Meclis De Çatışmalardan Gerildi - Son Dakika
Güncel

Meclis De Çatışmalardan Gerildi

Meclis De Çatışmalardan Gerildi

Doğu ve Güneydoğu'daki çatışmalar Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisini de gerdi.

13.01.2016 12:11

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayının ikinci birleşimini gerçekleştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü binasında bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonundaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

Gündemin belirlenmesinin ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılının faaliyetlerini denetlemek üzere Denetim Komisyonuna üyeler seçildi. DBP Grubu adına konuşan Cin, barışın sağlanması için Hz. İbrahim'in Nemrut'a karşı verdiği mücadeleyi örnek gösterdi. AK Partili Üye Kadir Gündoğan, "Kim İbrahim, kimler Nemrut bunları ayrıştırmamız lazım" dedi. Oturuma başkanlık yapan Kaytan ise, "Konuşma yapılırken bir tarafın masum, bir tarafın zalim diye ima edilmesi sıkıntıya sebebiyet verir" diyerek tarafları sakinleştirmeye çalıştı. Cin, son bir kez daha söz hakkı alarak, "Çatışmaların şehir merkezine inmesi bizi üzüyor. Şehir merkezinde tankların, topların kullanılması yine bizi üzüyor."şeklinde karşılık verdi. Tartışmanın uzaması üzerine Meclis, bugün toplanmak üzere bileşimi kapattı.

2015 YILI DENETİMCİLERİ BELLİ OLDU

2015 yılının faaliyetlerini denetlemek üzere Denetim Komisyonuna üyeler seçildi. Denetim Komisyonu için AK Parti grubu dört isim önerirken Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bir isim önerdi. 49 kişinin oy kullandığı seçimde 48 oy geçerli olurken, bir oy boş çıktı. Yapılan oy sayımının ardından AK Parti'den Kadir Gündoğan, Yusuf Aktaşoğlu, Emin Ercan, Eyüp Şengül ile DPB'den Sami Kılıç Denetim Komisyonuna seçilen isimler oldu. Denetim Komisyonu 45 iş günü çalışacak ve Mart ayının sonuna kadar raporlarını hazırlayıp Nisan ayında yapılacak olan meclis toplantısında bu raporu sunacak.

CİN: HER GÜN ACILAR YAŞIYORUZ

Meclisin dünkü toplantısına damga vuran Doğu ve Güneydoğu'nun birçok il ve ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve çatışmalı ortam oldu. Viranşehir Belediyesi Eşbaşkanı Emrullah Cin, çatışma bölgelerinde hayatını yitirenlerin cenazelerin defnedilemediğini, çatışmaların yaşandığı yerde insanların çok büyük sıkıntıyla karşıya olduklarını söyledi. Meclisin önceki günkü toplantısına neden gelemediklerini açıklayan Cin, İstanbul'daki patlamaya ilişkin üzüntülerini de belirtti. Cin, "Her gün acılar yaşıyoruz. DBP'li belediye eş başkanının olduğu bir ile eş genel başkanımızla gitmek istedik. Ama ne yazık ki, gece yarılarına kadar o ile ulaşamadık. Köy yollarını kullanmamıza rağmen engellendik. Neydi bu? Ülkemizde her gün hepimizin şahit olduğu, biraz önce ifade ettiğim gibi kan akıyor. Ve bu kanın akmasını durdurmak için seçilmişler olarak çaba içerisindeyiz. Ama ne yazık ki, bugün yeni bir tanesiyle karşı karşıya kaldık. Bunların içerisinde seçilmişler de oluyor. Bunun yanında cenazeler yerde kalıyor. Bir insan, bir insanı öldürdüğünde bu insanın defni yine insana düşüyor. Her toplumun genelinde bu böyledir. Bu cenazelerin sahiplerine verilip defnedilmesi için yola çıkmıştık. Eğer o cenazeleri defnedebilseydik daha olumlu şeyler geliştirebilirdik"dedi. Cin, barışın sağlanması için Hz. İbrahim'in Nemrut'a karşı verdiği mücadeleyi örnek gösterdi.

GÜNDOĞAN: NEYİN ÖZERKLİĞİNİ İLAN EDİYORSUNUZ

Cin'in konuşması üzerine söz alan AK Partili Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kadir Gündoğan, "Kim İbrahim, kimler Nemrut bunları ayrıştırmamız lazım. Başkanım cenazeleri almaya gitmiş askerleri mi almaya gitmiş, gerillaları mı almaya gitmiş? Bunu ayırmamız lazım? Bu ülke Menderes Bey vurulurken Emrullah Bey bu işi tenkit etti mi? Büyükşehir belediye başkanımız Siverek'te vurulurken bu işi tenkit etti mi? Burada askerler ölüyor, polisler ölüyor, bunun için kimsenin içi sızlıyor mu? Temennim odur ki, benim de, diğer arkadaşların da ve başkanımın da ölen her insana içinin sızlaması gerekiyor. Neyin özerkliğini ilan ediyorsunuz?"dedi.

KAYTAN: KİMSE BU ORTAMDAN MEMNUN DEĞİL

Ölümler üzerinden menfaat ilişkisine girmenin insani bir duygu olmadığını belirten oturum başkanı Kaytan, tartışmanın farklı bir boyuta taşınmasını istemediğini söyledi. Meclisin bir ahenk içinde çalıştığını belirten Kaytan, "Herkes sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çalışıyor. Yüreğimiz kan ağlıyor. 7 Haziran'dan sonra ülkenin girmiş olduğu süreç bu ülkedeki her bir bireyi memnun etmediğini ifade etmemiz gerekiyor. Biraz insani, biraz vicdani muhasebesini yapabilecek insan bu ortamdan memnun olduğunu ifade edemez, etmemeli. Konuşma yapılırken bir tarafın masum, bir tarafın zalim diye ima edilmesi sıkıntıya sebebiyet verir" diye konuştu.

CİN: ÇAĞDAŞ MUSALAR OLACAKTIR

Daha sonra söz alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Osman Uludağ, hendeklerin kazıldığı bir ortamda barış ortamından söz edilemeyeceğini söyledi. Konuyla ilgili tekrar söz alan Cin, belediye başkanları saldırıya uğrarken kendilerini ilk arayan kişinin kendisini olduğunu kaydetti ve meclisin kendilerini anlamak istemediğinden sitem etti. Cin, "Tanıdığınız, tanımadığınız bir cana saldırı yapılıyorsa biz o saldırıya karşı siper oluruz. Bu dünyada Nemrutlar vardır, İbrahimler de çıkacaktır. Firavuna karşı nasıl Musalar varsa bu dönemin de çağdaş Musaları, İbrahimleri olacaktır. Çatışmaların şehir merkezine inmesi bizi üzüyor. Şehir merkezinde tankların, topların kullanılması yine bizi üzüyor. Devletin asli görevi ona karşı silah kullananı da teslim almaktır. Silahı elinden almaktır. Eğer kurşun atıyorsa, polisin de, askerin de hakkı vardır, kurşun atacaktır. Biz, hepsi için acı duyuyoruz. Ölmemesini diliyoruz. YPG ile IŞİD'in çatışmasına da karşı çıkıyoruz. Hangi tarafta ölüm olursa acı duyuyoruz. Biz, PKK ile asker arasındaki çatışmasını durdurabildik mi? Ama bir dönem bir barış süreci yaşandı, müzakereler oldu. Bundan mutluluk duyuyorum. Keşke o sonuca ulaşmış olsaydı ve bu durumlar olmasıydı" ifadelerini kullandı. Tartışmanın uzaması üzerinde oturum başkanı Kaytan birleşimi kapattığını söyledi. Meclis bugün yeniden toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meclis De Çatışmalardan Gerildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement