CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması

CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması

"Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanması kararı, hukuka aykırı ve keyfi"

28.04.2014 12:53

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının, hukuka aykırı ve keyfi olduğunu savunarak,  "Bireysel özgürlüğü ihlal eden kararsa -ki öyle-, elbette bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmek lazım" dedi.

Türmen ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

1 Mayıs'ın Taksim'de yapılmasının, Hükümet tarafından yasaklandığını ifade eden Türmen, yasaklama kararının, hukuka aykırı ve keyfi olduğunu savundu.

Gösterinin nerede yapılacağının kararlaştırılmasının, o toplantıyı organize edenlere ait bir yetki olduğunu belirten Türmen, "Bu idari makamların söyleyeceği husus değildir. Toplantının mekanı ile amacı arasında çok yakın bir bağlantı vardır. Siz toplantının belirli bir yerde düzenlenmesine imkan, izin vermezseniz o toplantının amacı ortadan kalkar" diye konuştu.

Yasaklamaya, "Çalışan, dükkanı bulunan esnaf rahatsız olacak" bahanesine sığınıldığını ifade eden Türmen, ihlal olmadan, potansiyel nedenlerle bir özgürlüğün sınırlanmasının, o özgürlüğün ihlali anlamına da geldiğini, AİHM kararlarında da bunun yer aldığını kaydetti. Türmen, "İleride böyle şeyler olabilir" gibi bir bahanenin arkasına sığınılmasının hukuki dayanağı olmadığını savundu.

-"Bidonlar ile insanları ayırt etmeye başladığında"

Hükümet'in, idari makamların, barışçıl toplantıya müdahale etmek için bir hazırlık içinde olduğunu ileri süren Türmen, "Geçenlerde, 39 bin polis, 50 TOMA bir tatbikat yapmışlar. Bidonların üzerine su sıkarak Taksim'deki gösteriyi nasıl önleyeceklerinin tatbikatı. Bidonlar ile insanları ayırt edemediği için bu iktidar, insan hakları, özgürlükler bakımından başı derde girmektedir. İktidar, bidonlar ile insanları ayır etmeye başladığında insan haklarına daha saygılı iktidar haline gelecektir" diye konuştu.

Türmen, Taksim Meydanı'nın simgesel bir anlamı bulunduğunu dile getirerek, Cumhuriyet'in 10. 50. yıllarının burada kutlandığını, her türlü anmanın, protestonun burada yapıldığını anlattı. Taksim Meydanı'nın hak arayanların, derdi olanların gittiği demokrasi meydanı olduğunu belirten Türmen, Hükümet'in, "Taksim Meydanı'na yasak getirmekle demokrasiden ne kadar korktuğunu ortaya koyduğunu" öne sürdü.

Türmen, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "Bireysel özgürlüğü ihlal eden kararsa -ki öyle-, elbette bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmek lazım. 1 Mayıs'ı, birtakım insanlar belirli yerde kutlamak istiyor, Hükümet izin vermiyor. Bu, toplantı gösteri yürüyüşü hakkının ihlalidir. Toplantı gösteri yürüyüş izne tabi değildir. Bildirim yükümlülüğü ise hem anayasaya aykırı hem de AİHM kararlarına aykırıdır" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Çetin de bütün dünyada 1 Mayıs'ın, işçilerinin, birlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günü olarak kutlandığını kaydetti.

Türkiye'de 1920'lerden bu yana 1 Mayıs'ın kutlandığına işaret eden Çetin, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası gerekçe gösterilerek, kutlamaların Hükümet tarafından engellendiğini ileri sürdü.

Çetin, 1 Mayıs'ın, dünyanın her ülkesinde simge alanlar, meydanlarda kutlandığını dile getirerek, Hükümet'in günler öncesinden TOMA'ları, polisleri Kazlıçeşme'ye göndermesinin, işçi, emekçi, çalışandan korktuğunu gösterdiğini savundu.

Tatil günleri kapsamına alınan 1 Mayıs'ın, Hükümet tarafından yeniden yasak kapsamına alınmak istendiğini ileri süren Çetin, bugünün gerilim günü olmaktan çıkarılmasını istedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement