Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Anayasa Mutabakat Komisyonu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında çalışmalarına başladı.

04.02.2016 16:19

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Anayasa Mutabakat Komisyonu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında çalışmalarına başladı. Toplantının başlangıcında konuşan Kahraman'ın sözlerinin satır başları şunlar:

- "Gayemiz Türkiyemizin geleceğine çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlanmış kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir sistemi inşa etmek olmalıdır. Milletimiz bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız"

"Komisyonumuzun sayın üyelerinin mensubu olduğu siyasi parti ile olan bağlılıklarının komisyon çalışmalarında uzlaşma ortamını zedelemeyeceğine olan inancım tamdır. Ortak aklı harekete geçirerek, fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım sürecini başarıyla neticelendireceğimize inanıyorum"

(11.56)

2- Londra'da Suriye Donörler Konferansı başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kraliçe Elizabeth Konferans Merkezi'nde düzenlenen "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansında konuştu. Davutoğlu'nun sözlerinin satır başları şunlar:

"Halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Türkiye sınırında beklemektedir. Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor"

"Cenevre görüşmelerinin ilk aşaması maalesef son buldu. Neden? Çünkü rejim Cenevre'ye giderken, Halep'te, Lazkiye'de sivillere, hastanelere, okullara karşı hava saldırıları devam etti"

"Bugün insanlığa karşı iki düşman vardır: Esed rejimi ve DAEŞ terörizmi. Savaş suçu işleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız"

"Sadece kamplardaki Suriyeliler için 10 milyar dolar harcadık. Diğer şehirdekiler için birçok hesaplama var, belki 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet var"

(14.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

İngiltere Başbakanı David Cameron da "Suriye'deki krize uzun vadeli çözüme ancak bütün halkının ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir hükümete siyasi bir geçiş ile ulaşılabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu amaca yönelik çalışmayı sürdürmeliyiz" dedi.

3- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Eline bu kadar kan bulaşmış bir katilin Suriye'nin başında durması onun altında muhalefetin de olacağı bir birlik hükümetinin kurulması demek; bu katliamlara meşruiyet kazandırılması demektir. O zaman Suriye halkının taleplerinin yerine getirilmesinden çok katliama meşruiyet kazandırma çabası öne çıkar ki bu son derece gayri meşru olur" ifadesini kullandı.

(15.28) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde teröristlere yönelik operasyonda şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Recep Aslan ve polis memuru Mustafa Büyükpoyraz için Diyarbakır Asker Hastanesinde tören düzenlendi.

(11.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- İzmir 6. İdare Mahkemesi, Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezine ait bazı ek binalara yönelik kapatma kararına ilişkin Bölge İdare Mahkemesinin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararını iptal etti. FETÖ/PDY soruşturma sürecinde alınan kararın ardından söz konusu merkezlerde ticari faaliyetlerin durdurulması, "örgüte büyük bir darbe" olarak nitelendiriliyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen, 2011-2014 döneminde ek binalarda "tıp eğitimi" adı altında sağlık hizmeti sunulması sonucu 200 milyon lira civarında olduğu belirlenen "haksız kazanç" incelemesinde sona gelindiği öğrenildi.

(14.12)

6- Aydın'ın Söke ilçesindeki operasyonda gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen Sabancı suikastinin faili terör örgütü DHKP/C üyesi İsmail Akkol, suikaste ilişkin davanın görüldüğü mahkemece tutuklandı.

(10.47)

7- Sabancı Holding, Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe suikastinin faillerinden İsmail Akkol'un yakalanması dolayısıyla teşekkür mesajı yayımladı.

(14.37)

8- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde darbedilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili davada yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozdu. Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise reddedildi.

(10.31)

9- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığına gönderdi.

(13.23)

10- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin mimari geleceği için örnek gösterdiği İspanya'nın Toledo kenti, "3 Kültür ve Tolerans Şehri" olarak biliniyor. Toledo'yu yılda yaklaşık 3,5 milyon turist ziyaret ediyor. Kentteki 128 bina ve anıt "İspanya'nın kültürel varlığı" olarak tanınıyor.

(12.35)

11- AB Komisyonu'nun Kış Ekonomik Tahminler raporunda Türkiye için büyüme tahmini yükseltildi, işsizlik tahmini düşürüldü. Türkiye'nin büyüme tahmini 2016 yılı için yüzde 3,2'den 3,4'e ve 2017 için yüzde 3,4'den 3,6'ya yükseltildi. Türkiye'deki işsizlik oranı tahmini, 2016 yılı için 11,2'den 10,7'ye, 2017 yılı içinde 11,5'ten 10,8'e çekildi.

(14.46)

12- Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2015 yılında bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısının 1,3 milyona ulaştığını duyurdu.

(15.40)

13- Küresel piyasalar, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerin çok büyük farklılıklar ve belirsizlikler göstermesinin etkisiyle sert bir şekilde dalgalanmaya devam ediyor.

(09.16)

14- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Açık Semalar Antlaşmasına (ASA) taraf olan ülkelerin bu kapsamda talep ettiği uçuşların gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebildiğini hatırlatarak, "Rusya'nın 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde ASA çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" dedi.

(09.51)

15- Suriyeliler için Londra'da Donörler Konferansı düzenlenirken, ülkedeki yıkım günden güne ağırlaşıyor. Rejimin halk hareketlerine karşı şiddete başvurmasıyla patlak veren iç savaşın beşinci yılında 7 milyon insan evsiz kalırken, 4,5 milyondan fazla kişi mülteci konumuna düştü. Türkiye'de 2 milyon 503 bin, Lübnan'da 1 milyon 69, Ürdün'de 635 bin 324, Irak'ta 245 bin, Mısır'da 117 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Ülkede 315 bin ev, bin 200 cami ve 60 hastane tamamen yıkılırken, 5 bin okul rejim güçlerinin saldırılarına maruz kaldı.

(13.40) (Grafikli)

16- ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye'nin Cerablus kentinde terör örgütü DAEŞ hedeflerini bombaladı.

(14.28)

17- İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırıları sonrası Fransa genelinde ilan edilen ve halen geçerli olan olağanüstü hal önlemleri altında, Müslüman azınlığa yönelik kötü niyetli ve ayrımcı baskınların durdurulması çağrısı yaptı.

(11.08)

18- Yemen'in Ebyen ilinde terör örgütü El Kaide liderlerinden Ebu Hamza ez-Zencebari lakaplı Celal Belidi, insansız hava aracıyla düzenlenen operasyonla öldürüldü.

(11.16)

19- Beşiktaş Kulübü, savunma oyuncusu Ersan Adem Gülüm'ün transferi için Hebei China Fortune ile görüşmelere başlandığını duyurdu.

(11.54)

20- Ara transfer döneminde yaptığı astronomik transferle öne çıkan Çin, dünyanın en çok takip edilen ligleri arasında yer almak istiyor. Geçen sezon ortalama 22 bin taraftarın Çin'deki lig maçlarını takip etmesinin ardından yatırımcıların kulüplere ilgisi arttı. Çin'de futbol hızla popülerleşirken, yapılan anlaşmayla ülkedeki yayın geliri 9 milyon dolardan 1,25 milyar dolara çıktı.

(13.55)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement