Başbakan: MB, Olağanüstü Toplanıp Faiz İndirmeli - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan: MB, Olağanüstü Toplanıp Faiz İndirmeli

Başbakan: MB, Olağanüstü Toplanıp Faiz İndirmeli

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'na olağanüstü toplanarak faiz indirmesi gerektiğini söyledi.

04.04.2014 10:25  Güncelleme: 11:02

SELÇUK ALTUN - HABERLER.COM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan gezisi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Merkez Bankası'na olağanüstü toplanarak faiz indirmesi çağrısında bulundu. 

Seçim riskinin bitmesine atıfta bulunan Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz aylarda olağanüstü toplanarak gerçekleştirdiği faiz artışına değinerek, bu sefer de olağanüstü toplanarak faiz indirimine gitmesi gerektiğini söyledi. 

Erdoğan, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplar ve bu dönemde yeni bir gözden geçirme yapar diye düşünüyorum. Faiz düştüğü anda daha çok yatırım yapılacaktır" dedi.

ÇAĞRI SONRASI DOLAR YÜKSELDİ

Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yaptığı çağrıya piyasalar ilk tepkiyi olumsuz yönde verdi. Güne 2.13 seviyelerinden başlayan dolar kuru, Başbakan'ın açıklamaları sonrasında yükselişe geçti ve 2.1464 seviyesine kadar çıktı. Kurda işlemler şu dakikalarda 2.1430 TL seviyelerinden geçiyor. 

"SİYASİ RİSKLER DEVAM EDİYOR"

Bilindiği gibi, Merkez Bankası (MB) bağımsız bir kurum olarak hareket ediyor ve kararlarını herhangi bir baskı duymadan alıyor.

Bu tür çağrıların piyasalar tarafından sevilmediğini belirten ekonomistler, mevcut ekonomik ve siyasi yapıda faiz indiriminin çok da mantıklı olmadığını söylüyor. 

Haberler.com'a özel açıklamalardan bulunan Ekonomist Aydın Eroğlu, "Başbakan, bu çağrıyı seçim riskinin bitmesi nedeniyle yapıyor. Ama siyasi riskler devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi bunlardan biri. Burada yeni gerilimler yaşanabilir" dedi.

"EKONOMİ KÖTÜ ETKİLENİR"

Başbakan'ın bu çağrısının Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından da gerçekleşmesi durumunda Merkez Bankası'nın bu kararı alabileceğini ifade eden Eroğlu, "Ekonomik göstergeler mevcut durumda faiz indiriminin mantıklı olmadığını gösteriyor. Kaldı ki dün, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Londra'da yaptığı sunumda 'ekstra sıkılaştırmacı önlemler almaya devam edeceğiz' diyordu. Bu da Merkez Bankası'nın faiz indirimine sıcak bakmadığını gösteriyor. Faiz indirimi satın alma ve enflasyonu tetikler, aynı zamanda da kredi büyümesine, cari açığın artmasına neden olur" diye konuştu.

KREDİ NOTUNU ETKİLER

Olası bir faiz artışının Türkiye'nin kredi notu üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunan Aydın Eroğlu, dün Fitch tarafından yapılan açıklama sonrasında gözlerin Moody's'e çevrildiğini hatırlattı. Eroğlu, Moody's'in faiz artışına sıcak bakmayacağını ve bunun yarattı riskleri göz önünde bulundurarak not kararını etkileyebileceğini ifade etti. 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Başbakan: MB, Olağanüstü Toplanıp Faiz İndirmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ahsen mert: Basbakanımız ekonomı sizin işiniz degil. göstergeler oratada , hangi dayanakla merkez bankası faız ındırecek ?. söylediğinıze sız ınanıyormusnuz. 5 19 Yanıtla
  • ömer faruk ezber: bilmem anlatabildikmi!! 4 13 Yanıtla
  • objektif: başbakanımızın faiz konusunda gönlünden geçenlerin halkımız lehine olduğunu sanıyorum ama bunu yerine getirmeye teşebbüs ettiğindede tüm islam karşıtlarının ve ak parti düşmanlarının top yekün taarruza geçeceklerinide . tahmin ediyorum ama halkımız bunun kıymeteni bir bilebilse. 10 3 Yanıtla
  • kenan cenk: Sen Ekonomıden ne anlarsın ya ? , ekonomıstmısın. hanı merlez bankası bagımsızdı. enflasyon tavan yapmıs , adam dıyor, faizler ındırılmedi. komık bir durum 2 6 Yanıtla

Advertisement