Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Hükümetin bir an önce bir izleme heyeti ile ilgili karar sürecini tamamlaması, izleme süreciyle beraber heyetimizin İmralı Adası'na Öcalan ile görüşmek üzere gitmesinin önünü açması gerekir. Beklentimiz budur" dedi.

23.04.2015 21:50

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Hükümetin bir an önce bir izleme heyeti ile ilgili karar sürecini tamamlaması, izleme süreciyle beraber heyetimizin İmralı Adası'na Öcalan ile görüşmek üzere gitmesinin önünü açması gerekir. Beklentimiz budur" dedi.

Baluken, partisinin il başkanlığınca düzenlenen dayanışma yemeğinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

"HDP cephesinde seçim güvenliği ile ilgili bir endişe var mı" sorusu üzerine, seçim döneminde zaman zaman bazı tansiyon yüksekliklerinin yaşanabileceğini söyledi.

Gerginliğin, partilerin genel merkez ve il teşkilatlarına yönelik saldırı boyutuna gelmesinin, her parti açısından kaygı verici olacağını belirten Baluken, "Bu konuda en muzdarip partilerden biri, HDP'dir. Hem genel merkezimize yapılan silahlı bir saldırı oldu, hem de Antalya, Rize, Bursa'da belli merkezlerden planlanmış bilinçli saldırılar ve provokasyonlar oldu. Bizim açımızdan bu provokasyonlara karşı soğukkanlı olmak, bu tuzaklara düşmemek, seçim sürecini Türkiye'nin demokratik geleceği açısından mutlaka gidilmesi gereken bir yol olarak görmek önemli. Biz bu perspektiften değerlendirdiğimizde emin adımlarla bu provokasyonları boşa çıkararak yürümeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Seçim güvenliğini sağlamak için her partinin çeşitli tedbirler almaya çalıştığını dile getiren Baluken, "Kamu görevi yapan devlet görevlileri, bütün siyasi partililere eşit mesafede olduklarını, tarafsız, kamusal görev yaptıklarını, özellikle seçim günü hatırlar ve bu sorumlulukla, devlet zihniyetiyle davranırlarsa bir sorun yaşanmaz ama iktidarda olan siyasi partinin menfaatleri doğrultusunda, diğer siyasi partileri kendisine adeta rakip gören partizan bir anlayışla davranırlarsa tabii seçim sıkıntıları artabilir. Biz, hem içeriden aldığımız tedbirler hem de seçim sürecini takip eden uluslararası kuruluşlar, barolar, insan hakları örgütlerinin çalışmalarıyla mümkün olduğunca şaibeyi en aza indirme ve halkın iradesini en doğru şekilde sandığa yansıtmanın gayreti içinde olacağız" ifadelerini kullandı.

-"Belki de 95 yıllık Cumhuriyet tarihindeki en değerli çalışma"

Baluken, "Seçim gününe kadar İmralı ile bir görüşme planlanıyor mu" sorusu üzerine "Bizim bir görüşme talebimiz var tabii ki" dedi.

Çözüm Süreci'nin seçim sürecine kurban edilmemesi, Çözüm Süreci ile ilgili çalışmaların seçim süreci nedeniyle ertelenmemesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Baluken, "Bunu bugüne kadar yaptığımız bütün görüşmelerde dile getirdik ama maalesef AK Parti hükümeti, özellikle son 3 haftalık süreç içinde Çözüm Süreci ile ilgili bir ciddiyetsizlik tutumu ortaya koydu. Kendi seçim beyannamesinde Çözüm Süreci'ne yer vermedi. Bu yaklaşımlar, bizim açımızdan toplumsal barışımızı tehdit eden yaklaşımlardır" diye konuştu.

Çözüm Süreci'nin mekanizmaları üzerindeki engellerin, barajların bir an önce kaldırılması gerektiğini söyleyen Baluken, şunları kaydetti:

"Önümüze bir seçim barajı koydular. Biz, bu seçim barajını aşmak için ortaya koyduğumuz çabayla pek çok engeli aştık. Şimdi Çözüm Süreci üzerine barajlar koyuyorlar. Bu, toplumsal barışımızı tehdit eden, tehlikeli bir yaklaşımdır. Hükümetin bir an önce bir izleme heyeti ile ilgili karar sürecini tamamlaması, izleme süreciyle beraber heyetimizin İmralı Adası'na Öcalan ile görüşmek üzere gitmesinin önünü açması gerekir. Beklentimiz budur. Çünkü bunu ortaya koyduğumuz zaman biliyoruz ki 40 yıllık bir çatışmalı süreç, kalıcı bir barışla neticelenecek. Barış müzakerelerinde mutabakatlar sağlandığı anda KCK, kongresini toplayacak. Bu, belki de 95 yıllık Cumhuriyet tarihindeki en değerli çalışma olarak tarihe geçecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement