Davutoğlu 3. Köprü Şantiyesinde İncelemelerde Bulundu - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu 3. Köprü Şantiyesinde İncelemelerde Bulundu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başika kampındaki askerlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmadığını belirterek, "Güvenlikleri bağlamında hiçbir olumsuz gelişme yaşanmamıştır.

08.01.2016 18:19

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başika kampındaki askerlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmadığını belirterek, "Güvenlikleri bağlamında hiçbir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. Dün ve daha önce bazı münferit saldırılar söz konusu olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz anında mukabele edip gerekli cezalandırmada, gerektiğinde teröristlere dönük bulunuyorlar" dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü şantiyesinde incelemelerde bulunan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, "Başika kampına yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmenizi ve son bilgileri alabilir miyiz?" sorusu üzerine, bu kadar pozitif köprü gündeminden bir anda çatışma ve gerilim ortamına girmek istemeyeceğini dile getirerek, ancak Başika kampının kuruluş gayesinin belli olduğunu, Irak hükümetiyle geçen yıl yapılan temaslar neticesinde eğitim kampı olarak devreye girdiğini söyledi.

Daha sora DAEŞ'ten gelen bazı saldırı ihtimalleri ve güvenlik gerekçeleri ile istihbari bilgiler temelinde tahkimat yapma ihtiyacının askeri olarak söz konusu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Daha sonra bu riskler de göz önüne alınarak gerekli düzenlemeler, yeniden tanzimler yapıldı. Şunu bir kez daha ifade ediyorum. Basında çok yoğun bu konuda haberler bazen gündeme geliyor. Dün de şehit olduğuna dair haberler yayınlandı. Başika kampındaki askerlerimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Güvenlikleri bağlamında hiçbir olumsuz gelişme yaşanmamıştır. Dün ve daha önce bazı münferit saldırılar söz konusu olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz anında mukabele edip gerekli cezalandırmada, gerektiğinde teröristlere dönük bulunuyorlar. Geçtiğimiz dönemlerde de bazı saldırılar söz konusu olduğunda 40-50 araçlık bir DAEŞ konvoyu, 2 hafta önceki gelişmeden bahsediyorum, 9 DAEŞ mevzi bu anlamda tasfiye edilmişti."

Oradaki askerlerin çok açık bir görev tanımının olduğunu belirten Davutoğlu, Musullu Arap, Kürt ve Türkmenlerin kendi şehirlerini korumaları ve kurtarmaları için uluslararası çerçevede alınan kararlar bağlamında eğitim faaliyeti verildiğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, askerlerimiz için de gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını vurgulayarak, bu anlamda hiçbir vatandaşın kaygı duymasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Herhangi bir terör saldırısı olduğunda mukabelede bulunulduğunu ve çevrede gerekli güvenlik tedbirlerin alındığını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim. Dün bazı uluslararası alanda yapılan açıklamalar bağlamında da, geçmişte Türkiye'yi DAEŞ'e karşı yeterince mücadelede bulunmuyor diye eleştirmeye kalkanlar, şimdi DAEŞ'e en doğrudan, Musul bağlamında söylüyorum, etkide bulunacak, mücadele edecek, oradaki Iraklıları eğittiğimiz ve bulunduğumuz için eleştiri yönelten kesimler olabiliyor. Biz teröre karşı mücadelede hiçbir zaman herhangi bir taviz vermedik ve Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine de sonuna kadar saygılıyız, sadığız. Orada bulunuşumuz; Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak, bu konuda onlara destek olmak içindir. Ümit ederim ki bir gün Irak'ta bütün bu terör unsurları, sadece DAEŞ değil, PKK da temizlenir ve Irak dost ve kardeş bir ülke olarak Türkiye ile yan yana, omuz omuza var olmaya devam eder. Esas itibarıyla hedefimiz budur."

"Yaptığımız faaliyet şeffaftır"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Obama, bu konuyla ilgili Ebadi ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Kullandığı ifadeler de dikkat çekmişti. Buna yanıtınız ne olacak?" sorusu üzerine, "Biraz önce uluslararası çevreler dedik. Herhalde yanıtımın adresi açıktı. Kim ne söylerse söylesin Amerika ile bu konuda yakın temasımız var" dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğünü, kendisinin de görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve son olarak da ABD Genelkurmay Başkanının Ankara ziyareti esnasında hem Genelkurmay Başkanının hem de kendilerinin görüşmelerinde tutumlarının Amerika tarafına açık bir şekilde aktarıldığını vurguladı.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu tutumun parametreleri bellidir. Bir; Türkiye uluslararası terör faaliyetlerine karşı uluslararası toplumla birlikte, koalisyonla birlikte, Irak hükümetiyle birlikte bir çaba yürütmektedir. İki; Başika'daki varlığımız bu çabanın doğal bir sonucudur ve sadece teröristlere karşıdır. Üç; Musul'un kurtarılması, Kuzey Irak, Türkiye için de bir ulusal güvenlik alanı halindedir. Çünkü PKK'nın ve DAEŞ'in mevcudiyeti herhangi bir başka ülkeden daha çok Türkiye'yi tehdit etmektedir. Dört; Bütün bu faaliyetler Irak'ın toprak bütünlüğü ve Irak egemenliğine saygı çerçevesinde yapılmaktadır, başka herhangi bir gündemi, gizli bir hedefi yoktur. Varlığımız açıktır. Yaptığımız faaliyet şeffaftır. Yürütülen faaliyet de sadece ve sadece DAEŞ'e karşıdır. Irak Merkezi Hükümeti bütün bu toprakları egemenliğini koruyacak şekilde kontrol altına aldığında zaten Türkiye'nin orada bulunmasına ihtiyaç kalmayacaktır. O döneme kadar Türkiye'nin PKK ve DAEŞ'e karşı bölgelerinde ve mücavir alanda aldığı tedbirler uluslararası çabaların bir parçasıdır."

Anayasa çalışmaları

Başbakan Davutoğlu, Anayasa Komisyonuyla ilgili üyelerin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soru üzerine, yaptıkları faaliyetlerin kamuoyunun önünde olduğunu ve her konuyu da bizzat kendisinin paylaştığını söyledi.

Muhalefet liderleriyle yaptığı görüşme sonrasında çarşamba günü Meclis Başkanını ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, kendisine görüşmelerde edindiği intibayı aktardığını vurguladı.

Davutoğlu, üç partinin, üç konuda mutabık kaldığı hususunu teyit ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bunlardan birincisi; yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaç, 12 Eylül Anayasası ve darbe hukukunu ortadan kaldıracak şekilde sivil bir anayasa yapımı için uzlaşma komisyonunun temel ilkeleri etrafında mutabakat oluştuğu. İkincisi; Meclis iç tüzüğünde Meclisin etkin bir şekilde çalışabilmesi için bir düzenleme yapılması konusunda mutabakat oluştu. Üçüncüsü; Avrupa Birliği reformları çerçevesinde yine muhalefet ve iktidar birlikte çalışma kararlılığı gösterdi. Biraz önce de Sayın Merkel ile bu bağlamda bir telefon görüşmem oldu. Yani bu yapılan çalışmalar ve vize muafiyeti bağlamında da... Bu mutabakatlar oluştuktan sonra Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı olarak benim bu aşamada yapabileceğim çalışmanın, oluşan mutabakat dolayısıyla bir aşamasına gelindi. Bundan sonra artık TBMM'nin değerli Başkanı Sayın İsmail Kahraman tarafından çalışmalar yürütülecek."

Kahraman'ın dün bir açıklama yaptığını hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Kahraman, partilere, Anayasa Komisyonu'na, uzlaşma komisyonuna üye verme konusunda davette bulundu. Biz de AK Parti olarak değerlendirmelerimizi yetkili kurullarımızda yapacağız ve arkadaşlarımızı tespit edeceğiz, Sayın Meclis Başkanımıza bildireceğiz. Daha dün davet yapıldığı için, önümüzdeki hafta MYK'yı topladığımızda bunları istişare eder, bildiririz. Metinlerin ne olacağı, nasıl bir yol takip edileceği hem bizim parti yetkili kurullarımızda hem de anayasa uzlaşma komisyonunda ele alınacak konulardır. Bazen ben de bazı yayın organlarında 'AK Parti'nin görüşü, tavrı şudur' diye çıkan haberleri okuduğumda bizim toplantılar dışında gazeteci arkadaşlarımızın başka ne tür bilgi kaynakları var merak ediyorum doğrusu. AK Parti'nin, bizim tutumumuzun ne olduğu konusunda doğrudan benim, hükümet sözcümüzün ya da parti sözcümüzün açıklamalarını beklemek ve onlara itibar etmek lazım."

- Notlar

Konuşmasının sonunda Davutoğlu, köprünün hayırlı olmasını temenni etti.

ICA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'e, işçilerin düğünlerinin köprünün açılışında yapılması hakkının muhabirlere de tanınıp tanınamayacağını soran Davutoğlu, orada bulunan gazetecilere, evlilik hazırlığı olanların köprünün açılışında gerçekleştirilecek düğüne katılabileceklerini söyledi.

Davutoğlu'nu izlemek üzere buradaki gazetecilerden AA muhabiri Musab Turan, kendisinin 30 gün sonra nikah töreninin bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine Davutoğlu, "Erteleyin diyemem ama ikinci bir nikahı gelin hanımla birlikte burada törene katılırsınız. İnşallah yaza büyük düğünümüz var. Başka varsa elinizi çabuk tutun. Hadi hayırlı olsun" dedi.

Davutoğlu ile incelemelere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve milletvekilleri katıldı.

Konuşmanın ardından Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler köprüyü gören bir noktadan fotoğraf çektirdi.

Köprünün üzerinde bir süre yürüyen Davutoğlu, yetkililerden bilgi aldı. Kedi yolunda çalışan işçilerle görüşen Davutoğlu, "Size ikramiye vereceğiz" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu 3. Köprü Şantiyesinde İncelemelerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement