Sarıkeçili Yörükleri Kıl Çadırda Genel Kurul Yaptı - Son Dakika
Yerel

Sarıkeçili Yörükleri Kıl Çadırda Genel Kurul Yaptı

Sarıkeçili Yörükleri Kıl Çadırda Genel Kurul Yaptı

Silifke ilçesinde yaşayan Sarıkeçili Yörükleri tarafından kurulan Göç Eden Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği, genel kurulunu Yeşilovacık beldesinde kıl çadırda gerçekleştirdi.

16.04.2013 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Silifke ilçesinde yaşayan Sarıkeçili Yörükleri tarafından kurulan Göç Eden Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği, genel kurulunu Yeşilovacık beldesinde kıl çadırda gerçekleştirdi.

İlçeye bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde yaşayan Sarıkeçili Yörüklerini bir çatı altında toplama amacıyla yeni kurulan ve 45 üyesi bulunan dernek, kıl çadırda yaptığı genel kurulla 5 asil 5 yedek yönetim kurulu üyesini, 3 asil 3 de yedek denetim kurulu üyesini seçti. Yapılan genel kurulda Dernek başkanlığına İbrahim Yagal, yönetim kurulu üyeliklerine Halil Öksüzoğlu, İbrahim Karal, Kerim Karadayı, Hıdır Taş, denetim kurulu asil üyeliklere İbrahim Atar, Kerim Yagal ve Ali Karadayı seçildi.

Derneğin başkanlık görevine getirilen İbrahim Yagal, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış mevsimini Silifke ve yöresinde geçiren Sarıkeçili Yörüklerini bir çatı altında toplamak amacıyla bu derneği kurduklarını kaydetti.

Derneğin kurulmasının ardından ilk genel kurul toplantısını da kıl çadırda yaptıklarını ifade eden Yağal, Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri olarak üyelerinin tüm sorunlarıyla ilgileneceklerini belirtti.

Nisan ayı sonu itibariyle yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman ili yaylarına göç ettiklerini, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine indiklerini vurgulayan Yagal, "Yörüklerin çoğunluğu, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olarak yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor. At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldığımız un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyuluyoruz. Keçilerimiz ise çobanlarımız tarafından götürülüp getiriliyor" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıkeçili Yörükleri Kıl Çadırda Genel Kurul Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement