Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir Açıklaması

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, "Bu yıl otomotiv pazarının yüzde 10-11 aralığında büyüyerek 900 binli seviyelere yaklaşacağını düşünüyoruz.

24.02.2015 13:44

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, "Bu yıl otomotiv pazarının yüzde 10-11 aralığında büyüyerek 900 binli seviyelere yaklaşacağını düşünüyoruz. 2014 yılını 3,9 milyar liralık ciroyla kapattık. 2015 yılı ciromuzu 4,4 milyar lira olarak planlıyoruz" dedi.

Basın toplantısında konuşan Özdemir, geçen yılın ilk yarısının otomotiv pazarı için zor bir dönem olduğunu hatırlatarak, lüks araçların pazardan aldığı payın ve filo ağırlığının arttığını söyledi.

Toplam otomotiv pazarının 2014 yılında yüzde 9,3 daraldığını ve yeni araç satışının 803 bin seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Özdemir, yaşanan daralmadaki en önemli etkenin yükselen ÖTV oranları ve siyasi ortam sebebiyle oluşan ekonomik dalgalanma olduğunu belirtti.

Özdemir, araç kiralama sektörünün uzun yıllardan beri büyümesini sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Uzun süreli araç kiralama pazarı son 5 yıla baktığımızda 105 binlerden 235 bine geldi. Bu da yıllık ortalama yüzde 18 büyüme anlamına geliyor ki bu büyümenin önümüzdeki bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü şirketler uzun dönemli araç kiralama işine alışıyorlar. Bu büyümede şirketlerin büyümesinin etkisi de var" diye konuştu.

Geçen yıl Otokoç Otomotiv olarak 62 bin 300 yeni aracın satışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Otokoç, Ford toplam satışlarından yüzde 33'lük bir pay aldı. Volvo'da ise araçlarının neredeyse yarısını biz sattık. Ford Trucks'da da yüzde 20'lik bir penetrasyon aldık. Otokoç Otomotiv, otomotiv perakendeciliğinde Türkiye'de 1928 yılından beri devam eden açık ara liderliğini sürdürüyor ve toplam pazardan da neredeyse yüzde 8 civarında bir pay alıyor."

-"2015 ciromuzu 4,4 milyar lira olarak planlıyoruz"

Özdemir, 2015 yılının planlamasını yaparken 2014'e benzer bir tablo olacağını öngördüklerini, ancak yılın ilk 2 ayına bakıldığında daha olumlu bir gidişat gözlemlediklerini söyledi. Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl otomotiv pazarının yüzde 10-11 aralığında büyüyerek 900 binli seviyelere yaklaşacağını düşünüyoruz. 2014 yılını 3,9 milyar liralık ciro ile kapattık. 62 bin 300 adet yeni ve 20 bin adet ikinci el araç satışının yanında 112 bin adetlik sigorta ve finansman satışı gerçekleştirdik. 2015 yılında ise olumlu senaryoya göre baz aldığımız otomotiv pazarında yaklaşık 70 bin adet yeni araç satışı ile pazardan yüzde 8 pay almayı, ikinci elde ise 24 bin araç satışı hedefliyoruz. Böylece 2015 yılı ciromuzu 4,4 milyar lira olarak planlıyoruz."

Müşteri memnuniyetini ve sadakatini her zaman ön planda tuttuklarını vurgulayan Özdemir, sektördeki öncü konumlarını müşteri, çalışan ve hissedara değer katarak devam ettirdiklerine işaret etti.

-"Avis'in cirosu yüzde 26, Budget'ın yüzde 36 arttı"

Özdemir, 2014 yılında araç kiralama sektörünün parlak bir yıl geçirdiğini belirterek, sektörde araç parkının yüzde 14 büyüdüğünü, uzun ve kısa süreli kiralama toplam araç parkının 257 bine ulaştığını söyledi. Özdemir, büyüme ivmesinin önümüzdeki yıl da sürmesini beklediklerini ifade ederek, "Otokoç Otomotiv'in temsil ettiği Avis ve Budget markaları sektörde ilk iki sırayı alıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki 40. yılını kutladığımız Avis, ilk günden bu yana üstlendiği liderliği hiç bırakmadan sürdürüyor. 2007 yılından bu yana yürüttüğümüz Budget operasyonumuz ise henüz 7. yılında sektörün en büyük ikincisi konumuna yükseldi. 2014 yılında Avis'in cirosu yüzde 26, Budget'ın ise yüzde 36 artış gösterdi" şeklinde konuştu.

Avis ve Budget markalarıyla Türkiye'de örnek gösterilen bir başarıya imza attıklarını dile getiren Özdemir, geçen yıl Kazakistan'da araç kiralama operasyonuna başladıklarını, şu anda Türkiye dahil 4 ülkede 129 ofisle hizmet verdiklerini söyledi. Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yurt dışı araç parkımız bin 500'ü geçmiş durumda. Otokoç Otomotiv'in ilk Avrupa yatırımını, Budget markamızla Macaristan'da hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. 2014 yılında dünyanın lider saatlik araç kiralama firması Zipcar'ı Türkiye'ye getirmek üzere anlaşmaya vardık. Zipcar, Avis ve Budget'la beraber 3. araç kiralama markası olarak Otokoç Otomotiv'e dinamizm katacak ve şehir içi ulaşım ihtiyacına ekonomik ve esnek bir alternatif çözüm sunacak.

Otokoç Otomotiv'in tüm markalarının yer alacağı Otokoç Otomotiv Caddesi ve sanal showroomlarını hizmete aldık. Müşterilerimiz Otokoç Otomotiv'in tüm hizmetlerine bu cadde üzerinden ulaşabilecek, sanal showroomlarda araçları inceleyebilecek ve ilerleyen dönemde canlı destek ile interaktif bağlantı sağlayabilecek."

-2014'te yaklaşık 600 milyon liralık finansman satışı

Özdemir, gazetecilerin soruları üzerine, 2014 yılındaki 112 bin finansman ve sigorta satışının 16 bin adedini finansman satışlarının oluşturduğunu ve bu satışların yaklaşık tutarının 600 milyon lira olduğunu söyledi. Türk Hava Yolları'yla uygulanan işbirliğinin Devlet Demir Yolları ile de yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya ise Özdemir, "Devlet Demir Yolları'yla ilgili de arkadaşlarımız görüşüyor. Yeni başladık, bir gelişme yok" şeklinde cevap verdi.

Avis ve Budget Markalarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici de bir gazetecinin araç kiralamada yeni düzenlemelere gidilmesinin firmaları nasıl etkileyeceği sorusuna ilişkin, bu düzenlemelerin araçların sınır dışına çıkarılması sebebiyle çıkarıldığını söyledi. Araç takip sisteminin çok ciddi bir yatırım maliyeti oluşturduğunu dile getiren Ekici, uygulamanın henüz netleşmediğini ve bazı değişiklikler beklediklerini kaydetti.

Ekici ayrıca, saatlik araç kiralama markası Zipcar ile ilgili de "Zipcar aslında dünya için yeni bir oluşum. Toplam araç parkı şu an 12 bin civarında. Dünyada ilk lisansiye ülkesi Türkiye. İlk yılda Zipcar olarak lider araç kiralama firması olacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement