Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda - Son Dakika
Kültür Sanat

Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda

Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda

Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 toplantısının sonuç deklarasyonu Vali Mustafa Toprak açıkladı.

13.04.2013 14:11  Güncelleme: 14:33

Diyarbakır'da düzenlenen 'Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013' toplantısının sonuç deklarasyonu açıklayan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Tarihi surların restorasyonunu öz ve ruhuna uygun olarak gerçekleştireceğimizi teyit ediyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir. "Diyarbakır surlarının inşa edildiği taşlar sizlere 15 ayrı dilde, 'Hoş geldiniz' diyor, dünyanın bütün dil ve inançlarının bu Mezopotamya coğrafyasında kardeşçe, barış içinde birlikte yaşayabileceğini müjdeliyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Diyarbakır Surları'nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girebilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 11-14 Nisan tarihlerinde 'Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 Toplantısı' düzenlendi. Toplantının sonuç deklarasyonu açıklandı. Diyarbakır Kahvaltı Evi'nde düzenlenen toplantıya Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, UNESCO Malta Büyükelçisi ve daimi delegesi Ray Bondin, ICOMOS ve ICOFORT uzmanları, Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya katıldı.

"KAPIMIZ DÜNYA İNSAN ALEMİNE AÇIK"

Vali Mustafa Toprak, UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne yazdırmak istedikleri Diyarbakır Surları için bir tarih aralığı ve hedefleri belirleyerek, dünya literatüründe kamuoyu oluşturacak gereken altyapıyı kuracaklarını belirtti. İnsanlığın ortak kazanım ve değerlerini koruyacaklarını söyleyen Toprak, ortak değerleri kullanma ve koruma dengesi içinde ileriye götüreceklerini ifade etti. Toprak, bugüne kadar restorasyonların iyi gittiğini, genel literatüre uygun ancama yetersiz olduğunun ifade edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Tarihi surların restorasyonunu özüne ve ruhuna uygun olarak gerçekleştireceğimizi teyit ediyoruz. Hedeflediğimiz restorasyonu, sokak sağlıklaştırmalarını ileriye götürecek kaynağa sahibiz. Ortaya koyulan fikirlerle yolumuza daha net ve emin adımlarla yürüme azmindeyiz. Kapımız tıpkı gönlümüz gibi size ve tüm dünya insanlık alemine açık."

BAYDEMİR: BU AYNI ZAMANDA BARIŞ ÇABASIDIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir kültürel mirasın korunması, işlevlendirilmesi, yaşam alanı haline dönüştürülmesi ve gelecek nesillere korunarak aktarılması çabasında önemli bir süreci tamamladıklarını söyledi. Gerçekleşen toplantıdan büyük ders aldıklarını söyleyen Baydemir, toplantının moral, azim ve kararlılıklarına büyük katkı sunduğunu ifade etti. Baydemir, şöyle konuştu:

"Diyarbakır surlarının inşa edildiği taşlar sizlere 15 ayrı dilde, 'hoş geldiniz' diyor, dünyanın bütün dil ve inançlarının bu Mezopotamya coğrafyasında kardeşçe, barış içinde birlikte yaşayabileceğini müjdeliyor. Tüm çabamız kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bu aynı zamanda bir barış çabasıdır. Bu insanlığın tekrar özüyle buluşturulması çabasıdır. Bütçesi olan tüm sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları olarak bugünden itibaren yıllık bütçemizin en az yüzde 10'unu Diyarbakır Surlar'ının, kültürel mirasın ve tarihi eserlerin geleceği taşınmasında kullanalım. Diyarbakır halkı buna sahip çıktığı oranda başarmış olacağız."

ICOMOS Türkiye Milli Komute üyesi Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, temaslarında valilik ve belediyenin tarihi kenti eski güzelliğine kavuşturmak için gösterdiği çaba, ayrılan kaynaklar ile yapılan araştırma ve belgeleme çalışmalarını taktirle karşıladıklarını söyledi. Kentin anıt ve dokusunun korunması, uygun olmayan binaların yıkımı konusundaki çalışmaların devamının yararlı olacağına inandıklarını vurgulayan Ahunbay, kültür mirasının geleceğe aktarılması isteğine koşut olarak geleceğin yetişkinleri ile çocukların kültür mirası konusunda iyi eğitilmesine önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ahunbay, sonuç deklarasyonuna ilişkin şu açıklamaları yaptı.

"Dünya mirası olması istenen kültür mirasının ve doğal alanın sürekli bakım ve korunmasının sağlanması için teknik personel eğitilerek sürekli bakım ekibi oluşturulmalı. Koruma çalışmalarının desteklenmesi için daha çok sponsor bulunmalıdır. Yatırımcıların tarihi evleri onarıp sonra yine asıl sahiplerine iade ettiği bir turizm uyarlaması denenmeli. Uygulamaların başarısı, üstün nitelikli onarımlar ve özgünlüğün korunması için disiplinler arası bir danışma kurulu oluşturulmalıdır. Halkın kültür mirasıyla ilişkisi güçlendirilmeli. Dünya mirası başvurusunda vurgu, surların sıra dışı, ünik özellikleri ve Dicle çevresindeki doğal alanın değeri, kentin siluetine etkisi üzerinde olmalıdır. Başvurun tamamlanması için kuzey Mezopotamya ve Akdeniz çevresindeki kalelerle karşılaştırmalı çalışmalar hazırlanması önemli. Başvurunun Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin oluşturduğu peyzajla sınırlanması doğru. Oluşturulacak yeşil doku tarihi sürekliliğin korunmasını sağlayacağından ziraat mühendisleri odasından da katkı alınabilir."

Toplantıdaki konuşmalar yabancı heyetlere Türkçe ve İngilizce çeviri yapılarak dinletildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement