14 Ağustos Dünya Rabia Günü" - Son Dakika
Güncel

14 Ağustos Dünya Rabia Günü"

Mısır'da, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında darbecileri protesto ederken açılan ateş sonucu yaşamını binden fazla kişi anısına olayın birinci yılında Bursa ve Balıkesir'de törenler yapıldı.

14.08.2014 16:08

Mısır'da, seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından halkın iradesine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplananlara ?emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, olayın birinci yılında Bursa ve Balıkesir'de anıldı.

Bursa'da, Rabia Platformunca "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla düzenlenen ve pek çok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği etkinlik kapsamında Genç Memur-Sen'in çağrısıyla Orhangazi Parkı'nda toplanan vatandaşlar, Atatürk ve Cumhuriyet caddelerinde yürüdü. Darbeciler aleyhine slogan atan grubun yürüyüşü, Şehreküstü Meydanı'na sona erdi.

Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker, grup adına yaptığı konuşmada, Mısır'da geçen yıl özgürlük adına direnen Müslümanların, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında katledildiğini söyledi.

Müslümanların sadece Mısır'da değil, Suriye, Irak gibi İslam coğrafyasındaki diğer bazı ülkelerde de eziyet gördüğünü belirten Şeker, şöyle konuştu:

"Düşünce dünyamızda ve değerlerimizde, 'Kim bir insanı öldürmüşse bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Kim de bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş gibidir' fikri vardır. Bu bağlamda yeryüzünde hiçbir insanın burnunun kanamamasını istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. Bugün baktığımızda, Irak'ta IŞİD tarafından insanların diri diri toprağa gömüldüğünü görüyoruz. Bin 400 sene önce cahiliye döneminde insanlar diri diri toprağa gömülüyordu. Bugün de insanlık, bin 400 sene geriye giderek aynı katliamları ve vahşeti yapıyor. Bunlar yine Müslümanlara karşı yapılıyor. Onun için ümmet olarak, Müslümanlar olarak, inanan insanlar olarak uyanık olmak zorundayız ve kimin nereye hizmet ettiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor."

Grup, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü Bildirisi"nin, Genç Memur-Sen İl Başkanı Yunus Emre Altuntaş tarafından okunmasının ardından dağıldı.

Balıkesir

Balıkesir'de, pek çok sivil toplum kuruluşunun üyeleri, Genç- Memur Sen öncülüğünde TÜİK Meydanı'nda toplanıp darbeciler aleyhine slogan attı.

Genç Memur-Sen İl Başkanı Erdal Şahan, grup adına yaptığı konuşmada, dünyada hüküm süren zalimlerin, Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik sağlanması halinde yıkılabileceğini anlattı.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki katliamın üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Şahan, şunları kaydetti:

"Ey insanlık, ayağa kalk. Dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Özgürlüğün esaretine, demokrasinin mahkumiyetine sen son vereceksin. Ey insanlık, vahşet mühendislerinin, 14 Ağustos 2013'te Mısır'da temelini attığı zulüm gökdelenini sen yerle bir edeceksin. Ey ümmet, susmasaydın, ayağa kalksaydın, hakkı haykırıp zalimin karşısında dursaydın, mazluma el verip mağdura kol kanat olsaydın, İsrail, Filistin ve Gazze'de soykırım yapamazdı. Ey ümmet, ayağa kalk. Ortadoğu'yu ve Arap Yarımadası'nı küresel sömürü şebekelerinin petrol pazarlığı mekanı olmaktan, siyonist İsrail eliyle 'Müslüman mezarlığı' olmaktan sen kurtaracaksın. Hep birlikte ayağa kalkacağız, huzurun, barışın, kardeşliğin ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız."

Grup, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 Ağustos Dünya Rabia Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement