Erzurum'daki buz tırmanışları dünyayla eş değer (1) - Son Dakika
Spor

Erzurum'daki buz tırmanışları dünyayla eş değer (1)

Erzurum\'daki buz tırmanışları dünyayla eş değer (1)

Alternatif doğa sporlarını tanıtmak üzere Erzurum'a gelen, dünyaca ünlü milli dağcı Tunç Fındık, Uzundere'nin buz tutan şelalelerine hayran kaldı.

19.01.2014 13:56

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Alternatif doğa sporlarını tanıtmak üzere Erzurum'a gelen, dünyaca ünlü milli dağcı Tunç Fındık, Uzundere'nin buz tutan şelalelerine hayran kaldı.

Dünyanın en yüksek 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağından 10'una, Everest'e ise iki kez çıkan ilk Türk olan Fındık, Erzurum'da yaptığı buz tırmanışlarının diğerlerinden ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.

Fındık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'da doğal ortamın son derece güzel olduğunu ve buz şelalelerinin tanıtımının bölgeye büyük kazanç sağlayacağını söyledi.

Buz tırmanışlarının dağcılıktan çok farklı olduğunu ve zirveye tırmanma yerine 40 ile 50 metre yüksekliğindeki buz kütlelerine tırmanıldığını anımsatan Fındık, "Buz tırmanışı tabii tamamen bambaşka farklı bir spor. Buz tırmanışı dağcılığın yanında alternatif bir spor branşı. Zirveye tırmanmıyorsunuz ama bunda 50 veya 40 metrelik donmuş buzlarda sportif tırmanış yapıyorsunuz. Aynı sportif kaya tırmanışları gibi ama dünyada çok fazla ilgi gören bir branş" diye konuştu.

Fındık, Erzurum'un buz tırmanışında önemli bir değere sahip olduğun ve dünyada iyi bir ivme yakalayabileceğini ifade etti. Uzundere'de yapılan buz tırmanışlarının İtalya'da veya başka bir Avrupa ülkesindeki buz tırmanışlarından farklı olmadığını belirten Fındık, şöyle devam etti:

"Buradaki koşullarla dünyanın herhangi bir yerinde yapılan buz tırmanışı koşulları aynı. Burayı bir değer olarak kabul etmelisiniz. Zaten diğerlerinden hiçbir farkı yok. Dünyada bir sürü yer var buz tırmanışı yapılan mesela İtalya'da çok önemli bir yer var. Burada buz tırmanışları çok yapılıyor. Tabii turizme yönelik ve sadece burası değil, başka bir sürü yer var. Örneğin Avrupa Alplerinde buz tırmanışı yapılan yerler var. Herkes o yerlerde buz tırmanmayı biliyor. Kış mevsimi gelince dünyanın birçok yerinde bu tırmanışlar yapılıyor. Turizm amaçlı bu yerler ve çok canlı."

- "Tanıtım iyi olursa insanlar Uzundere'ye akın eder"

Fındık, en büyük amacının Türkiye'deki dağcılığı geliştirmek ve iyi bir noktaya getirmek olduğunu belirtti.

Dünyanın her yerinde insanların buz tırmanışı yapmak için donmuş şelalelere akın ettiğini dile getiren Fındık, "İnsanlar buz tırmanışı yapmak için donmuş şelalelere akın ediyor. Burada neden olmasın diyeceğim ama zaten Türkiye'de dağcılık diğer spor branşlarında olduğu gibi geriden izlenen bir spor branşı. İzleyicilerin sayısı açısından yeni yeni ilgi bulmaya başladı. Tabii bu zaman içerisinde gelişecektir. Bizim amacımız Türk dağcılığını daha güzel yerlerde görmek. Dağcılığın içinde olduğu emekleme döneminden biraz ileri götürmektir" şeklinde konuştu.

Fındık, Türkiye'de buz tırmanışı ve dağcılığın gelişmesi için üzerine düşeni her zaman yapmaya hazır olduğunu anımsattı. Uzundere'deki 50 metre uzunluğundaki buz tutan şelalelere ikinci kez tırmandığını hatırlatan Fındık, şunları kaydetti:

"Erzurum'da alternatif bir spor olarak nasıl rafting, dağ bisikleti, kaya tırmanışı yapılıyorsa buz tırmanışı da alternatif bir spor olarak yapılabilir. Bu önemli bir artı değerdir. Senede binlerce kişi gelecek diye bir şey yok. Eğer siz tanıtımı iyi yaparsanız, Uzundere'nin buz tutan şelalelerini tanıtırsanız, zamanla insanlar buraya gelecek. Anında binlerce insanın gelmesini bekleyemezsiniz. Yıl içerisinde binlerce kişi gelmeyebilir ama zamanla gelecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Erzurum'daki buz tırmanışları dünyayla eş değer (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement