Telif Hakkı Yasası İzmir'de Başladı - Son Dakika
Politika

Telif Hakkı Yasası İzmir'de Başladı

Telif Hakkı Yasası İzmir\'de Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 27 Haziran tarihinde Telif Hakları Yasa Tasarısını Meclis'e sunmaya hazırlanıyor.

20.06.2012 16:18

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 27 Haziran tarihinde Telif Hakları Yasa Tasarısını Meclis'e sunmaya hazırlanıyor.Yasa onaydan geçerse yasal boşluklardan kaynaklanan telif haklarının lisansını almak kolaylaşacak. Yeni kanun tasarısında özellikle müzik sektörünü ilgilendiren birçok yeni madde ve uygulamalar gelmiş olacak. Yasanın tohumları ise İzmir'de atıldı.

Bakan Günay'ın talimatıyla İzmir esnafı ve müzik dernekleri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, "Yeni yasayla tüm meslek birlikleri tek çatı altında toplanacak. Ayrıca, yeni yasayla esnaf ile meslek birliği arasında çalışacak hakem kurulu sistemi gelecek" diye konuştu.

İzmir Kordon'da başlayan ve uzun süredir süregelen telif hakkı krizine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatının ardından el konuldu.

İzmir Kordon'da bir balık restoranında gerçekleeşen telif zirvesine Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç.Dr. Abdurrahman Çelik, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullaziz Ediz, Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, MÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Furta, İzmir Telif Hakları Mahkemesi Savcısı Nevhan Akyıldız katıldı.

İzmir ziyaretinde Kordon'daki bir restorant işletmecisinin kendisine sunduğu dosyanın ardından olaya el koyan Kültür ve Turizm

Bakanı Günay'ın İzmir'e gönderdiği Genel Müdür Çelik, yeni yasanın hazırlıklarını şöyle anlattı: "Tüm meslek birlikleri tek çatı altında toplanacak. Ayrıca, yeni yasayla esnaf ile meslek birliği arasında çalışacak hakem kurulu sistemi gelecek. Gerçekten telif hakkı meselesi Türkiye'nin önemli konularından bir tanesi. Son 5-6 yıl içerisinde yaygınlaşan bir durum var. Yasanın bazı boşluklarından kaynaklanan sıkıntılar oluyor. Meslek birliklerinin belirlediği tarifeler işletme ve mekanlara yüksek geliyor. Meslek birliklerinin de yaşadığı sorunlar olmuyor değil. Biz yeni bir kanun tasarısı çalışmaları içerisine girdik. Kanun içinde televizyon, internet ve sinema gibi alanlarda yayınlar için değişiklikler olacak. Kordon'daki sorunu çözmek için kanunun beklenmesine gerek yok. En kısa sürede bu sorunu çözeceğiz. Kordon esnafı bazı meslek birlikleriyle sorunu çözdü. Bir iki haftaya kalmaz İzmir'deki meseleyi de bitirmiş olacağız. İşletme sahiplerinin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Biz telif hakkını yaymamız gerekir. 1994 yılında 120 milyon adet albüm satılırken 2011 yılında 6 milyona düştü. Bu da satışların ne kadar düştüğünü gösteriyor. Korsan ürün kullanımı çok fazla. Böyle yaparak gelecek nesillerin üretimden çekilmesine neden oluyoruz"

DENETLEME GETİRECEĞİZ

Sorunların giderilmesi için 'hakem kurulu modeli' sistemi getirileceğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek gelen fiyat ile ilgili şikayet olduğunda hakem kurulunun verdiği karar geçerli olacak. Daha sonra mahkeme yoluna gidilecek. Türkiye'de meslek birliği sahipleri çok fazla.Esnaf 'her gün bir kuruluş geliyor' diye sitemde bulunuyor. Yeni yasa ile 'ortak lisanslama birimi' kurulacak. Hiç kimse kendi başına sistem kuramayacak. Esnaf kimle muhatap olduğunu bilecek. İşletmelerden sürekli gelen talepler tek çatı altında toplanacak. Biz online sistem üzerinden yeni kanunla bakanlıktan her şeyin kontrolünü yapacağız."

BU SADECE İZMİR'İN SORUNU DEĞİL

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Kordon esnafının sorunu kendisine iletildiğinde konuyla ilgilenmek için Ankara'ya gittiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Telif konusu ciddi bir sıkıntı.Olayın bütün tarafları burada bulunuyor. Bu sadece İzmir'in değil Türkiye'nin konusudur. Son günlerde sorunlar ortaya çıktı. Tabii ki telif haklarına saygılı bir yapının ortaya çıkması gerekir. Eylül ya da Ekim ayında yeni yasa tasarısı Meclise gelecek. İzmir her konuda olduğu gibi bu konuda da lider oldu. Sorunu ortaya koyarak çözümü bulmaya çalışıyoruz. Buradan çıkan fikirler Türkiye için alınan kararlara dayanak oluşturacak. Hayırlısı olsun"

UZLAŞMA İSTİYORUZ

MÜYAP Başkanı Bülent Furta da, telif haklarının önemli olduğunu aktararak; "Toplum olarak somut mülkiyete alıştığımızdan soyut mülkiyeti pek bilmiyoruz. Basit bir CD içinde bulunan müzikte yer alan haktan haberimiz yok. Bakanlık bu konuda son zamanlarda ciddi adımlar attı. Meslek birlikleri de kavganın içine girerek bilinci etkiledi. Bir hak varsa bu hakkın takip edilmesi, karşılığının alınması son derece önemlidir. Bu çabaları çok önemsiyorum. Kordon'da bulunan insanlar 'telif hak ödemek istiyoruz, ama sistem karışık' diyorlar. Bu durum doğrudur. Biz mümkün olduğu kadar uzlaşmadan yanayız. Hukuk yoluyla mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'de 300 bin noktada müzik kullanılıyor ama biz bunların maksimum 30 binine ulaştık" diyen Furta, hedefin sadece yüzde 10'una ulaştıklarını söyledi. "Türkiye'deki vergi sistemini biliyoruz ama müzik üreten alanın yağmalandığı kadar yağmalanan başka bir alan yok. Ürünümüzün yüzde 99'u korsana gidiyor" diyen Furta, "Bir otomobil firmasının 100 adet otomobilinin 99 tanesinin alındığını sadece bir tanesi ile fabrikayı idare etmeye çalıştığını düşünün. Biz sanatsız, kültürsüz ve çölleşmiş bir ülke istemiyorsak üretenin ve müzik yapanın haklarını korumak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Her türlüğü kolaylığı sağlayacaklarını anlatan Furta, sözlerini şöyle tamamladı: "Kuruluşlar olarak kendi aranızda örgütlenin ve öyle gelin. Biz toplu katılımlarda indirim yaparız. Tek tek insanların peşinden koşmak zorunda kaldığımız için sıkıntı çekiyoruz. Ne kadar çok toplu kişi bize gelirse ekonomik olarak rahatlarlar. Hem de hukukun üzerindeki yük de ortadan kalkmış olur. Biz de bir davanın misyoneri olarak davranıyoruz. Topladığımız paralar bizim cebimize girmiyor. Sınıflandırma yapılırken İzmir Kordon'daki restoran ile Hakkari'deki restoran aynı ücreti ödemeyecek" - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Telif Hakkı Yasası İzmir'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement