Başörtülü Milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Başörtülü Milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda

Başörtülü Milletvekilleri TBMM Genel Kurulu\'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Satır: "Bu arkadaşlarımızın TBMM çatısı altında olması demokrasi, laiklik ve hukuk devleti olmanın gereği" MHP'li Demirel: "Bizim üzerimizden değil, bizimle...

31.10.2013 16:23

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, başörtülü milletvekillerinin TBMM çatısı altında olmasının demokrasi, laiklik ve hukuk devletinin gereği olduğunu söyledi.

AK Parti'li 4 kadın milletvekilinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle gelmesi, AK Parti, MHP ve BDP'li milletvekilleri tarafından olağan karşılanırken, yapılan konuşmalarda kadın hakları ve kadının siyasetteki yeri ön plana çıktı.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, Genel Kurul'da Türkiye'nin beklediği bir ortamın bulunduğunu ifade ederek, yasal engeli olmayan sıkıntılı bir konunun geride bırakıldığını dile getirdi.

Anayasa'ya göre Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğunu anımsatan Satır, "Bu arkadaşlarımızın TBMM çatısı altında olması demokrasi, laiklik ve hukuk devleti olmanın gereği" dedi.

Genel Kurul'a başörtüsü ile gelmenin önünde yasal ya da İçtüzük açısından engel bulunmadığını anlatan Satır, demokratikleşme paketiyle kamudakilerden sonra TBMM'de de kadınların başörtüsüyle siyaset yapmaya devam edeceğini belirtti.

Satır, Türkiye'de kadınların yüzde 70'e yakınının başörtülü olduğuna dikkati çekerek, bu kesimin temsilindeki sorunun da bugünden itibaren aşılmış olacağını kaydetti.

Kadınların bugüne kadar detaylarda kaldığını, olayların öznesi olamadığını dile getiren Satır, "İnşallah bundan sonra kadın üzerinden siyaset yapmanın önüne geçmiş olacağız. Kadının siyasette var olması, kalıcı olması birbirine destekle olacak" diye konuştu.

-" Twitter'de reklam yapacak bir durum yok"-

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, sözlerine, "Bugün MHP açısından olağan bir gün" diyerek başladı.

AK Parti'li 4 kadın milletvekiline ve onlar üzerinden diğer kadın milletvekillerine "mobbing" yapıldığını savunan Demirel, "İnançlarına dayalı olarak giyimlerini tanzim eden hanımların hayatları mikroskop altına konuldu. Bunlar kimseyi ilgilendirmez. Nasıl giyindikleri kimi ilgilendirir? Kaldı ki bu, inancın uzantısıysa kimsenin haddi değildir" diye konuştu.

Erkeklere empati yapmaları ve kadınlara karışmamaları çağrısı yapan Demirel, şöyle devam etti:

"Bizim üzerimizden değil, bizimle siyaset yapılmasını istiyoruz. Türkiye'de birçok sorun varken bizim gelir düzeyimiz, eğitim düzeyimiz yaşam standardımız, kılık kıyafetimiz bu ülkenin sorunu olamaz. Böyle bir hakkı kendimizde göremeyiz. Biz burada memleketin sorunlarını çözmek için toplanmışken, kendimiz sorunun parçası oluyorsak oturup kendi durumumuzu değerlendirmeliyiz. Onlarla fotoğraf çektirip, twitter'da paylaşıp 'başörtüsüyle genel kuruldayız' diye reklam yapacak bir durum da yok.  Bu hanımefendilerin hayatını laboratuvarmış gibi, mikroskopa koymuş inceler gibi, akvaryumdaki balık gibi… Bunlar yakışıksız şeyler. Bu hanımefendilerin eşleri yerine koyun kendinizi, bu hanımefendilerin oğulları, erkek kardeşleri yerine koyun. Bunların hayatı özel hayat. Mahremiyet bizim toplumumuzdaki en önemli değerdir. Yüksek perdeden bizimle ilgili konuşmalarınızdan rahatsızız. Biz ne yapacağımızı bilecek durumdayız ki vatandaş bizi seçti. Bizim mahrem alanımızdan çıkınız."

-BDP memnun-

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da başörtüsü meselesinin TBMM çatısı altında çözülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Bugün bu çatı altında ikinci bir Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için grupları ve siyasi partileri kutluyorum" dedi.

AK Parti'li 4 kadın milletvekilinin başörtüsüyle TBMM Genel Kurulu'na gelmesinin, kadınların yıllardır meydanlarda verdiği mücadelenin sonucu olduğunu dile getiren Buldan, bundan dolayı da bütün kadınları kutladı.

Buldan, AK Parti iktidarının 11 yıldır başörtüsü meselesini gündemine almadığını ileri sürerek, geçen yıl Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın verdiği kanun teklifinin AK Parti'li milletvekilleri tarafından reddedildiğini söyledi.

Özgürlüklerin sadece başörtüsü meselesinde olmaması gerektiğini belirten Buldan, "Bugün Türkiye açısından sadece başörtüsü yasaklı değil. Diller, kimlikler, kültürler, inançlar yasaklı halde. Bir bütün olarak Türkiye'de artık hiçbir konuda yasak olmamalı. İnsanların kendilerini özgürce ifade edebildiği, özgürce yaşayabildiği Türkiye'yi hep birlikte yaratmalıyız" diye konuştu.

Buldan, kadınlarla ilgili meselelerde erkeklerin konuşmaması çağrısında bulunarak, müdahale ve öneri almak istemediklerini dile getirdi.

HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise gerilim konusu olan bir sorunun çözüldüğünü ifade ederek, "Bu ayıp, bugüne kadar mücadele veren ve bedel ödeyen kadınlar sayesinde ortadan kalktı" dedi.

TBMM'nin geç de olsa bir hak ihlalini ortadan kaldırdığını dile getiren Tuncel, özgürlüklerin kullanımında eksiklikler olduğunu söyledi. Tuncel, "Eğer bu Parlamento gerçekten başörtülü kadınların sorunlarını çözme konusunda kendisini iradeli görüyorsa, önümüzde inanç özgürlüğü kapsamında bundan sonraki sorunları çözme konusunda da kendisini yetkili, sorumlu görmelidir. Bunu sadece siyasetin bir malzemesi haline getirmemelidir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başörtülü Milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement