Yunanistan - Son Dakika
Güncel

Yunanistan

Yunanistan

Yunanistan'da, eski maliye bakanlarından PASOK'lu Yorgos Papakonstandinu hakkında, "Langarde listesi" olarak bilinen, içinde yurtdışındaki bankalarda hesapları bulunanların isimlerinin yer aldığı listede tahrifat yapma ve görevi kötüye kullanma...

18.01.2013 03:16

Yunanistan'da, eski maliye bakanlarından PASOK'lu Yorgos Papakonstandinu hakkında, "Langarde listesi" olarak bilinen, içinde yurtdışındaki bankalarda hesapları bulunanların isimlerinin yer aldığı listede tahrifat yapma ve görevi kötüye kullanma suçundan Meclis ön soruşturması açılması kararlaştırıldı.

Yunan parlamentosunda, eski başbakanlardan Lukas Papadimos, Yorgo Papandreu, PASOK lideri Evangelos Venizelos ve Yorgo Papakonstandinu hakkında, "Langarde listesi" ile ilgili Meclis ön soruşturması başlatılıp başlatılmaması konusunda oylama yapıldı.

Papandreu, Papadimos, Venizelos ve Papakonstandinu'nun isimlerinin yazılı olduğu 4 ayrı sandıkta yapılan oylamada, milletvekilleri Papakonstandinu hakkında ön soruşturma açılmasını yönünde oy kullanırken, diğerleri için ise ret oyu verdi.

Parlamentoda geç saatlerde yapılan gizli oylama öncesinde, hükümet cephesi ile muhalefet kanadı arasında rest tartışmalar yaşandı.

PASOK lideri Venizelos, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras'ın, gerçeğin ortaya çıkmasını istemediğini, bu konuyu kullanarak hükümeti devirmeye çalıştığını iddia ederken, Çipras ise Venizelos'un iddialara cevap verme yerine SYRİZA'yı suçlama yoluna gittiğini belirtti.

Yeni Demokrasi Partisi lideri Başbakan Andonis Samaras'ın, Venizelos'a bu konuda arka çıkarak, PASOK liderinin "yasa dışılıklarını kapatmaya çalıştığını" ifade eden Çipras, hükümetin konunun bir an önce kapanması için "en zayıf halkayı köpeklere attığını" söyledi.

Koalisyon hükümeti ortaklarından Demokratik Sol (DİMAR) adına konuşan Vasilis İkonomu, bu konuda Venizelos'un siyasi sorumluluğu bulunmakla birlikte cezalandırılması için bir neden olmadığını savundu. Yunanistan Komünist Parti

(KKE) sözcüsü Yannis Giokas ise "Langarde listesi"nin gizlenmesinde ve tahrif edilmesinde Venizelos ve Papakonstandinu'nun suçu bulunduğunu savunarak, KKE milletvekillerinin sadece bu ikisi aleyhinde oy kullanacaklarını belirtti.

Yunanistan'ın ilk kemer sıkma programının ana mimarı olarak bilinen Papakonstandinu ise listede herhangi bir tahrifat yapmadığını belirterek, Maliye Bakanlığı'ndan ayrılırken listeyi Mali Suçlarla Mücadele Müdürü İoannis Diotis'e teslim ettiğini söyledi. Listedeki tahrifatın bundan sonraki aşamada yapılmış olabileceğini öne süren Papakonstandinu, listenin Yunanistan'a gönderilmesini kendisinin istediğini ve bununla ilgili araştırmaların Maliye Bakanı olduğu dönemde başlatıldığını iddia etti.

Yunan Hükümeti, yaklaşık 2 yıl önce Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın, Fransa Maliye Bakanı'yken elde edip gönderdiği ancak kısa süre önce ortaya çıkan içinde yurtdışına para kaçıran yaklaşık 2 bin kişinin isminin bulunduğu listeyle ilgili tartışmalar üzerine, "Langarde listesi"nin yeniden gönderilmesini istemişti.

Gelen yeni listede, Papakonstandinu'nun yakın akrabaları olan bazı isimlerin silindiğinin belirlenmesi üzerine, eski Maliye Bakanı listeyi gizlemek ve üzerinde tahrifat yapmakla suçlanarak, partisinden ihraç edilmişti.

Bu arada, Yunanistan Yüksek Mahkemesi'nin (Arios Pagos), "Langarde listesi" ile ilgili başlattığı soruşturmanın tamamlandığı, Yüksek Mahkeme mali savcıları Grigoris Peponis ve Spiros Muzakitis tarafından hazırlanan dava dosyasının bugün Adalet Bakanlığı aracılığıyla Meclise iletildiği bildirildi.

Muhabir: Mehmet Hatipoğlu - Berire Paker

Yayıncı: Tarkan Demir - ATİNA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement