Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.AFYONKARAHİSAR Kırmızı Et Üreticileri Birliği Mali Kongresi, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi.2 bini aşkın üyesi olan mali kongreye ilginin azlığı dikkati çekti.

01.03.2013 12:57

Foto: Projenin fotosu

===

Birlik aidatları belirledi

AFYONKARAHİSAR Kırmızı Et Üreticileri Birliği Mali Kongresi, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi. 2 bini aşkın üyesi olan mali kongreye ilginin azlığı dikkati çekti. Mali Kongre'de üyelerden alınacak aidat bedelleri belirlendi. Aidat bedelinin asgari ücretin en fazla yarısına denk gelmesi gerekliliğinin belirtilmesi üzerine ücret düzenlemesi gerçekleşti. Buna göre 20 hayvanı olan üyeler 90 lira, 20-50 arası hayvanı olan üyeler 150 lira, 50-100 arası hayvanı olan üyeler ise 200 lira, 100 ve üzeri hayvanı olan üyeler ise 400 lira aidat ödeyecek.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Kongreden

===

Bağımsız filmler iligiyle izlendi

TÜRKİYE'nin önemli film festivallerinden 12'nci İf İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, Afyonkarahisar'da düzenlendi. Festivalin çok ses getiren ödüllü 5 filmi, İstanbul ve Afyonkarahisar'da eş zamanlı olarak gösterildi. AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 'Savaş Cadısı', 'Anlattığımız Hikayeler', 'Biz Birliğiz' ve 'Hacktivistlerin Hikayesi', 'Benim Çocuğum' ve 'Öldürme Eylemi' adlı filmleri yaklaşık 500 öğrenci ve sinemasever izledi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Sinema gösteriminden fotolar

===

Turizmciler ödüllerini aldı

ANTALYA'da düzenlenen 3'üncü Tourexpi Destinasyon Yönetimi Ödülleri sahiplerini buldu. 40 Binden fazla kişinin oylarıyla belirlenen turizmin önde gelen isimleri birçok dalda ödül kazandı. 'Yılın En İyi Otel Sahibi Ödülü' ise NG Güral Afyon ile NG Hotels& Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür'ün oldu.

Ziyaretçiler, Gür için oy kullanırken, Anadolu kentlerinin turizmde markalaşma çabaları için verdiği cesareti ve kişisel çabalarını takdir ettiklerini de belirtti. Ayrıca NG Güral Afyon ile Türkiye'de 'lüks termal otel' kavramının başladığını da yorumlarına ekledi. Oy kullananlar, Hediye Güral Gür'ün NG Güral Afyon'u yurtdışında da büyük bir başarıyla tanıttığını ve birçok küresel turizm devinin dikkatini Afyonkarahisar'a çektiğini ifade etti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Hediye Güral Gür

===

AKÜ ve Manas'tan ortak proje

AFYON Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Veteriner Fakültesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Fen Fakültesi ile 'yak' cinsi sığırların incelenmesiyle ilgili ortak proje gerçekleştirecek. AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Artay Yağcı ile Manas Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurbek Aldayarov tarafından geliştirilen proje, Manas Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Projeleri Başkanlığı ve Kırgızistan Tarım Bakanlığı tarafından destekleniyor.

Projeyle 'yak'ların incelenmesi amaçlandı. 'Yak'ların Sindirim Sistemindeki MALT'ın Morfofonksiyonel Durumu' konulu projede, Kırgızistan'dan da 5 bilim adamı görev alacak. 2 yıl sürecek proje kapsamındaki çalışmalar, Manas Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Veteriner Fakültesi ile AKÜ Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı laboratuvarlarında gerçekleştirilecek. Bu süre zarfında bilim adamları karşılıklı ziyaretler yaparak çalışmalarda bulunacak.

Projeyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Artay Yağcı, Kırgızistan'ın dağlık bir ülke olması nedeniyle hayvancılığın, özellikle de 'yak'ların ekonomik yönden önemli bir yer teşkil ettiğini, dünyadaki 'yak'ların sayısının 14,2 milyon baş olduğunu, Kırgızistan'da ise 24 bin 753 adet yak bulunduğunu belirtti. Doç. Dr. Artay Yağcı, bu proje ile 'Kırgız 'yak'larının dokularının fonksiyonel morfolojisinin genel durumunu' araştırmayı hedeflediklerini anlattı.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Yağcı'nın fotosu

===

Verginin resmini çizdiler

AFYONKARAHİSAR'da Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen resim yarışması, ödül töreniyle sona erdi. Afyonkarahisar Defterdarlığı'ndaki ödül töreninde Özel Osmanbey İlköğretim Okulu öğrencisi Emine Bektaş birinci oldu. Sandıklı Ali Çetinkaya İlköğretim Okulu öğrencisi Ceren Hazal Öztürk, ikinci, Sülümenli Yavuz Selim İlköğretim Okulu'ndan Şevval Aybey de üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Ödül töreninden foto

===

Başarıyı artırmak için sınav

ANTALYA İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen 'İlköğretim ve Lise Başarı Artırma Projesi (İLBAP) kapsamında Kumluca'da İlçe Değerlendirme Sınavı (KİDS-2) yapıldı. Bu yıl 2'ncisi düzenlenen sınava 8 bin 792 ortaokul ve lise öğrencisi girdi. Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ilçedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin başarılarının arttırılması ve izlenebilmesi amacıyla sınavın yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından okul müdürlükleri tarafından sınav analizleri yapılarak öğrencilerin eksiklerinin bulunduğu alanlar belirlenerek bu yönde çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Fotosuz

===

Vergi şampiyonlarına ödül

AFYONKARAHİSAR'da 24'üncü Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde Anemon Otel'de 'Vergi Ödül Töreni' düzenlendi. Törende konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, iş adamlarının yaptığı yatırımlarla Türkiye ekonomisinin çok iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Bu sayede yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönmek ve yatırım yapmak için beklediğini anlatan Vali Balkanlıoğlu, "Kazancının bir bölümünü gönül huzuruyla getirip devletine veren ve bunun hizmet olarak geri döneceğine emin olan sizin gibi değerli mükelleflerimizin önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

TAHSİLAT ORANI YÜZDE 92

Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan da il genelinde toplanan vergi oranı hakkında bilgi verdi. Afyonkarahisar'da 31 Aralık 2012 itibariyle tahakkuk eden vergi miktarının 189 milyon 664 bin 946 TL olduğunu kaydeden Ceylan, tahsil edilen oranın ise 90 milyon 461 bin 923 TL olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından en fazla vergi veren Feride Kırlıoğlu, Şuayp Demirel, Mustafa Sabri Genelioğlu'na Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından plaket verdi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Vali Balkanlıoğlu, ödül alanlar

===

'Hoş Sada 3' için yarışma

KUMLUCA Belediyesi tarafından 5 yıl da bir yeni baskısı yapılan 'Hoş Sada' adlı kitabın 3'üncüsü için ödüllü yarışma düzenlendi. Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay, üçüncüsü basılacak kitap için şiir, hikaye, mani, resim, fotoğraf ve mektup dallarında ödüllü yarışma düzenlediklerini söyledi.

Yarışmaya ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile vatandaşların ayrı ayrı kategorilerde katılabileceğini vurgulayan Falay, yarışmaya başvuruların 1 Mart'ta başladığını söyledi.

Falay, başvuruların Kumluca Belediyesi Halkla İlişkiler bürosuna yapılabileceğini belirtti. Yarışmada her dalın birincisine çeyrek altın, ikincisine tablet bilgisayar, üçüncüsüne ise Mp4 çalar hediye edileceğini kaydeden Falay, "Yarışmanın konusu Kumluca olacak. Buna göre yarışmaya katılmak isteyenler hangi kategoride katılacaklarsa, Kumluca temasını işleyerek yarışmaya katılabilecekler" diye konuştu. Yarışmaya son katılımın 5 Nisan olduğunu kaydeden Falay, dereceye giren eserlerin 'Hoş Sada' kitabında yayınlanacağını söyledi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Süleyman Falay

===

Portakalın değerini bilen yok

FİNİKE Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği olağan genel kurulu yapıldı. Devlet Su İşleri Toplantı Salonu'nde yapılan genel kurula, Kaymakam Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Genel kurulda konuşan Kaymakam Yakuta, Finike'nin tanıtılmasında, bölge tarımında önemli yere sahip 'Finike portakalı'na sahip çıkılamadığını söyledi. Bunun için geç kalınmadığını anlatan Kaymakam Yakuta, portakalın doğal özelliklerini tanıtarak pazarlanmasının önemli olduğuna işaret etti. Yaklaşık 1500 ailenin portakal üretiminden ekmek yediğini belirten Yakuta, birlik kurulmasının önemli olduğunu ancak 70 üyesi bulunan birliğin 'Finike portakalı'nı gerektiği gibi temsil edemeyeceğini vurguladı.

Bu üründen ekmek yiyen herkesin birliğe sahip çıkması gerektiğini anımsatan Kaymakam Yakuta, "Yaklaşık 600 portakal üreticisi bulunduğunu düşünüyoruz. Birlik üyesi olan 70 kişiyi 500 kişiye çıkarmamız gerekiyor. Üreticiler birliğe üye olarak verilen mücadeleye katkı sağlayabilirler. Ürettiğimiz ürüne sahip çıkma konusunda zayıf kalmayalım. Biz de maddi ve manevi destek vermeye hazırız" dedi.

SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca'da, tarımda biyolojik mücadeleyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Biyolojik mücadelenin tarımda zarara neden olan zararlı böcekleri yok eden canlı organizmalarla yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Karaca, SDÜ bünyesinde biyolojik mücadelede kullanılan böcekler üzerinde çalıştıklarını ve böcek ürettiklerini belirtti.

Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül de birlik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bülbül, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillenen ilk ve tek olan 'Finike Portakalı'nın yeni markalaşma sürecinde tanıtımı için gerekli faaliyetleri sürdürdüklerini kaydetti.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Prof. Dr. İsmail Karaca., Celal Bülbül

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement