İki Dakikada 995 Gram Domates Yiyen Kadın Birinci Oldu - Son Dakika
Ekonomi

İki Dakikada 995 Gram Domates Yiyen Kadın Birinci Oldu

İki Dakikada 995 Gram Domates Yiyen Kadın Birinci Oldu

Türkiye tarım sektörünün ilk ürün bazlı tanıtım fuarı ’Domatexpo Domates Üreticiliği ve Teknolojileri Fuarı’ Antalya’nın Kumluca ilçesinde açıldı.

20.11.2014 14:25

Türkiye tarım sektörünün ilk ürün bazlı tanıtım fuarı 'Domatexpo Domates Üreticiliği ve Teknolojileri Fuarı' Antalya'nın Kumluca ilçesinde açıldı. Fuar kapsamında üretici kadınlar arasında düzenlenen domates yeme yarışması renkli görüntüler oluşturdu. İki dakikada 995 gram domates yiyen kadın birinci oldu.

Kumluca Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi'nde düzenlenen fuarının açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlulları, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı menderes Türel,Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, firma temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, üçüncüsünü gerçekleştirdikleri fuarın gelenekselleşmeye doğru gittiğini söyledi.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ BU FUARDA

Üretici, üretim aşamasındakiler ve tüketicinin fuarın merkezinde buluştuğunu kaydeden Başkan Çetinkaya, "Türkiye'de ilk ve tek ürün bazlı fuar. Bu fuarda domatesi en çok üretildiği Kumluca'da bir fuar düzenliyoruz. Ana temamız, üreticiler bayanlar, mutfakta tüketenlerde bayanlardır. Biz üretici ile tüketiciyi bayanlar bazında buluşturduk. Türkiye'de bir ilki başardık. Domateste ileriye gidilecekse üretici bayan ile tüketici bayanların buluşturulması gerekiyor. Biz bunu başardık. Sonuç itibariyle bu süre içinde üretici ve üretim aşamasında paydaş olarak katkı sağlayan domates yetiştiriciliğiyle ilgili kim varsa bu fuarın merkezine oturuyor. Dünyada en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünüdür domates. Kumluca'de en çok üretilen ve satışı yapılan domatestir. İhracatın lokomotifidir. Bir fuar yapılırsa adı da domates olacaktı" dedi.

BİYOLOJİK MÜCADELE TAAHHÜDÜ

Bilen bilmeyen herkes domates hakkında konuştuğunu dile getiren Başkan Çetinkaya, "Kumluca çiftçisi yeniliğe ve değişime hızlı ayak uydurdu. Çiftçi kayıt sistemi ile üretilen her ürünü kayıt altına alıyoruz. Kumluca ürününü güvenilir bir şekilde yiyebilirsiniz. Tüketici misafirlerimizle üretici misafirleri ile domates yeme yarışmasına yapacağız. Bu yıldan artık üretici olarak bir şeyi olarak öncülük yapmayı taahhüt istiyoruz. Müsteşar Mirmahmatoğlulları, Kumluca'yı pilot seçin. Biyolojik mücadele ili mücadeleye destek verin. Türkiye'de örnek bir üretim olsun. Tüketicinin kafasında hiç soru işareti kalmasın. Biyolojik mücadeleyle üretimi taahhüt ediyoruz" dedi.

SERA DOMATESİ, AÇIK ALANA GÖRE DAHA GÜVENLİ

Seradaki işin yüzde 50'sini bambus arısı yaptığını ifade eden Başkan Çetinkaya, "Serada üretilen ürün açık alandaki üretilenden daha güvenilirdir. Seralardaki üretim kontrollü, zararlıyı da, ilacı da kontrol edersinizi. Açık alan her şeye açıktır. Orada yapılan hiçbir ilaçlamayı kontrol altına alma şansınız yoktur. Yanlış bir kanat vardı. Değişti sera ürünleri kesinlikle açık alandakinden daha güvenilirdir" diye konuştu. Başkan Çetinkaya, bitki beslemede kullanılan gübrelerde KDV indirimi yapılmasını ve dönüşümde tarım politikasına destek verilirse üreticinin mutlu şekilde üretimine devam edeceğini kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, fuarın büyüyerek yoluna devam ettiğini belirterek, tarım ürünlerinin en önemli ihracat kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Tarımsal üretimde Avrupa'nın 10 misli daha büyük hedefi yakaladıklarını kaydeden Başkan Türel, bununda ürecinin bilinçlenmesi ve bakanlığı doğru politikalarına bağladı.

Tarım sektörünün hizmet etmelerinin önünün açıldığını işaret eden Başkan Türel, "Tarımsal İşler Daire Başkanlığı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve İlçe Hizmetler Daire Başkanlığı göreve başlayacak. Güneş enerjisi sistemleri ile tarımsal sulama kooperatiflerinin enerji maliyetlerini sıfırlamayı hedefliyoruz. Paketleme ihtiyacı olan tesisleri tespit ediyoruz. Küçük halleri birleştirerek,6 bölge halinde topluyoruz. Temel atma değil, açılış törenlerini seviyoruz" dedi.

Buhar kazanı patlaması sonucu 3 kişinin hayatını kaybetmesinden duyduklarını üzüntüyü dile getiren Başkan Türel, bu fuarda buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Ali Eroğlu,kimyasal ilaç kullanımının üretimde ciddi sorunlar oluşturduğunu ifade ederek, bunların en başında ilaç kalıntısının geldiğini kaydetti. Son yıllarda tıp alanında tedavi edici yaklaşımlardan öte önleyici yaklaşımların söz konusu olduğunu dile getiren Eroğlu, "Bu programlar dünya genelinde tüketici üzerinde bir algı ve korkuyu oluşturuyor. Bugün ihracatta yaşadığımız sorun ilaç kalıntısıdır. Bunu da çözecek olan biyolojik mücadeledir" dedi.

Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk ise, ilçede 27 bin kişinin tarım sektöründe çalıştığını belirterek bununda ilçe nüfusunun yüzde 40'ını oluşturduğunu kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlulları, dünyada enerji, su ve gıda pazarını ele geçirmek için amansız bir mücadelenin yaşandığını söyledi.

HER YIL 805 MİLYON İNSAN AÇ YATIYOR

Bugün dünyada 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü aktaran Mirmahmutoğlulları, "Sizler ölen insanların ızdırabını azaltmak için mücadele veriyorsunuz. Her yıl 805 milyon insan yatağa aç giriyor. 1.2 milyar insan yetersiz besleniyor. Bunun yanında amansız bir çelişki var. 1.5 milyar insanda aşırı ve dengesiz besleniyor. Obezite ve diğer hastalıklarla mücadele ediyor. Kurtulmak için kaynak tüketiyor ve acı çekiyor. Dünyada üretilen ürünlerin 1.3 milyar tonu da her yıl çöpe gidiyor. Bunun parasal değeri 1 trilyon dolar" diye konuştu.

10 YILDA 10 KAT BÜYÜDÜK

Fransa'nın tarım alanının Türkiye'den 10 milyon hektar daha fazla olduğuna dikkati çeken Mirmahmutoğlulları, "2002 yılında Fransa'nın ürettiği hasıla değeri 35 milyar dolar. Şimdi Fransa 46 milyar dolarlık bir hasılaya çıktı. Türkiye ise o dönemde 23.7 milyar dolarlık bir hasıla üretiyordu, şimdi ise 62 milyar dolarlık bir değere çıktı.Türkiye o zaman dünyanın 11. tarım ülkesiydi. Şimdi Türkiye dünyanın 7'inci, Avrupa birincisi durumunda. Destan yazıldı. Son 10 yılda AB tarımının 10 katı fazla büyüdü. Hayal dahi edilemezdi" şeklinde konuştu.

İLAÇ KULLANIMI YÜZDE 25 AZALDI

10 yıl önce havadan ilaçlama ile çevre cinayeti işlendiğini aktaran Mirmahmutoğlulları, "Havadan ilaçlamayı yasakladık. Bütün filoları pay pas ettik. Havadan ilaçlama sonucu bir sütte zehir kalıntısı bulmuştuk. Daha sonra etüt yaptık, 6 bin zirai ilaç bayiinin 2 bin 117 okur yazar veya ilkokul mezunu. Şimdi reçete ile ilaç alınabiliyor. Rastgele ilaç alma dönemi bitti. Attık ilaç satan o ilacın kullanıldığı işletmeden de sorumlu olacak. Satıcıyı ve üreticiyi sorumlu tutacağız. Bizim hedefimiz kalıntının standartların altına olmasını sağlamaktır. Bundan 10 yıl önce Türkiye'de 38 milyon ton yaş sebze meyveye, 59 bin ton ilaç kullanıyordu. Şimdi Türkiye, 50 milyonluk üretime, 37 milyonluk ilaç kullanıyoruz. Müthiş bir düşüş yaşandı. Bu dünya standartlarının altında.Antalya'da 10 yıl önce 100 ürününden 20' si özürlüydü. AB domatesinin yüzde 70'ini karşılıyoruz. Şimdi bir Türk tırı bile kontrol ediliyor mu? Tükettiğimiz ürünler son derece sağlıklıdır" dedi.

BAMBUS'UN KAYNAĞI TÜRKİYE

Bambus arısının kaynağının Türkiye olduğunu dile getiren Mirmahmutoğlu, "Türkiye'den Bambus arısını kaçırıyorlar Hollanda'ya. Orada labarotuvar ortamında koloniye dönüştürülerek Türkiye'ye ihraç edilmeye başlanıyor. Sahada bu kaçakçıyı yakaladık. Bu şahıs benden ithal mü,sadesi için izin almaya geldi. Bu teknolojiyi Türkiye'ye getirmek kaydıyla ithal müsaadesini vereceğini söyledik. Arıyı alan üreticiyi desteklemeye başladık. Bambus arısında ciddi bir noktaya geldik" ifadelerine yer verdi.

BİYOLOJİK MÜCADELEDE KUMLUCA PİLOT BÖLGE OLDU

Mirmahmutoğlulları, Başkan Çetinkaya'nın çağrısına cevap vererek, "Biyolojik mücadele kullanımında Kumluca'yı pilot bölge ilan ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Çetinkaya, üçüncü kez Türel ve Köse'ye fuar kemeri takdim etti.

Öte yandan fuar kapsamında üretici kadınlar adına Habibe Akıncı, tüketici kadınlar adına Berra Engin Falay'a domates çelengi taktı. Daha sonra protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi.

DOMATES YEME YARIŞMASI

Fuar alanı içine kurulan platformda ise 10 domates üreticisi kadının katılımıyla Domates Yeme Yarışması düzenlendi. Yarışmacı kadınlara domates kasaları tartılarak teslim edildi. Daha sonra yarışmacı kadınlar 2 dakika içinde en fazla domatesi yemek için yarıştı. 995 gram domates yiyen Gülay Girgin birinci, 970 gram domates yiyen Mefaret Önal ikinci, 900 gram domates yiyen Şerife Akın üçüncü oldu.

"GÜVENEREK YESİNLER"

Yarışmada birinciliği elde eden Gülay Girgin, yarışmada dereceye girdiği için mutlu olduğunu belirterek, "Çok mutluyum. Zaten domatesi ben yetiştiriyorum. Bir kiloya yakın yedim, herkes güvenle yesin. Domatesi arı ile yetiştiriyoruz. Güvenerek yiyebilirler. Buradan tüm tüketicilere örnek oluyoruz" ifadelerini kullandı

Yarışmanın ikincisi Mefaret Önal ise,"Geçen yıl birinci olmuştum. Geçen yıl beş dakikada iki kilo yemiştim. Bu defa az yedim. Üretmek de, tüketmek de güzel" dedi.

Başkan Çetinkaya, dereceye giren kadınlara altın hediye etti. Yarışmanın ardından Başkan Çetinkaya ve protokol fuar stantlarını gezerek, firma sahiplerinin yeni ürünleri hakkında bilgi aldı.

60 firma stant açtığı fuar 22 Kasım'a kadar sürecek. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İki Dakikada 995 Gram Domates Yiyen Kadın Birinci Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement