Nusaybin Kültür İnanç Parkı Unesco Geçici Listesinde - Son Dakika
Güncel

Nusaybin Kültür İnanç Parkı Unesco Geçici Listesinde

Nusaybin İlçesi'ndeki Kültür İnanç Parkı, Türkiye'de 13 tarihi şehir ve mekan ile birlikte UNESCO Dünya Mirası geçici listesine kabul edildi.

25.04.2014 15:33  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Unesco Dünya Miras Merkezi tarafından 15 Nisan'da yapılan değerlendirme sonucunda, Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde  Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi'nin içinde bulunduğu Kültür İnanç Parkı, Türkiye'de 13 tarihi şehir ve mekan ile birlikte UNESCO Dünya Mirası geçici listesine kabul edildi.

2000 yılında Nusaybin Belediyesi'nin çabaları sonucunda Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi'nin bulunduğu Kültür İnanç Parkı'nde çalışmalar başlatıldı. İlk 2 yıl boyunca alandaki çalışmaları finanse eden Nusaybin Belediyesi, gerek teknik, gerekse de lojistik her türlü katkısı ile günümüze kadar devam etti.

2000 yılından beri Nusaybin Belediyesi'nin de ortağı olduğu Kültür İnanç Parkı'nda yapılan çalışmalar sonuç verdi. UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı liste olarak bilinen UNESCO Dünya Mirası geçici listesine Kültür İnanç Parkı da alındı.

UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin olarak 190 ülke ile anlaşma imzaladı. 2013 yılı itibarıyla dünya genelinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı 981 kültürel ve doğal varlık bulunuyor. Bunların 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma varlık.

UNESCO Dünya Miras Merkezi'nce 15 Nisan'da yapılan değerlendirme sonucunda; Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabul edilen alanlar şöyle:

"Anadolu Selçuklu Medreseleri ( Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (Mersin), Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1'inci Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik (Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay), Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)" 

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nusaybin Kültür İnanç Parkı Unesco Geçici Listesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement