Usturadan Jilet Çıkarma Aparatı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Usturadan Jilet Çıkarma Aparatı Yaptı

Usturadan Jilet Çıkarma Aparatı Yaptı

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bir berber, usturadan jilet çıkarmaya yarayan bir aparat üretti.

08.11.2012 12:41

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bir berber, usturadan jilet çıkarmaya yarayan bir aparat üretti.

Akçakoca'da 20 yıldır berberlik yapan Mustafa Okutan, usturadan jilet çıkarırken yaşanan zorlukları ortadan kaldırmak için "jilet çek" adını verdikleri bir aparat icat etti. Usturadan jilet çıkarmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Mustafa Okutan, "Jileti makasla ya da tezgahın kenarına bastırarak çıkarıyorduk. Bu işlemi yaparken elimizi kestiğimiz de oluyordu. Kullanılmış jiletlere elle temas edildiğinde kanla bulaşan hastalıklara yakalanma riski de var. Bir gün arkadaşımla birlikte buna çözüm bulmak için bir alet geliştirmek istedik ve KOSGEB'den aldığımız girişimcilik kredisi ile tasarladığımız aletin üretimini yaptık. Kocaeli'nde üretimi yapılan aletin patentini de aldık. 200 bin adet "jilet çek" yaptırdık. Aynı zamanda çelik olan jilet çöpe atılıyordu. Bu sayede aletin içerisine birikerek geri dönüşümü de sağlanacak. Düşünün ki Türkiye'de 200 bin berber var ve her bir berber 500 gram jilet atığını biriktirse bu 200 ton jilet atığı demektir. Bu sayede geri dönüşüm ve insan sağlığı ve jiletlerin yüzünden bulaşan tehlikeli hastalıklardan da korunmak mümkün olabiliyor"diye konuştu.

Okutan, tamamen Türk malı olan ve Türk tesislerinde üretilen jilet çek makinesini ileride yurt dışına da ihraç edeceklerini belirtti.

Jilet çek makinesini alıp kullanan berberler ise, "Jileti usturadan çıkarma esnasında elimizi kesiyorduk. Bazen de jilet fırlayarak çeşitli zararlara yol açabiliyordu. Bu makine sayesinde bu sağlıksız ortamdan kurtulduk. Müşterilerimiz de çok memnun bizler de" diye konuştu. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Usturadan Jilet Çıkarma Aparatı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement