Çankaya Belediyesi, 2. Akıllı Kentler Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika
Yerel

Çankaya Belediyesi, 2. Akıllı Kentler Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yaptı

Çankaya Belediyesi, 2. Akıllı Kentler Çalıştayı\'na Ev Sahipliği Yaptı

Çankaya Belediyesi, CHP Genel Merkezi tarafından desteklenen, kent yaşamını kolaylaştırmayı, bilgiye dayalı hizmet sunumunu ve vatandaşların kent yönetimine aktif olarak katılmasını hedefleyen 2. Akıllı Kent Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.

06.08.2016 12:12

Çankaya Belediyesi, CHP Genel Merkezi tarafından desteklenen, kent yaşamını kolaylaştırmayı, bilgiye dayalı hizmet sunumunu ve vatandaşların kent yönetimine aktif olarak katılmasını hedefleyen 2. Akıllı Kent Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı.

Türkiye genelinde 15 CHP'li belediyenin katıldığı çalıştayda ölçek ve yetkiden bağımsız olmak kaydıyla akıllı kentlerin nasıl dizayn edilebileceğine ilişkin fikir ve deneyim paylaşımı yapıldı. Ulusal ve uluslararası işbirliği projelerine ve bilgi ağlarına ortak olarak deneyim ve bilgi paylaşımını önemseyen Çankaya Belediyesi, ilki 28- 29 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen Akıllı Kentler Çalıştayı'nın ikincisine ev sahipliği yaptı. Çalıştaya büyükşehir ve şehir ölçeğinde İzmir, Eskişehir, Muğla ve Yalova belediyeleri ile ilçe ölçeğinde Kadıköy, Silivri, Lüleburgaz, Tepebaşı, Bornova, Karabağlar, Konyaaltı ve Nilüfer belediyelerinden temsilciler katıldı. Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcıları Gülsün Bor Güner ile Anıl Sevinç'in de katıldığı çalıştaya ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Ela Babalık ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden Prof. Dr. Tarık Şengül de katıldı.

İki gün süren çalıştayın açılışı, Çankaya Belediyesi'nin sosyal, kültür, eğitim ve spor alanlarında hayata geçirdiği projeleri ve planlanan yatırımları anlatan bir videonun gösterimiyle başladı. Video sunumunun ardından konuklara hoş geldiniz diyen Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner, "Yaşadığımız dönemi, bilgi toplumu, enformasyon toplumu olarak tanımlamak mümkün. Çağımızın en temel tartışma konularından biri de temsili demokraside yaşanan krizleri aşmak demokrasinin daha katılımcı niteliğe büründürülmesi ve bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin. Bilginin insana, zaman ve mekan kısıtlarını aşma olanağı sağladığını göz önüne alırsak akıllı kentlerin ne kadar önemli olduğu da kendiliğinden çıkıyor ortaya. Hizmet kalitesini artıran, kent yönetimini daha şeffaf ve kolay hale getiren akıllı kent konseptlerine ilişkin bu çalıştayların, hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç de toplumların birbirlerinden öğrenerek büyüdüklerini kaydederek, "Deneyim ve bilgiyi paylaşmak, bizi her seferinde aynı yolu baştan yürümekten kurtarıyor, kaynak ve zaman tasarrufu yapıyoruz. İyi uygulama deneyimlerinin paylaşılması, daha iyisinin yapılabilmesi için birlikte fikir üretmek çok önemli. Bu açıdan çalıştayın çok verimli geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Başkan yardımcılarının konuşmalarının ardından ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Ela Babalık, "Akıllı Kent" kavramı hakkında kısa bir sunum yaptı. İl ve ilçe belediyelerinin yetkililerinin, çeşitli alanlarda hayata geçirdikleri akıllı kent uygulamalarını da anlattığı çalıştay yoğun tartışma ve fikir alışverişlerine sahne oldu. Çalıştayın ikinci gününde sunumların değerlendirilmesi yapılırken kısa ve uzun vadede hayata geçirilmesi beklenen hedefler belirlendi.

Akıllı kent; kentliyle bütünleşen, vatandaşların isteklerini, mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problem önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak çözümlerin üretiminde halkın da katılımını sağlayan; şeffaf, katılımcı ve üretken belediyeciliği öne çıkaran uygulama olarak tanımlanıyor. Akıllı Kent projesiyle kent ve kentli ile ilgili bilgilerin adres ve taşınmaz tabanlı olarak yerinde tespit edilmesi sonucunda bilgiye dayalı yönetim anlayışı ve katılımcı belediyecilik hedefleniyor. Yönetim Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Mobil Uygulamalar ve Vatandaş Odaklı Etkileşimli uygulamalardan oluşan Akılı Kent Projesi ile vatandaşların zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde her türlü platformdan belediyeye ulaşabilmesi ve hizmet alabilmesi için E-Belediye, Kent Rehberi, Mobil Belediye, Elektronik İmza gibi sistemlerden yararlanması planlanıyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çankaya Belediyesi, 2. Akıllı Kentler Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement