Erdoğan-Berişa Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Erdoğan-Berişa Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan-Berişa Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler Türkiye olarak, NATO içerisinde müttefikimiz olan Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne tam üyeliğini de yürekten destekliyoruz" dedi.

05.04.2012 19:47

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler Türkiye olarak, NATO içerisinde müttefikimiz olan Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne tam üyeliğini de yürekten destekliyoruz" dedi.

Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, açıklamalarda bulundu.

Oldukça yararlı bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ben en son 2009 yılında seçim arifesinde Arnavutluk'u ziyaret etmiştim. Bu ziyaretim aynı zamanda oradaki önemli bir açılış töreniydi ve gerçekten çok önemli bir heyecan hakimdi. Ondan bugüne böyle bir ziyaret olmadı, ama şimdi yeni bir ziyaretin de davetini aldık, inşallah onu da en kısa zamanda gerçekleştiririz. Sayın Berişa ise ülkemizi en son 2006 yılında ziyaret etmişlerdi, değerli dostumun bu ziyaretiyle bir bakıma hasret gidermiş olduk. Gerçi uluslararası toplantılarda görüşüyoruz, bir araya geliyoruz, ama ülkelerimizde bir araya gelmek çok daha anlamlı, verimli oluyor.

Bugünkü ziyaret çerçevesinde ülkelerimiz arasında bir mutabakat zaptı ve bir de işbirliği anlaşması böylece imzalanmış oldu. İmzaladığımız belgelerden biri Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi arasında iş birliğine ilişkin bir mutabakat zaptı, diğer belge ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik arşivleri arasında iş birliği anlaşması. İmzalanan bu iki belgeyle ülkelerimiz arasında çok farklı alanlarda iş birliği yapılmasına, ilişkilerin daha da geliştirilmesine en uygun zemini hazırladığımıza inanıyorum."

Başbakan Erdoğan, son derece samimi geçen görüşmede, askeri, siyasi ve ekonomik ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, ekonomi alanında 2010-2011 yıllarının gelişmesini değerlendirdiklerini bildirdi.

-"Aramızdaki ilişkileri artırmanın gayreti içerisindeyiz"-

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda yaklaşık ticaret hacmimiz 400 milyon dolar, tabii bu iki ülkenin kapasitesini ortaya koyan bir rakam değil. Şu anda bizden 30'u aşkın girişimci Arnavutluk'ta yatırımlar yapıyor, Arnavutluk'ta bu noktada yatırımları var. Bunlar da tabii aramızdaki ekonomik ilişkileri daha da artırıyor. Bunların yatırımları da 1 milyar doları aşmış durumda.

Bunun yanında turizmde aramızdaki ilişkileri artırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu konuda Arnavutluk'tan ülkemize en son yıllık yaklaşık 60 bin gibi bir turist gelmiş bulunuyor. Tabii bunlar, halklarımızın kaynaşması bakımından önem ifade eden faaliyetler diye düşünüyorum. Gerek Türkiye'nin Arnavutluk'la olan bu ilişkilerinde, akrabalık ilişkilerine varıncaya kadar birlikteliklerimiz var."

Balkanlar'da Arnavutluk'un işlevinin çok farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

" Kosova'da yansıması var, Makedonya'da yansıması var. Bütün bunlarla birlikte buralarda ortak, gerçekten bizler için bir faaliyet alanı siyaseten var. Biz NATO'ya Arnavutluk'un girişi noktasında çok farklı bir samimi mücadele verdik ve artık NATO'da tabii bir Arnavutluk'un olması çok çok önem arz ediyor. Şu anda Makedonya'yı aynı şekilde destekliyoruz. Tabii engel koymak isteyenler var, bunlar malum, biz yine aynı samimi desteğimizi Makedonya için de sürdürüyoruz, sürdüreceğiz."

-Arnavutluk'un AB üyeliği-

Türkiye'nin Arnavutluk'taki yatırımlarında 5 yıl gibi kısa bir süre içinde 9 kat artış sağladığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bundan sonraki sürece de umutla baktığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berişa ile görüşmesinde Suriye ve Afganistan'daki gelişmelerin de ele alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Afganistan'da yine geçenlerde bir Arnavutluk askeri, bizimle beraber orada mücadele veriyor, onu kaybettiler. Bir askerleri de yaralı. 12 Nisan'da Afganistan'a gideceklerini öğrendim. Bu noktada oradaki müşterek mücadelemiz sebebiyle, müşterek gayretimiz sebebiyle ben değerli mevkidaşıma teşekkür ediyorum.

Bizler Türkiye olarak, NATO içerisinde müttefikimiz olan Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne tam üyeliğini de yürekten destekliyoruz ve özellikle Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nde biliyorsunuz Sırbıstan'dan dönem başkanlığını temmuz itibarıyla alıyoruz, ardından da İstanbul'da bir devlet ve hükümet başkanları zirvesini de gerçekleştireceğiz. AB süreci içerisinde Arnavutluk'un hak ettiği üyeliği en kısa sürede gerçekleştirmesini temenni ediyorum."

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümünü kutlayan Erdoğan, Türkiye-Arnavutluk arasındaki ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek devam etmesi temennisinde bulundu.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan-Berişa Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement