in Ortadoğu'da artan varlığına, İran ve Suriye ile artan işbirliğine dikkat çekildikten sonra Türk-Çin bağları üzerinde duruldu. Makalede şöyle denildi:

"Daha da şaşırtıcı olan ise, Beijing'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu, Ankara'daki İslami hükümetle ilişkilerinde attığı hızlı adımlar. Ekim ayında Wen, sekiz yıldan sonra Türkiye'yi ilk ziyaret eden Çin Başbakanı oldu. Erdoğan ve Wen, sekiz anlaşmaya imza attı, bunların arasında eski İpek Yolu'nu, Çin ile Türkiye'yi bağlayan bir "İpek Demiryolu'na dönüştürme anlaşması da var."

-TATBİKAT WASHİNGTON İLE "GÜVEN KRİZİNİ DAHA DA KÖRÜKLEDİ"

Bunun ardından Türkiye ile Çin arasında arasında savunma ilişkilerine değinen Scherken ve Lin, "Yakınlaşan ekonomik ilişkiden çok asıl endişe yaratan, NATO ortağı Türkiye ile Çin arasında gelişmeye başlayan askeri ilişkidir. Bu bağların en son yansıması ise, Ekim ayında Çin savaş uçaklarının, daha önce ABD ve İsrail'in katıldığı, Türk askeri tatbikatı Anadolu Kartal'a dahil edilmesidir" diye yazdı. Makalede şöyle devam edildi:

"Türkiye, tatbikat sırasında modern ABD yapımı F-16'larını hangarlarında bırakıp yerlerinde, ABD Hava Kuvvetlerinin 1996 yılında hizmetten çektiği F-4'leriyle uçmuş ise de, olan olmuştu. Çin'in tatbikatına katılması, Washington ile NATO ortağı arasında mevcut güven krizini daha da körükledi. Çin ve Türkiye'nin Ekim'de yaptığı, ikili ilişkiyi resmen "stratejik ortaklık'a çıkartığı yönündeki ortak açıklama, durumu daha kötüleştirdi."

LA Times'daki makalede, "Çin'in bölgesel atağının odağı olarak İran, Suriye ve Türkiye'yi kazara seçmediği" savı vurgulanırken "Bu devletlerin tümünün ABD ile problematik olmasa da, karmaşık ilişkileri ve birbiriyle giderek yakınlaşan bağları var" denildi, Çin'in sonraki hedefinin Irak gibi gözüktüğü savunuldu. (ANKA)

(CN/ORH)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Türkiye -Çin Yakınlaşması'na Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement