İzmir'de Fidan Bayramı - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Fidan Bayramı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “20 bin çiftçiye toplam 500 bin meyve fidanı”nın dağıtımına Bergama Göçbeyli’den başladı.

19.03.2014 13:52

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "20 bin çiftçiye toplam 500 bin meyve fidanı"nın dağıtımına Bergama Göçbeyli'den başladı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, yerelde kalkınma konusunda yaptıkları çalışmaları yeni bağlanan ilçelerde de sürdüreceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım üreticilerine destek olmak amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Büyükşehir, 'Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi' kapsamında 10 ilçede toplam 500 bin meyve fidanın dağıtımına Bergama'ya bağlı Göçbeyli beldesindeki çiftçilerden başladı. 20 bin çiftçinin yüzünü güldürecek fidan dağıtımının ilkine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi adayı Aziz Kocaoğlu ile Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aile mesleği olan çiftçilikle 27 yaşına kadar uğraştığını hatırlattı. Göreve geldiği günden bu yana yerelde kalkınmayı hedeflediklerini belirten Başkan, toprak ve arazilerin bereketliliğini 'İzmir'de adamı diksen adam çıkar' diyerek özetledi. Başkan Kocaoğlu, "Bu bereketli topraklarda tarımı, hayvancılığı kalkındırmamak, bunun için uğraşmazsanız bir belediye başkanı olarak hiçbir zaman görevim yaptım sayamazsanız kanaatiyle bu kent nasıl kalkınır diyerek bir plan yaptık. Yol haritamıza uygun olarak, çalışmalarımızı sürdürdük. Eğer 30 Mart'ta hemşehrilerimiz bize yine destek verirse, yerelde kalkınma projelerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Bergama, Kınık ve Dikili'de yaşayan hemşehrilerimiz yaptıklarımızı çok iyi bilmiyor olabilirler. Menemen, Aliağa, Torbalı, Bayındır, Urla, Seferihisar'da yaptıklarımızı eşinizden, dostunuzdan da rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Tarladaki ürüne tozun zararını yok etmek için Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ova, arazi yollarını asfaltlayan bir belediyeyiz. Bağlı ilçelerin arazi yollarının yüzde 95'ini yani 3 bin 500 kilometre yolu asfaltladık. Her sene sadece 500 kilometre arazi yolu asfaltlamaya devam edeceğiz ve bütün yoğunluğu da yeni bağlanan ilçelere vereceğiz. 3-4 sene içinde bağ ve tarla yolu asfaltlanmamış kimse kalmaz. Böylece bir senede üç ürün alma şansını size verecek" dedi.

Tarımın çok bilinçli yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Bayındır'ı dikme çiçek kooperatifine verdiğimiz destekle kalkındırdık. Ödemiş'te fidan, Tire'de süt kooperatifine verdiğimiz destekle üreticilerimizi kalkındırdık. Ayrıca bir toprak tahlil laboratuvarı kurduk. Bugüne kadar 15 bin ilçede 262 bin fidan dağıttık. Ziraat odalarımız, muhtarlarımız, çiftçilerimiz, öneri ve isteklerini Tarım Daire Başkanlığımız'a iletirlerse, bizlerle atalardan, dedelerden kalma deneyimlerinizi paylaşırsanız, biz de ona göre çalışmalarımızı sürdürürüz. Ayrıca büyük bir gıda laboratuvarı kurmak için çalışmalara devam ediyoruz. Burada dünyanın her yerine akreditasyonu alınmış ürünleri pazarlayabilme imkanımız olacak. Hem sizin lokmanızı büyütmek, hem de ülkemizin kalkınmasına katkı koymak istiyoruz" diye konuştu.

Hollanda'nın toplam nüfusunun Konya'dan küçük olmasına karşın senede 80 milyar Euro tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ettiğini, Türkiye'de ise bu rakamın sadece 12 milyon dolar olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "En büyük problemimiz, ürünlerin yurt içi ve yurt dışında pazarlanması ve ihracatının yapılması. Bu nedenle tüm ürünler için bir pazarlama şemsiyesi kurmak, ürünün dalda, tarlada kalmasını engellemek durumundayız. Önümüzdeki süreçte bunu da sizlerle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Belediye ülkenin gelişmesi için çalışacak, gerekli harcamaları yapacak. Malı değeriyle yine siz satacaksınız. Toplu alım yaparak, girdileri azaltabiliriz" diye konuştu.

Seferihisar'da 800 bin serayı ısıtacak kaynağı su yüzüne çıkarttıklarını ve seracılığın teşvik edilmesi için arazi tahsis iznini beklediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Dikili'deki jeotermal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve kaynağın yok olmaması için de çalışmaları başlattık. Bir aksilik olmazsa, Dikili jeotermal sahasını da potansiyeli kadar kullanmaya çalışacağız ve seracılığın gelişmesini sağlayacağız. Dere ıslahı, kanalizasyon, arıtma gibi sorunları da kısa zamanda çözeceğiz" dedi. Hedeflerinin elele, gönül gönüle kalkınmak olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk'ta sebze meyve soğuk hava deposunu açtıklarını, Ödemiş'te ise et entegre tesisi için temel attıklarını da sözlerine ekledi.

Başkan Kocaoğlu, "Anlaşmalı tarım, organik tarım ürettiriyoruz, laboratuvarda test ettirerek, kurduğumuz organik pazarlarda tüketiciyle buluşturuyoruz. Bunların hepsini bu havzada kolaylıkla yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak bunu yapabilecek güçlü kaynağımız var. 10 senede en borçlu belediyeden en güçlü belediye haline getirdik. Ayrıca İZBAN Torbalı hattını Haziran ayında tamamlıyoruz. Önümüzdeki süreçte Bergama'ya uzayacak olan hat, daha sonra da Selçuk'a uzayacak" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kime oy verirseniz verin, biz bu hizmetlere devam edeceğiz. Bugün CHP'nin belediye başkan adayıyım. 31 Mart'ta İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Ondan sonra ayrı gayrı diye hiçbir şey yok. 10 senedir yaptığımız belediye başkanlığı da bunun kanıtı. Bir kişi de gelip sen ayrım yaptın, şunu kayırdın, eşini, dostunu, hısımını, akrabanı kayırdın diyemez. Demesin de… Zaten adam olmak da, adam gibi belediye başkanlığı yapmak da bunu gerektirmektedir" dedi.

Başkan Kocaoğlu, sözlerini Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'e destek vererek tamamladı. Başkan, "Gönenç, 30 ilçe içinde en başarılı belediye başkanımızdır. Bunu sadece burada değil, her gittiğim yerde konu açılınca söylüyorum. Elinizde böyle bir nimet var, ona sahip çıkın. Ben bunu bir kardeşiniz olarak söylüyorum" dedi.

GÖNENÇ'TEN BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bütünşehir Yasası'na göre Bergama'nın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandığını hatırlattı. Gönenç, "Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala, tarıma destek veren projelerini bundan sonra Bergama'da da göreceğiz. Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na 30 Mart'tan bile önce başta ova yollarının asfaltlanması çalışmaları olmak üzere yaptığı tüm hizmetler için teşekkür ediyorum. Başkanımız desteğini bundan sonra da bizden esirgemeyecektir. Artık belediyelerin görevi sadece yol, su, kanal gibi hizmetleri yapmak değil. Bu topraklarda yaşayan köylülerimizin tarlasına hizmet etmek de bizim görevimiz. Biz üreticiyi ülkenin sırtındaki yük olarak değil, en büyük güç olarak görüyoruz. Çünkü köylü milletin efendisidir. Buna uygun projeleri Büyükşehir Belediyesi ile bundan sonra yaşama geçireceğiz. Ekonomiye destek olan, üreticiye en büyük katkıyı yapan Türkiye'deki tek belediye İzmir Büyükşehir Belediyesidir. Büyükşehir Belediyesi'yle el ele, kol kola vererek ayrıca meyve sebze için soğuk hava deposu yapacağız" dedi.

Proje kapsamında, Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Tarımsal Yapı Şube Müdürlüğü tarafından Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçuk ve Tire ilçelerinde ve 438 köyünde, 2 milyon 96 bin 690 TL alım bedelli zeytin, armut, ayva, badem, ceviz, dut, fıstık çamı, elma, incir, erik, kayısı, kiraz, nar, şeftali, vişne fidanı dağıtılacak.

KİMLER YARARLANACAK?

Projeyle; geçimini tarımsal üretimden karşılayan, İlçe Ziraat Odalarında ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı bulunan veya fidanların dikiminin yapılacağı arazinin kendine ait olduğunu muhtarlık aracılığıyla belgeleyen köylülere destek verilecek. Projenin 5 yıl süreyle devam etmesi hedefleniyor. Proje ağırlıklı olarak orman köylerinde uygulanacak. Boş durumda bulunan tarımsal üretim alanlarının üretime kazandırılması, verimliliğin arttırılması, erozyonun önlenmesi, meyveciliğin geliştirilmesi, yeni çeşitlerin üreticilere kazandırılması, küçük çiftçinin gelir düzeyinin yükseltilmesi, bölgesel anlamda köylerde karakteristik ürünler oluşturularak bitki plantasyonlarının geliştirilmesi projenin önemli amaçları arasında. 5 yıl devam edecek proje ile bu yıl her üreticiye 1 dekar olmak üzere yaklaşık 20.000 dekar (2000 hektar) arazinin üretime kazandırılması ve değerlendirilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önceki çiftçi destek çalışmalarında, 2008, 2009 - 2010 yılları arasında 15 ilçede, 140 köyde 7 bin 950 üreticiye 262 bin 291 adet meyve fidanı, bağ çubuğu, zeytin dağıtımı yapmıştı. Büyükşehir Belediyesi, üreticilere destek olmak amacıyla ova yollarını asfaltlanmaya, sözleşmeli üretim modeliyle kooperatiflere destek olmaya ve bölgedeki organik tarımı yaygınlaştırma çalışmalarına devam ediyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir'de Fidan Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement