Erdoğan'ın 4 Günlük Seyehati Yarın Başlıyor - Son Dakika
Politika

Erdoğan'ın 4 Günlük Seyehati Yarın Başlıyor

Erdoğan\'ın 4 Günlük Seyehati Yarın Başlıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şeker Bayramı'nın Ertesinde Türkmenistan ve Moğolistan'ı Kapsayacak 4 Günlük Seyahati Yarın Başlıyor.

02.10.2008 12:34

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şeker Bayramı'nın ertesinde Türkmenistan ve Moğolistan'ı kapsayacak 4 günlük seyahate yarın çıkıyor.

Başbakan Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un daveti üzerine 3-4 Ekim'de Türkmenistan'a, Moğolistan Başbakanı Sanjaa Bayar'ın daveti üzerine de 4- 6 Ekim'de Moğolistan'a resmi ziyaretler gerçekleştirecek. Erdoğan ziyareti kapsamında, Orhun Anıtları'nın bulunduğu Hoşo Saydam ile Karakurum'u birbirine bağlayan 46 kilometrelik "Bilge Kağan Karayolu"nun açılışını yapacak.

Başbakan Erdoğan'a Türkmenistan ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşlik edecek. Türkmenistan ziyareti sırasında yapılacak ikili ve heyetler arası görüşmelerde, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile her iki ülkenin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınacak. Ziyaret esnasında Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Toplantısı yapılacak ve Başbakan Erdoğan bu ülkede bulunan Türk vatandaşları ve iş adamlarıyla bir araya gelecek.

-TÜRKİYE MOĞOLİSTAN İLİŞKİLERİNİN 40. YILI-

Erdoğan'ın ziyaretinin ikinci bölümünde Türkmenistan'dan Moğolistan'a geçecek. Moğolistan'da TİKA tarafından yaptırılan Orhun Anıtları'nın bulunduğu Hoşo Saydam ile Karakurum'u birbirine bağlayan 46 kilometrelik Bilge Kağan Karayolu'nun açılışını gerçekleştirecek olan Erdoğan, Orhun Anıtları'nın korunması için inşa edilen Orhun Müzesi, ve başkent Ulanbator'da ismi "Mustafa Kemal Atatürk" olarak değiştirilen okulun önündeki Atatürk büstü ve Ankara Caddesi'nin açılışlarını da gerçekleştirecek. Erdoğan'ın Moğolistan ziyareti 2009 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yılı olmasından dolayı ayrı bir önem taşıyor.

-TEMELİNİ ERDOĞAN ATMIŞTI-

Tarihte ilk defa "Türk" adının geçtiği Türkçe metin olan Orhun Anıtları, Türk tarihinin en önemli belgeleri arasında bulunuyor. Bilge Kağan ve Kül Tigin'in yeğeni olan Yollug Tigin tarafından yazılan anıtlar, ilk olarak 1889 yılında bulundu. Anıtlar üzerindeki yazılar ise 1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Wilhelm Thomsen ve Rus Türkolog Vasili Vasilyeviç Radlof tarafından çözülerek açıklandı. Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları başkent Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'a yaklaşık 365 kilometre uzaklıkta ve iki anıt arasında uzaklık yaklaşık 1 kilometre. Anıtların bulunduğu

Hoşo Saydam ile Karakurum'u bağlayan 46 kilometrelik yolun yapımı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Yolun temeli 2005 yılında Başbakan Erdoğan tarafından atılmıştı. Erdoğan ve beraberindeki heyet 6 Ekim'de yeniden yurda dönecek. (ANKA)

(İG/BUN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Erdoğan'ın 4 Günlük Seyehati Yarın Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement